Politik

The 20% Doctrine , Ryan Tates viktiga bok om kunskapssamhället

När våra barn växer upp så kommer dom aldrig någonsin att kunna förstå hur det var att leva och arbeta i det industrisamhälle som just nu håller på att ersättas att det globala kunskapssamhället.

Man brukar säga att även industrisamhället var ett kunskapssamhälle och att stålverksarbetare och pappersmassejobbarna också hade en massa kunskaper. Men det var kunskaper man fick lära på jobbet och sen tillämpa. En stålverksarbetare fick inte ledigt en dag i veckan för att jobba med sina egna projekt utanför valsverket, i hopp om att kunna hitta på nya och effektivare sätt att framställa stål.

Men det är så som Google och de mer innovativa IT-företagen i Silicon Valley behandlar sina anställda. Som innovatörer, som faktiskt får en dag ledigt i veckan för att jobba med sina egna projekt i hopp om att några av dom kan komma att leda till innovation som gagnar företaget.

Och det är just det som Ryan Tates läsvärda bok handlar om. Att IT-ingenjörer och andra knegare i den globaliserade kunskapsindustrin inte enbart måste jobba enligt snäva ramar och bestämda arbetsformer utan behandlas som potentiella innovatörer, och som får tid och rum att utveckla sina egna idéer.

Kirkus Review recenserar Ryan Tates lärorika bok: THE 20% DOCTRINE, How Tinkering, Goofing Off, and Breaking the Rules at Work Drive Success in Business

In six case studies, the author shows how Google’s “20 percent time” policy—which encourages Google engineers to take 20 percent of their time to work on ideas that interest them personally, an approach that has led to the creation of both Gmail to Google News—has inspired other corporations to find ways to empower employees to pursue their passions.

IT-industrin i Silicon Valley har också utvecklat andra arbetsformer, som att all kod som skrivs överlämnas till den Öppna Kodrörelsen, där vem som vill har frihet att använda, kopiera och ändra koden. Något som är kriminaliserat när det gäller digitala böcker, “filer”, musik och annat. Men som har lett till en veritabel tsunami av kreativitet här i Silicon Valley.

Och allteftersom datorerna blir smartare så måste företagen börja se sina anställda som innovatörer, efter som alla rutiner kan skötas av automatiserade datasystem.

Och för den som undrar så är Ryan Tate IT-journalist på blogg-förlaget Gawker.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter

[tags]The 20% Doctrine , Ryan Tate, Böcker om USA, Böcker om IT, IT-böcker, Gawker.com [/tags]

3 thoughts on “The 20% Doctrine , Ryan Tates viktiga bok om kunskapssamhället

 1. Björn Nilsson

  Jag vet inte vad som hände just på det verket. Min tid var i elektroteknisk industri, men inte på verkstaden. Men vad jag förstår så pågick det en ganska intensiv förslagsverksamhet där folk i produktionen kom med ideer till förbättringar och ibland fick en hacka för det.

  Samtidigt har vi tesen som drevs av den amerikanske arbetaren (kopparslagare) och akademikern Harry Braverman, nämligen att en viktig del i rationaliseringsrörelsen (Taylor, Gilbreth) från slutet av 1800-talet och framåt var just att beröva arbetarna inflytande över produktionen. Alla direktiv skulle komma uppifrån, arbetet detaljstyras av andra än arbetaren själv. Detta även om det var mindre lönsamt än om folk fick tänka själva. Det var en maktfråga. Boken kom på sjuttiotalet och han hann också få in material om dåtidens data-hantering, där arbetet också för det flesta blev en trist rutin vi hålkortsstansarna.

 2. Björn Nilsson

  Arbetare kan utveckla arbetet utan att lämna det. Kallas “Horndalseffekten” efter ett järnverk i Sverige. En nationalekonom (Lundmark?) undersökte varför produktiviteten ökade mer än vad man kunde vänta sig i förhållande till gjorda investeringar även en tid efter att investeringarna genomförts. Slutsatsen blev att arbetarna gradvis behärskade och själva kunde utveckla tekniken. Det var det som var Horndalseffekten. Möjligen är det en insikt som glömts bort när spekulationsekonomin tagits över. I stället manglar man sönder de kunskaper och möjligheter som finns i den reala ekonomin, som när bilindustrierna får ramla sönder i stället för att omformas till produktion av något annat.

  1. Lennart

   Björn: Det var som katten vad jag får lära mig, stort tack. Jag googlade och fann att du har helt rätt. Och du har rätt, jag är säker på att Horndalseffekten är död och begravd nu. Det vore intressant att veta precis hur arbetarna ökade produktiviteten, dvs vilka innovationer de utvecklade. Mycket intressant, tack för att du nämnde det!

Comments are closed.