Politik

Presidentvalet i USA och de demografiska trenderna i dagens amerikanska samhälle

Precis som Sverige så har det amerikanska samhället förändrats till oigenkännlighet de senaste decennierna.

Fler amerikaner är universitetsutbildade, USA:s kvinnor och afroamerikaner har blivit mer jämställda, lågutbildade industriarbetarna har ersatts av betydligt högre utbildade tjänstemän och IT-ingenjörer, medellivslängden och levnadsstandarden har ökat.

I Sverige har det lett till en historisk förändring av partipolitiken. Socialdemokraterna har steg för steg tappat mark till Alliansen allteftersom allt färre svenskar jobbar inom industrin.

I USA borde högre utbildningsnivåer, fler tjänsteman och IT-ingenjörer, mer jämställda kvinnor och en mindre liljevit befolkning rimligtvis ha lett till ett tapp för republikanerna och ett lyft för demokraterna. Visserligen har antalet industriarbetare även minskat kraftigt här i USA men precis som i Sverige så har de ersatts av högre utbildade tjänstemän, som är borde vara betydligt mindre benägna att omfamna den aggressiva republikanska kristendomen eller tepåserörelsen.

Men de bokstavstrogna kristna dominerar idag helt det republikanska partiet. Kampen mot kvinnans rätt till sin egen kropp intensifierar och vapenlobbyn är på offensiven som aldrig förr. Och republikanerna är mer extrempolitiska nu än någonsin tidigare i partiets långa historia. De rikaste en procenten av befolkningen i USA äger idag en allt större del av den gemensamma kakan och det verkar som det ser ut idag t.o.m. politiskt omöjligt att genomföra en aldrig så urvattnad nationell sjukförsäkring.

Så hur kan två samhällen som på 1950 och 1960-talen i alla fall var rätt lika fortsätta att utvecklas åt två helt olika håll?

Joel Kotkin skriver i The Daily Beast om The Myth of the Republican Party’s Inevitable Decline – The Daily Beast

Varying birth rates also suggest that the Democrat-dominated future may be a pipe dream. Since progressives and secularists tend to have fewer children than more religiously oriented voters, who tend to vote Republican, the future America will see a greater share of people raised from fecund groups such as Mormons and Orthodox Jews. Needless to say, there won’t be as many offspring from the hip, urban singles crowd so critical to Democratic calculations.

And millennials are already more nuanced in their politics than is widely appreciated. They favor social progressivism, according to Pew, but not when it contradicts community values. Diversity is largely accepted and encouraged, but lacks the totemic significance assigned to it by boomer activists. They are environmentally sensitive but, contrary to new urbanist assertions, are more likely than their boomer parents to aspire to suburbia as their “ideal place” to live.

Debatten har länge stått om USA är på väg in ett republikanskt eller demokratiskt sekel. Men den demografiska utvecklingen verkar inte bita på amerikanerna, som envist stretar emot vad som borde vara en oemotståndlig utveckling.

I sanning ett mysterium.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,svt.se – Nyheter världen, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, DN.se – Kultur/Böcker, DN.se – Kultur/Böcker

[tags]2012 Election , Barack Obama , Michele Bachmann , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Tea Party , Mitt Romney 2012 , Obama 2012 , Rick Perry 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Rick Perry, Herman Cain , Jon Huntsman , Rick Santorum , Elections 2012 , Herman-Cain , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Ron Paul , Herman Cain 2012 , Ron Paul 2012 , Poll Ballot , Jon Huntsman 2012 , Mitt Romney 2012 , Rick Perry 2012 , Rick Santorum 2012 ,2012 Election , Mitt Romney , Newt Gingrich 2012 , Rick Santorum , Elections 2012 , Newt Gingrich , Ron Paul , Video , Ron Paul 2012 , South Carolina Primary , South Carolina Primary Results , South Carolina Election Results , South Carolina Polls , Mitt Romney 2012 , Rick Santorum 2012 , Santorum , Sc Election , Sc Election 2012 , Sc Election Results , Sc Election Results 2012 , Sc Primary , Sc Primary 2012 , Sc Primary Election 2012 , Sc Primary Results , Sc Primary Results 2012 , South Carolina Election Results 2012 , South Carolina Primary 2012 , South Carolina Primary Election , South Carolina Primary Election 2012 , South Carolina Primary Election Results , South Carolina Primary Election Results 2012 , South Carolina Primary Results 2012 , Politics News[/tags]