Politik

Tunnare än tunnbröd, Intels Ultrabooks mot Apples iPad och Macbook Air, vem vinner?

Det har alltid funnits en liten minoritet med mer eller mindre fanatiska Apple-entusiaster här i Silicon Valley. Men de senaste två-tre åren har Apples produkter plötsligt blivit något som ett överväldigande antal programmerare och IT-ingenjörer helt enkelt måste ha. Det gäller inte bara iPod, iPhone och nu också iPad, utan också Apples bärbara datorer: Apples MacBook Pro för programmerare och MacBook Air för alla andra.

De flesta vet redan att Apple har ett de facto monopol på surfplattor med sin makalösa iPad som jag själv har och som det ser ut idag inte kommer att kunna hotas under flera år framöver. Det är inte riktig lika känt att Apple även håller på att få något som allt mer liknar ett monopol på lätta bärbara dator, både bland programmerare och icke-programmerare.

Just Apples MacBook Air har utmanövrerat Intel, som tidigare hade sitt eget monopol på bärbara datorer, datorer som ter sig oerhört tunga och klumpiga i jämförelse med Apples MacBook Air.

Så i ett försök att hämta in på Apples försprång så har Intel lanserat sin egen version av Apples MacBook Air i form av en standard som heter Ultrabook och som man hoppas ska kunna bli en konkurrent till Apples MacBook Air. Men precis som Apples konkurrenter inte har kunnat komma ens i närheten av iPad så har ingen av Ultrabok-fabrikörerna varit framgångsrika med sina Ultraböcker.

Brian X Chen skriver i New York Times om den uppförsbacke som väntar Apples konkurrenter på MacBook Air-området.Whither the Ultrabook? – NYTimes.com

Ms. Kitagawa added that it’s unlikely that ultrabooks will gain much traction until their prices come down considerably. Currently they cost upward of $800, and consumers are calculating that it makes more sense to spend $300 less on a tablet, like the iPad, she said. “It’s difficult to make a good argument for why a consumer wants to spend an extra $300 on ultrabooks at this time,” she said, explaining that most consumers get what they want from a tablet as opposed to a pricier computer. Stephen Baker, an analyst for NPD Group, said it was too early to tell, because not enough ultrabook models are available yet.”The initial read is that the ultrabook is still small, growing a bit, but way too soon to make any judgment,” he said.

“Consumers are interested, but there aren’t a lot of products to buy quite yet.” A number of ultrabooks showcased at C.E.S. are available. Hewlett-Packard’s Envy 14 Spectre, for example, is an ultrabook with a shiny glass body and a high-resolution screen priced at $1,400. Its Folio, a 13-inch ultrabook with special security features for business customers, is available for $900.

Själv har jag en gammal Lenovo W500 som helt enkelt är alltför tung för att ta med mig runt i Silicon Valley. Så jag har nyligen köpt en superlätt Lenovo T420S med 8 GB minne som jag tycker mycket om, även om den inte är en UltraBook.

Jag är övertygad om att iPad inte kommer att ersätta MacBooc Air elle Ultrabooks, främst eftersom iPads mjuka tangentbord är alltför långsamt att skriva på jämfört med ett gammaldags mekaniskt tangentbord.

Så båda kommer att överleva. IPad för den som mest vill konsumera data och skriva kortare epost och blogginlägg. MacBooc Air och Ultrabooks för alls som jobbar mer aktivt med data och skrivbordsdatorer med allt större skärmar och större “bärbara” datorer som man inte egentligen går runt med så ofta.

Men priset på Ultrabooks måste sänkas för att dom ska ha en riktigt chans, och sen måste Intel och dess allierade ta Apples superba design-expertis på allvar och börja tillverka Ultrabooks som är åtminstone lika bra som MacBook Air.

Under tiden rekommenderar jag lätta bärbara datorer som har minst en 14 tums-skärm som min lilla behändiga Lenovo T420s som visserligen inte är någon Ultrabook men som ändå är så lätt och behändig att jag kan ta den med mig vartsomhelst.

Axplock från pressen:

SvD – Senaste nytt,SVT1,SvD 2

[tags]Apple , iPad, MacBook Pro, MacBook Air, Ultrabook, Bärbara datorer [/tags]

One thought on “Tunnare än tunnbröd, Intels Ultrabooks mot Apples iPad och Macbook Air, vem vinner?

  1. Oraklet

    Märkligt å jämföra ultrabooks med Ipads? Inte samma konsument, och hur skulle då Macbook air, som kostar mer än ultrabooks, klara sig?

Comments are closed.