Politik

People Power 2.0: hur Skype, Twitter, Google Maps och crowdsourcing hjälpte libyska demokratikämpar och Nato att störta Gaddafi

Hur Skype, Google Maps och crowdsourcing hjälpte libyska demokratikämpar och Nato att störta Gaddafi

De allra flesta känner vid det här taget till hur Twitter och Facebook hjälpte till att mobilisera den arabiska ungdomen mot diktatorerna i Mellanöstern.

Vad som är betydligt mindre känt är den viktiga roll som sociala nätverk spelade under själva krigföringen mot Gaddafi i Libyen.

Exempel: under sommaren 2011 pressas Sifaw Twawa och hans brigad av frihetskämpar i Nafusa-bergen sydväst om Tripoli i Libyen av en av Gaddafis raketbatterier. Man har ingen aning om man vågar anfalla batteriet eller inte och man känner inte till Grad-raketernas prestanda. I ett försök att snabbt lära sig mer om raketerna så sätter Twawa upp en telekonferens på Skype med bl.a. Khalid Hatashe, en läkare i Storbritannien. Gaddafi-regimen har utbildat Hatashe på Grad-raketer under dennes värnplikt och han kan snabbt förklara för Twawa hur raketerna fungerar och att dom sannolikt är uppställda utanför Gaddafi-styrkornas linjer.

Twawas förband tystar snabbt raketbatteriet.

I skuggan av Nato-insatsen mot Gaddafi mobiliserade en grupp internationella demokratiaktivister ett världsomspännande nätverk med tekniska experter som gjorde det möjligt för motståndsrörelsen att neutralisera Gaddafi-regimens förband genom att bl.a. sätta upp videolänkar, använda USB-diskar för att smuggla information förbi regimens vägspärrar och, mycket innovativt, pricka in Gaddafi-regimens prickskyttar på Google Maps. Det internationella nätverket lärde gerillan att identifiera olika slags minor och vapen och dess presentanda, hur man avfyrar en AK 47 och första hjälpen mot skottskador.

John Pollock skriver en högintressant artikel i MIT:s Technology Review om hur världsomspännande sociala nätverk och IT-teknologi gjorde det möjligt för motståndsrörelsen att med Natos hjälp störta Gaddafi: People Power 2.0. How civilians helped win the Libyan information war.

Indeed, civilians have “rushed the field,” says David Kilcullen, author of The Accidental Guerrilla, a renowned expert on counterinsurgency and a former special advisor to General David Petraeus during the Iraq War. Their communications can now directly affect a military operation’s dynamics.

“Information networks,” he says, “will define the future of conflicts.” That future started unfurling when Libyan networks—and a long list of global activists—began an information war against Qaddafi. Thousands of civilians took part, b

Identifying weapons was another urgent task in Misrata, as elsewhere. Andy Carvin of NPR used Twitter to crowdsource weapons knowledge.

As with Wikipedia, such expertise might come from anyone—like Steen Kirby, a high-school student in the state of Georgia. As well as identifying weaponry, Kirby pulled together a group through Twitter to quickly produce English and Arabic guides to using an AK47, building makeshift Grad artillery shelters, and handling mines and unexploded ordnance, as well as detailed medical handbooks for use in the field. These were shared with freedom fighters in Tripoli, Misrata, and the Nafusa Mountains.

Vad som är viktigt här är alltså att helt vanlig “civil” IT-teknologi snabbt kunde användas mot Gaddafis styrkor, och att frivilliga världen över, alla med sina egen unika spetskunskaper, som att identifiera olika slags landminor, kunde hjälpa till att dra sitt strå till stacken, vilket är precis som crowd sourcing fungerar.

En klassisk artikel som visar hur stor slagkraft sociala nätverk faktiskt kan få, även mot välbeväpnade diktatorer.

Axplock från pressen:

Nyheter – Nyheter,
DN.se – Världen, svt.se – Nyheter Sverige, svt.se – Nyheter världen, Ekot, SvD – Startsidan, SvD – Utrikes

[tags]: Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien, Palestina FN, , [/tags]