Politik

Storskräll i Silicon Valley: Obama-regeringens och Federal Communications Commissions storoffensiv mot Google

Den som vill ha bevis på att USA:s centrum har förflyttats från öst till västkusten kan få bekräftelse idag när den federala kommunikationskommissionen i Washington har anställt Beth A. Wilkinson, en av USA:s mest erfarna åklagare för att, som nu ser alltmer troligt, leda ett formellt åtal mot Google för strid mot USA:s antitrustlagar.

Det här åtalet, om det nu blir av, kommer att förändra styrkeförhållandena här i Silicon Valley ge ge Googles två största konkurrenter, nämligen Apple och Facebook, en ännu starkare position på webben.

David Streitfeld och Edward Wyatt skriver i New York Times om F.T.C. Hires an Outside Litigator in Google Case – NYTimes.com

Federal regulators escalated their antitrust investigation of Google on Thursday by hiring a prominent litigator, sending a strong signal that they are prepared to take the Internet giant to court. The Federal Trade Commission is examining Google’s immensely powerful and lucrative search technology, which directs users to hundreds of millions of online and offline destinations every day.

The case has the potential to be the biggest showdown between regulators and Silicon Valley since the government took on Microsoft 14 years ago. Federal Trade Commission officials cautioned that no decision had been made about whether to bring a formal case against Google. But the hiring of Beth A. Wilkinson, a former Justice Department prosecutor who played a lead role in the conviction of the Oklahoma City bomber Timothy McVeigh, immediately catapulted the investigation to another level. The agency has hired outside litigators only twice in the last decade. “It’s a watershed moment when you hire someone like this,” said David Wales, a former Federal Trade Commission official now in private practice with Jones Day.

Av de tre IT-företagen, Apple, Facebook och Google så har, som jag ser det, Google varit den mest öppna och minst “onda”. Facebook håller på att mura av en stor del av den öppna webben till en helt privat webb som redan håller på att splittra den öppna webben. Man gör det också möjligt för både förtag och USA:s underrättelsetjänster att få fram information om hundratals miljoner människor runt om i Sverige.

Apple har också det ett monopol på surplatteområdet, ett monopol som kan komma att bestå i åratal.

Nu handlar inte såna här åtal om monopol utan om Google har missbrukat sitt monopol. Fallet kommer hur som helst att försvaga Google och stärka dess konkurrenter, och det är som jag ser det inte enbart positivt.

Lyckligtvis äger jag inga aktier i Google.

Axplock från pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Google FCC, FCC Google [/tags]