Politik

Viktig läsning om innovation, Stanford University och Silicon Valley, Ken Auletta: Get Rich U.

Mer än någon stormakt i världshistorien är USA baserad på innovation och då speciellt på sina stora universitet på östkusten, Harvard, Yale, Brown, Columbia, Cornell och University of Pennsylvania. Det är därifrån som den amerikanska eliten alltid har kommit, nu senast Barack Obama som har examen från både Columbia University och Harvard Law School.

Men idag håller USA:s traditionella maktcentrum på östkusten snabbt på att förflytta sig till västkusten och speciellt då till Silicon Valley som nu verkar generera nya miljarddollar förtag på löpande band.

Ken Auletta har skrivit en lång och mycket läsvärd artikel i den anrika New Yorker om Stanford Univrsaity här i Silicon Valley och den nyckelroll som det universitetet spelar för Silicon Valleys och USA:s innovation och ekonomiska ställning i världen: Is Stanford Too Close to Silicon Valley? : The New Yorker

If the Ivy League was the breeding ground for the élites of the American Century, Stanford is the farm system for Silicon Valley.

When looking for engineers, Schmidt said, Google starts at Stanford. Five per cent of Google employees are Stanford graduates. The president of Stanford, John L. Hennessy, is a director of Google; he is also a director of Cisco Systems and a successful former entrepreneur. Stanford’s Office of Technology Licensing has licensed eight thousand campus-inspired inventions, and has generated $1.3 billion in royalties for the university.

Stanford’s public-relations arm proclaims that five thousand companies “trace their origins to Stanford ideas or to Stanford faculty and students.” They include Hewlett-Packard, Yahoo, Cisco Systems, Sun Microsystems, eBay, Netflix, Electronic Arts, Intuit, Fairchild Semiconductor, Agilent Technologies, Silicon Graphics, LinkedIn, and E*Trade. John Doerr, a partner at the venture-capital firm Kleiner Perkins Caufield & Byers, which bankrolled such companies as Google and Amazon, regularly visits campus to scout for ideas. He describes Stanford as “the germplasm for innovation. I can’t imagine Silicon Valley without Stanford University.”

Vad som gör Aulettas artikel intressant är att han bl.a. visar hur radikalt olika Stanford är från Harvard och Yale: En fjärdedel av alla studenter och mer än 50 procent av doktoranderna på Stanford ligger vid de tekniska fakulueterna . Vid Harvard, är motsvarande siffrorr fyra och tio procent och vid Yale, fem och åtta procent.

Utan Stanford skulle Silicon Valley aldrig ha existerat och banden mellan lärare, elever och startupkulturen här i Silicon Valley är mycket starka. Frågan är om de inte är alltför starka med tanke på att universitet ju inte direkt ska vara inkubatorer för industrin utan syssla med fritt tänkande och fristående forskning. Viket Stanford även gör, men alltså i betydligt mindre utsträckning än på andra universitet.

Speciellt kan man ifrågasätta om studenter verkligen ska jobba på startupföretag som drivs av deras lärare. Vilket är mycket vanligt på Stanford.

Men ingen kan ta ifrån Stanford dess roll som Silicon Valleys grundpelare, tillsammans med riskkapitalet och alla IT-ingenjörerna. Som nu alltså alltmer håller på att ta över från det gamla östkustetablissemanget kring Harvard och Yale.

Läs artikeln, den är mycket för att inte säga utomordentligt intressant.

Axplock från Pressen:

DN.se – Kultur/Böcker,SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet,svt.se – Nyheter världen,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] Google, Palo Alto, Stanford University, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Facebook, Yahoo, Silicon Valley[/tags]

4 thoughts on “Viktig läsning om innovation, Stanford University och Silicon Valley, Ken Auletta: Get Rich U.

 1. San

  Räknar du medicinsk forskning till “hårda” ämnen? Den är huvudsakligen östkust dominerad.

  Sen är ju MIT t.ex. I högsta grad ett elituniversitet tillsammans med Yale och Harvard så där har du kanske en delförklaring till den mindre andelen hårda ämnen på Yale och Harvard.

  Jävligt mycket MIT folk slösar dock bort sin tid på Wall Street, det kan jag vittna om. Stanford-studenter är mer sällsynta.

  1. Lennart

   San: Den skillnad jag ville göra mellan hård och mjuk var mellan naturvetenskap och humaniora, och där är medicinen definitivt hård. Bra påpekat om MIT och till det kan vi även lägga Carnegie Mellon i Pittsburgh, som även har en filial här i Silicon Valley.

   Nej, du har rätt, jag tror inte att Wall Street lockar Stanfordstudenter. Intressant nog grundades ju Stanford just för att man ville behålla alla unga studenter i San Francicoområdet. På den tiden flyttade de alla till New York och Washington. Stanford grundades redan 1891. Harvard, som bekant, grundades redan 1636!

 2. San

  Är inte helt säker på att det är Östkusten som Silicon Valley tar över från, kanske snarare ställen som Michigan och Ohio. Stora mäktiga företag har funnits långt från Wall Street i många decennier, utan att förminska Wall Street.

  1. Lennart

   San: Det som intresserade mig var jämförelsen mellan Stanfords satsning på “hårda” ämnen som vetenskap och IT jämförd med Harvard och Yale. Det vore onekligen intressant att veta mer om var Harvard och Yale-studenterna hamnar efter full bordad examen jämfört med Stanford-studenterna.

Comments are closed.