Politik

USA splittras, på sikt: Kalifornien utträder ur unionen?

Slitningarna i USA har inte varit större sen inbördeskriget på 1860-talet.

En veritabel populistisk revolution mot det traditionella liberala amerikanska samhället är på gång i Sydstaterna och Mellanvästern, ledd av det radikaliserade republikanska partiet. En intressant fråga i sammanhanget är varför och när republikanerna började radikaliseras.

Drakoniska förbud mot abort och kvinnans jämställdhet, mot den moderna vetenskapen och speciellt då Darwins utvecklingslära, mot sexualundervisning, mot fria fackföreningar, parad med en allt mer extrem vapenpolitik och med en samhällsmodell baserad på låga löner och frånvaron av varje form av socialt skyddsnät håller på att skapa ett helt nytt antiliberalt samhälle här i USA.

Kalifornien, å andra sidan, som införlivades i USA så sent som i september 1850, som saknar den aggressiva extremkristna puritanska traditionen i resten av USA och som ligger skyddat bakom Klippiga Bergen och Sierra Nevada, och med allt starkare band med Kina och Japan, drar åt andra hållet.

Wyatt Buchanan skriver i San Francisco Chronicle om hur politiker i Kalifornien nu föreslår det oerhörda, nämligen en utökning av aborträtten: State bill would let non-doctors perform abortions

As states across the country are passing laws to restrict access to abortion, California lawmakers are considering a significant expansion of who would be able to perform the procedure in the state. Under a bill that passed its first committee hearing Tuesday, nurse practitioners, nurse midwives and physician assistants would be able to perform what is known as an “aspiration” abortion, which is the most common abortion procedure and takes place in the first trimester of a pregnancy. … Also on Tuesday, an Assembly committee passed a separate bill that would expand access to birth control by allowing registered nurses to dispense the medication.

Kalifornien ses redan som ett hot mot Den Kristna Högern, vilket är varför Mormonkyrkan lade ner miljonbelopp på att stoppa könsneutrala äktenskap här i Kalifornien.

Lika viktigt för extremhögern är en pågående kampanj att slopa de kaliforniska vapenlagarna. Republikanerna har också länge försökt riva upp “vinnaren tar allt” lagen i Kalifornien, den som gör det möjligt för republikanerna att alltid vinna sydstaterna och stora delar av Mellanvästern, men som samtidigt ger demokraterna en automatisk valseger i Kalifornien.

Klart är att Kalifornien är en allt mer flagrant nagel i ögat på det republikanska partiet. Sprickorna ökar i det amerikanska samhället. Den federala regeringen i Washington är lamslagen och Obama tvingas, som Charlie Savage skriver i New York Times, kringgå Kongressen och regera med hjälp av undantagslagar: Shift on Executive Power Lets Obama Bypass Rivals

President Obama speaking in Cleveland in January. Increasingly in recent months, the Obama administration has been seeking ways to bypass Congress. “We had been attempting to highlight the inability of Congress to do anything,” recalled William M. Daley, who was the White House chief of staff at the time. “The president expressed frustration, saying we have got to scour everything and push the envelope in finding things we can do on our own.” >

Även om USA kommer att överleva som statsbildning så står det nu klart att det inte längre finns något enhetligt amerikanska samhälle utan flera inbördes käbblande politiska och kristna grupper i luven på varandra. Det kommer knappast hjälpa USA överleva som supermakt.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,Helsingborgs Dagblad: Nyheter,SvD – Senaste nytt
[tags] Kalifornien, California, Jerry Brown, San Francisco, Los Angeles, Hollywood, Silicon Valley, Kalifornien och republikanerna [/tags]

8 thoughts on “USA splittras, på sikt: Kalifornien utträder ur unionen?

 1. Bosse

  Oraklet: På sikt har självfallet Kalifornien med högteknologi, några av de bästa universiteten i USA och ett stort antal högutbildade människor mycket större chans att klara sig på egen hand än vad industristater typ Michigan skulle ha. Så nej Kalifornien kommer inte att bli ett nytt Detroit.

 2. Oraklet

  Kalifornien är bankrutt (Mer än övriga USA) så jag tror nog att övriga USA klarar sig rätt bra själv…

  Den vita medelklassen lämnar redan staten sedan länge, stora delar kommer att bli som Detroit i slutändan.

 3. Johnny

  Lennart, “ge ut dina kommentarer som en bok och tjäna en hel del pengar på dom”, 🙂

  Vet du hur det fungerar rent juridiskt i detta sammanhang? Du som bloggägare har väl äganderätten till både inlägg och kommentarer eller?

  1. Lennart

   Johhny: Bra fråga. Jag publicerar under GPL-licens vilket betyder att det är fritt att återanvända materialet så länge som man klart säger varifrån det kommer och så länge som det citerade materialet också det följer GPL-licensen.

   Det som du kommenterar här på bloggen ges därför också ut under GPL-licens vilket betyder att jag i teorin skulle kunna paketera dina kommentarer till en skrift och ge ut dom, men då ENDAST om jag klart anger att det är ditt material. I praktiken vore det mycket svårt att försvara något sånt. Det skulle givetvis leda till att ingen mer skulle kommentera.

   MEN, OBS, du skulle lätt kunna gardera dig genom en copyright-rad till dina kommentarer, och vara skyddad på det sättet. Så här: © Johnny, det är allt som behövs.

   Du skulle säkert också kunna göra det retroaktivt för alla dina kommentarer.

   Men som sagt, en bra och viktig fråga.

 4. Johnny

  Lennart, nu börjar du låta som en gnällig Sverigedemokrat. Det är ju just alla religiösa och etniska konflikter som splittrar samhället i hat och våld som är så berikande och utvecklande med det spännande mångkulturella samhället. Vem vill leva i ett etniskt och kulturellt homogent och harmoniskt samhälle utan våld och konflikter?

  Hela vitsen med globaliseringen är ju att flytta all industriell verksamhet från höglöneländer till låglöneländer och det medför naturligtvis att lönerna sjunker i de avindustraliserade länderna, det är både jämlikt och solidariskt att alla blir lika fattiga, ändå är du inte nöjd.

  1. Lennart

   Johnny: “Vem vill leva i ett etniskt och kulturellt homogent och harmoniskt samhälle utan våld och konflikter?”
   Nej vem sjutton vill det? Dina kommentarer är som vanligt lika roliga som dom är totalt galna. Fortsätt på det här sättet så kommer jag kunna ge ut dina kommentarer som en bok och tjäna en hel del pengar på dom. Det enda jag behöver göra är att byta namnet och säga att det var jag som skrev dom. 🙂

  1. Lennart

   San: Jag har svårt att se den Kristna Högern och Tepåserepublikanernas intoleranta förbudssamhälle för pluralistiskt. Det är just det som är så farligt, deras intolerans och oförmåga att kompromissa om någonting.

Comments are closed.