Politik

Stekare och “brogrammers”, IT-programmering, tjejer och sexism i Silicon Valley

Menlo Parks lilla idylliska järnvägsstation i Silicon Valley.

Den som vet vad en svensk stekare är vet på ett ungefär vad en amerikansk “bro” är. “Bro” är förkortning för “brorsa” och det är vad mina två söner kallar varandra när dom träffas. När dom umgås kallar dom det för att dom sysslar med “bro2bro”.

En bro är en kille som kallar alla för brorsan, och som dessutom är nördig, som inte talar om något annat än om tjejer och öl, ja nu kan läsa hela definitionen på Urban Dictionary, white, 16-25 years old, inarticulate, belligerent, talks about nothing but chicks and beer, drives a jacked up truck that’s plastered with stickers, has rich dad that owns a dealership or construction business and constantly tells this to chicks at parties,

Så att såna typer tydligen har gjort sin entré bland programmerarna i Silicon Valley bådar inte gott av den enkla anledningen att Silicon Valleys IT-befolkning till en överväldigande proportion består av av unga män, och mycket mycket få tjejer.

Tasneem Raja skriver i Mother Jones om vad som kan vara tecken på tilltagande sexism bland några av Silicon Valleys IT-ingenjörer:

Many of the dozen or so people I interviewed for this story pointed to the rise of the brogrammer—a term that seeks to recast the geek identity with a competitive frat house flavor. The essence of it comes through in comments on the question-and-answer site Quora. “How Does a Programmer Become a Brogrammer?”: Brogrammers “rage at the gym, to attract the chicks and scare the dicks!” They “can work well under the tightest deadlines, or while receiving oral sex.” And they have their priorities straight: “If a girl walks past in a see-through teddy, and you don’t even look up because you’re neck-deep in code, expect to spend a lot of time celibate no matter how bro you go.”

The phenomenon has drawn media coverage and generated a Facebook page, a satirical Twitter persona, and YouTube videos demonstrating the Natty Light-loving, popped-collar-donning lifestyle. Some developers insist that it’s all just a big joke and doesn’t represent any actual streak in tech culture. But apparently it’s real enough for social-media analytics company Klout: The high-flying Silicon Valley startup came under fire last month for displaying a recruitment poster at a Stanford career fair that asked: “Want to bro down and crush code? Klout is hiring.”

Nu tror jag kanske inte att det här är så speciellt allvarligt, om inte annat än för att IT-företagen här i området tar oerhört allvarligt på varje form av diskriminering. Hela Silicon Valleys ekonomiska modell är grundad på tolerans mot oliktänkande och människor med olika livsnormer.

Men det är ändå intressant att se att den här typen av omogna killar tydligen har gjort sin entré även här. Vilket kanske inte är så förvånande med tanke på den stora inflyttning som just nu äger rum. Och hur vet jag det, jo på grund av alla bilskyltar från olika amerikanska delstater som syns på gator och torg.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter,svt.se – Nyheter Sverige,Nyheter – Nyheter

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Programmer, Brogrammer[/tags]