Politik

Din sons fabrik, släng overallen, morgondagens datorbaserade verkstadsindustri är redan här!

Svettiga gubbar i blåa overaller och Brylcreme i håret som står och hamrar och svarvar, fast kanske inte samtidigt, med sina unikaboxar i högsta hugg, ja så har det varit inom industrin ända sen 1700-talet, och så kommer det alltid, nej det kommer inte alltid att förbli så. För datorn, ständigt denna dator, håller på att ersätta svett och muskelkraft med automatiserade och datoriserade arbetsflöden som förpassar jobbaren och hans unikabox till ett gäng datorskärmar i en toppmodern och synnerligen antiseptisk styrcentral.

Veckans Economist har en synnerligen läsvärd omslagsartikel om den datorbaserade verkstadsindustrin och hur den håller på att förändra själva industrin med också hela samhället: A third industrial revolution As manufacturing goes digital, it will change out of all recognition, says Paul Markillie. And some of the business of making things will return to rich countries

One of those big trade fairs held in Frankfurt is EuroMold, which shows machines for making prototypes of products, the tools needed to put those things into production and all manner of other manufacturing kit. Old-school engineers worked with lathes, drills, stamping presses and moulding machines. These still exist, but EuroMold exhibits no oily machinery tended by men in overalls. Hall after hall is full of squeaky-clean American, Asian and European machine tools, all highly automated. Most of their operators, men and women, sit in front of computer screens. Nowhere will you find a hammer.

Som exempel nämner man Nissans brittiska fabrik i Sunderland som öppnades 1986 och som är en av de mest produktiva i Europa. År 1999 byggde man 271 157 bilar med 4 594 anställda. Förra året var man uppe i 480 485 fordon, med bara 5 462 personer anställda.

Vi ser samma utveckling inom sjöfarten där gigantiska supertankers idag har en besättning på ett dussin, om ens det.

Och allteftersom industrijobbet datoriseras så finns det inte längre någon anledning att utlokalisera dom till BRIC-länderna. Problemet är bara att även om fabrikerna nu kan komma tillbaks till USA eller Sverige så kommer dom inte att skapa mer än bråkdelen av de fabriker som sysselsatta miljoner och åter miljoner amerikaner, och svenskar under den stora industriepoken under 1900-talet.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
Sydsvenskan, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Manufacturing Industry, Automated manufacturing, Additive manufacturing, Economist manufacturing, Povel Ramel Fars Fabrik [/tags]