Politik

En helt ny värld när du kan köra superdatorer i datormolnen.

När ledarna för världens stormakter samlas så är det inte antalet bombplan, kryssningsmissiler eller ens storleken på budgeten som avgör vem som är herre på täppan. Det är vem som har mest superdatorer. Alltså de supersnabba datorer som FRA använder för att kolla att alla svenskar har rent mjöl i påsen, och som man använder för att göra avancerade simuleringar inom vetenskap, krigsindustri, väderlekstjänst, flygindustrin mm mm.

Men superdatorer kostar skjortan vilket gör det svårt för mindre företag och länder att dra nytta av superdatorteknologin.

Till nu, när, nya företag som Cycle Computing bygger virtuella superdatorer i Amazons datormoln och på det sättet gör det möjligt för vem som helst att hyra en superdator på några timmar. Vilket ofta är allt som behövs för att köra viktiga simuleringar på en mängd olika gebit.

Steve Lohr skriver i New York Times superdatorerna i datormolnen: Supercomputing Rented by the Hour – NYTimes.com

The simulation applications for drug discovery created by two other small companies, Schrodinger and Nimbus Discovery, ran on top of Cycle’s cluster-managing software. That software bundle performed a daunting simulation of 21 million chemical compounds to see if they would bind with a protein target. That run ate up the equivalent of 12.5 processor years, but it was completed in less than three hours.

The computing cost was less than $4,900 a hour. “This enables small companies and any researcher that has a grant to do science that they could never do before,” Jason Stowe, chief executive of Cycle Computing, said in an interview. The project announcement was made at the Amazon Web Services conference in New York. It is further evidence of the remote computing — or cloud — advance into a field known for its centralized supercomputer centers.

Last fall, an Amazon Web Services cluster ranked 42 in the annual top 500 supercomputers in the world. Data analysis has been opened up to finding new patterns and insights in the so-called Big Data. Supercomputing focuses on simulations, but the two are related and that, Mr. Stowe says, represents a next stage in the march of Big Data.

Att det här verkligen rörde sig om en riktig bamsing till superdator ser vi när vi upptäcker att att den bestod av 50 000 virtuella avbildningar på Amazons EC2.

Det här är ett typiskt exempel på den utveckling som nu drar fram över världen. Där allt mer avancerade datorresurser blir tillgängliga för mindre aktörer och grupper och t.o.m mannen på gatan.

Vi ser redan hur det här håller på att ändra på relationerna mellan regeringar och folket. Här går Obama-regeringen i täten med öppna gränssnitt till öppna data. Alla data som regeringar och myndigheter samlar på sig för skattebetalarnas medel ska vara öppna, utom de som av naturlig anledning är konfidentiella.

När helt vanliga människor får tillgång till de data som regeringar och myndigheter använder för att fatta sina beslut så kan de själva köra sina egna simuleringar, som ofta kan vara bättre än de som myndigheterna har använt för sina beslut.

Det finns s.k. andelslägenheter och nu finns det alltså andels-superdatorer, som plötsligt ger små grupper och företag tillgång till datorresurser som de bara för något år sen aldrig kunde drömma om.

En mycket viktig utveckling.

Länkar

IDG1,IDG2

Länkar:

[tags] TSUBAME 2 , Fastest Supercomputers , Jaguar , K Computer , Nebulae , Supercomputer , Supercomputers , Tianhe 1a , Top 5 Supercomputers , Top 500 Fastest Supercomputers , Worlds Fastest Supercomputer , Worlds Fastest Supercomputers , Technology News, Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry,Google App Engine, Amazon EC2, Engine Yard, Heroku, Windows Azure Rightscale,Force.com [/tags]