Politik

USA tar för sig, Amazon och amerikanska datormolnföretag lägger grunden till Världen 2.0

Klicka på Amazons datormoln.

Medan supermakten USA backar över hela linjen, både utomlands och inrikes så lägger amerikanska IT-företag samtidigt grunden för en helt ny värld som vi kan kalla Världen 2.0. De stora datormolnen som nu snabbt håller på att bli morgondagens motorvägar och stambanor och navet för en snabbt växande global serviceindustri (se exemplet nedan), är alla intressant nog amerikanska, och amerikanska företag har redan fått ett nästan ointagligt försprång före BRIC-länderna, som annats allmän anses hota USA:s makthegemoni.

Robert Mcmillan skriver i Wired om Amazons datormoln, USA:s och världens största Amazon’s Secretive Cloud Carries 1 Percent of the Internet | Wired Enterprise | Wired.com

One of Cycle Computing’s clients, pharmaceutical research firm Schrödinger, recently built a massive supercomputer on Amazon’s cloud. It ran a chemical simulation for three hours and then was gone. Cost of compute resources: $15,000. “It puts access to massive quantities of supercomputing power into the hands of anyone,” says Cycle CEO Jason Stowe. “At this point any small organization can afford to use it, if only for a brief period of time” But a big question remains: How big is Amazon’s cloud?

How many servers power its data centers? … Last month Accenture’s Huan Liu did a bit of internet sleuthing and came up with a guess: 445,000. That number could be high. Gartner researcher Lydia Leong estimates that Amazon’s cloud business was $1 billion in 2011, more than five times the size of its closest competitor, Rackspace.

Men även Facebook, Apple, Microsoft och andra har världsomspännande datorhallar, bl.a. bygger Facebook som bekant en gigantisk datorhall i Luleå. USA verkar ha ett nära nog totalt monopol på datormolnen och den underliggande virtualiserings och serviceteknologin och försprånget bara ökar.

Datormolnen är ryggraden i Big Data och den allt viktigare mobila webben och det land som har monopol på datormolnteknologin kommer också att bli Världen 2.0:s helt dominerande supermakt.

Och just nu ser det ut att bli USA.

Något som jag inte tror någon svensk USA-journalist har uppmärksammat

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,DN.se – Kultur/Böcker, SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet,Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry,Google App Engine, Amazon EC2, Engine Yard, Heroku, Windows Azure Rightscale,Force.com , [/tags]