Politik

Diskar i molnen, Bättre än DropBox? Google Drive, Googles stora molndisksksatsning

Om det finns någon “killer app” i datamolnen så är det datadiskar. 75% av alla som använder Amazons EC2, eller däromkring, använder Amazons molndiskar. Dom är billiga, tillförlitliga och enkla att använda.

Ett bra exempel på hur populära datadiskarna har blivit på dagens glödheta webb, är Drew Houston och Arash Ferdowsis San Francisco-baserade startupföretag DropBox som gör det busenkelt att fildela mellan olika användare, inklusive från mobiler, är idag värd omkring fyra miljarder dollar. Andra företag på samma område är Palo Alto-baserade Box.com, och det finns mängder med andra företag, för många att räkna upp.

Men nu i veckan, som Om Malik skriver på GigaOm, så lanserar Google sin Google Drive, som kommer att skaka om rejält på datormolndisk-området.

Om Malik fyller i detaljerna på GigaOm: Google Drive is real: here?s what it means ? Online Collaboration

The Drive, which starts with 5 GB of free storage, is available to anyone with a Google account, including Google Apps for business accounts. … For instance, Google’s Drive allows you to seamlessly fax documents via HelloFax’s service. Another service, Balsamic, can help you create wireframes and share them with others. There are about 20 launch partners for Google’s Drive, and they are betting that Drive will bring them the much needed collaboration and sharing features that they currently lack.

Så Google Drive vänder sig kanske inte i första hand till konsumenter och webbsurfare, även om dom också kan använda den nya tjänsten, och få fem GB datormolndisk på kuppen, utan till företag som kan använda större diskar i molnen för att bygga integrerade och globala datormolnapplikationer. Något som kommer att göra Googles existerande datormoln ännu mer attraktivt.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,DN.se – Kultur/Böcker

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare,Google Drive [/tags]