Politik

Kickstarter och crowdfunding, flockfinansiering, hjälper gatuentreprenörer i USA

Klicka på Eric Migicovskys smarta armbandsur

För den som är IT-entreprenör finns det etablerade vägar för att söka riskkapital. Jag har skrivit om crowdfunding och hur den amerikanska kongressen nu har öppnat dörrarna så att allmänheten också den kan investera i startupföretag, något som hittills endast har varit förbehållet USA:s rikaste en procent. Kommer USA-kongressen att öppna dörrarna till crowdfunding av startupföretag?

Crowdfunding, som man kanske kan översätta till flock- eller skockinvesteringar, eller varför inte rätt och slätt pöbelinvesteringar, handlar om när en entreprenör vänder sig till “folket”, dvs de breda folkmassorna för att samla in donationer till sitt projekt.

Det har blivit alltmer populärt och New York Times Jenna Wortham skriver om en 25-årig entreprenör vid namn Eric Migicovsky, som ville skapa armbandsur som kunde visa information från iPad. Efter ett stort antal misslyckade försök att få en fot i dörren hos riskkapitalister så försökte han i desperation samla in $100 000 till sitt projekt på Kickstarter, den mest kända av de amerikanska crowdfunding-sajterna. Redan efter två timmar hade dom fått in beloppet, och några timmar senare hade dom fått in en miljon dollar! Kickstarter Sets Off $7 Million Stampede for a Watch Not Yet Made – NYTimes.com

When Eric Migicovsky, an engineer, wanted to develop a line of wristwatches that could display information from an iPhone — like caller ID and text messages — he went the traditional route of asking venture capitalists to finance his company. But he couldn’t even get a foot in the door, let alone secure any money for what he called the Pebble watch. So he turned to Kickstarter, a site where ordinary people back creative projects. Backers could pledge $99 and were promised a Pebble watch in return. Less than two hours after the project went up on the site, Mr. Migicovsky and his partners hit their goal of $100,000. “By that night, we were at $600,000,” said Mr. Migicovsky, who is 25 and a recent engineering graduate of the University of Waterloo. “We went out for a beer to celebrate, went home and slept, and when we woke up, we were at a million dollars.”

Kickstarter och Crowfunding liknar egentligen Facebook och många andra webbsajter som försöker utnyttja webbens förmåga att mobilisera ett stort antal människor i ett gemensamt syfta. Man kan egentligen säga att alla webbsajter på ett eller annat sätt försöker utnyttja “webb-effekten”.

Speciellt nu efter kongressens beslut om att öppna investeringsmöjligheterna till alla amerikaner så kommer vi att se mycket mer av såna här solskenshistorier.

Konstigt nog är Kickstarter endast öppet för amerikaner, vet inte riktigt varför man har begränsat sig på det sättet men det handlar om betalningsformen.

Pressklipp:
Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter,svt.se – Nyheter världen, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, DN.se – Kultur/Böcker, SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] Y Combinator, Techstars, Seedcamp, Startup Sauna, Healthbox, Blueprint Health, Rockhealth, AngelList, Eric Migicovsky, Kickstarter, Flockfinansiering, Crowdfunding[/tags]

7 thoughts on “Kickstarter och crowdfunding, flockfinansiering, hjälper gatuentreprenörer i USA

 1. MartiN

  För att starta ett projekt: “initiating projects requires a U.S. bank account”.
  Men för att vara med och bidra räcker det med att ha ett Amazon-konto. Och det har väl alla? 🙂

 2. Christer W

  På något sätt påminner finansieringsformen om den gamla/ursprungliga cooperationsidén. Eller varför inte, hur kryddbåtarna från början finansierades.

  1. Lennart

   Bossebus: Inte alls dumt. Vilket visar att vi lätt skulle kunna skapa svenska ord för amerikanska företeelser om vi bara intresserade oss för det.

 3. Bossebus

  L:

  Man kan tala om en flock fåglar men inte om människor såvida man inte menar en flock finansgamar.

  Skock är bättre men har en liten nedsättande klang jfr “fårskock”, betyder ursprungligen antal (60).

  Svårt att hitta bra ord…massfinansiering är heller inte bra.

  Hmmm

 4. MartiN

  Jag har som svensk, i Sverige, framgångsrikt deltagit i hittills tre Kickstarter-projekt.
  Så att det bara skulle vara öppet för amerikaner stämmer inte. Eller gällde det bara den här klockan?

  1. Lennart

   Martin: Tack, kul, ja där ser man att man inte ska tro allt man läser, men såhär står det faktiskt på
   http://en.wikipedia.org/wiki/Kickstarter
   Wikipedian:Money pledged by donors is collected using Amazon Payments,[8] and initiating projects requires a U.S. bank account, barring foreign users from the site as a result.

Comments are closed.