Politik

Fredlig Första Maj i Sverige, poliser mot demonstranter i USA, världens friaste land

Polisen festar med demonstranter i Oakland här i Silicon Valley. Klicka på bilden för att läsa artikeln.

Första Maj, den internationella solidaritetsdagen för den internationella arbetarrörelsen firas som bekant inte i USA.

Den amerikanska fackföreningsrörelsen finns överhuvudtaget inte i Sydstaterna och befinner sig nu under allt hårdare angrepp i flera nordstater: Rightwing ALEC Puts Wisconsin Anti-Labor Laws On May Agenda. Michigan’s Koch-Funded Mackinac Center Is Bringing Wisconsin Act 10 Provisions to ALEC’s spring meeting.

Men det är inte många som vet att om det inte hade varit för Haymarketmassakern i Chicago den fjärde maj 1886 så hade vi aldrig firat Första Maj.

Bakgrunden, som står att läsa på Wikipedian är denna:

I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister, bland andra August Spies, ett möte i Chicago där bland annat krav på åtta timmars arbete framfördes. I slutet av detta möte, som ägde rum på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna. Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades eller avrättades. De tre som dömts till fängelse benådades av guvernör John Peter Altgeld 1893, då han ansåg samtliga åtta ha dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationenens förslag.

Istället för att fira Första Maj som resten av världen, så har amerikanerna, som så ofta, valt att gå sin egen väg med sin egen dag, Labor Day den första måndagen i september, helt utan några internationella eller socialistiska övertoner.

Matthai Kuruvila, Demian Bulwa, Carolyn Jones,Kevin Fagan skriver i San Francisco Chronicle on årets Första Maj-demonstrationerna i Oakland, som inte var riktigt lika fredliga som dom i Sverige, se bilden ovan: Police fire tear gas at Occupy Oakland protesters

Pansarbil håller ett vaksamt öga på demonstranter i Oakland. Klicka på bilden för att se en större version.

Oakland police clashed repeatedly with Occupy activists Tuesday, firing tear gas canisters and flash-bang grenades at several hundred protesters near City Hall in brief but volatile skirmishes that escalated as quickly as they dissipated.

De mänskliga rättigheterna fortsätter att försvagas i President Obamas USA, där Högsta Domstolen nu har gett polisen rätt att tvinga alla personer som de arresterar, oavsett varför, att klä av sig nakna innan man sätter dom arresten, utan någon som helst motivering, som Adam Liptak skriver i New York Times: http://www.nytimes.com/2012/04/03/us/justices-approve-strip-searches-for-any-offense.html?pagewanted=all

The Supreme Court on Monday ruled by a 5-to-4 vote that officials may strip-search people arrested for any offense, however minor, before admitting them to jails even if the officials have no reason to suspect the presence of contraband.

The procedures endorsed by the majority are forbidden by statute in at least 10 states and are at odds with the policies of federal authorities. According to a supporting brief filed by the American Bar Association, international human rights treaties also ban the procedures.

Den amerikanska säkerhetspolisen har nu även, som Jennifer Abel skriver på ALternet, börjat genomföra razzior på busshållplatser och även satt upp vägspärrar i hopp om att fånga terrorister, eller snarare kanske, i ett försök att skrämma befolkningen till tystnad:

Mission Creep at the TSA: From Airport Groping to Bag Checks and Roadblocks
The out-of-control Transportation Security Administration is past patdowns at airports – now it’s checkpoints and roadblocks.

In the past year, TSA’s snakelike VIPR (Visual Intermodal Prevention and Response) teams have been slithering into more and more bus and train stations – and even running checkpoints on highways – never in response to actual threats, but apparently more in an attempt to live up to the inspirational motto displayed at the TSA’s air marshal training center since the agency’s inception: “Dominate. Intimidate. Control.

“Anyone who rode the bus in Houston, Texas during the 2-10pm shift last Friday faced random bag checks and sweeps by both drug-sniffing dogs and bomb-sniffing dogs (the latter being only canines necessary if “preventing terrorism” were the actual intent of these raids), all courtesy of a joint effort between TSA VIPR nests and three different local and county-level police departments. The new Napolitano doctrine, then: “Show us your papers, show us everything you’ve got, justify yourself or you’re not allowed to go about your everyday business.”

Fredliga demonstrationståg och Första Maj-tal i Sverige och polis mot demonstranter i USA på Första Maj alltså, inte undra på att USA är världens friaste land.

Pressklipp:

SvD – Mest lästa,Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, svt.se – Nyheter Sverige, svt.se – Nyheter Sverige, Ekot

[tags]Första Maj i USA, Första May i Sverige och USA, May First USA, Occupy Wall Street [/tags]

20 thoughts on “Fredlig Första Maj i Sverige, poliser mot demonstranter i USA, världens friaste land

 1. Edward i Orlando

  Johnny:

  “Svenskar har bott i Sverige i 14.000 år”.
  Det kan nog diskuteras. Ex. vad med oss skåningar? Är vi svenskar, reservdanskar eller sitter vi i en kulturell karantän?
  Och inte är jag blond eller blåögd heller.

  Att upprepa det självklara: Kulturer har alltid befunnit sig i förändring. Och med snabbare och effektivare kommunikationer på alla nivåer sker det allt snabbare. Därmed inte sagt att alla resultat är odelat positiva. Men att godtyckligt plocka fram en modell, typ: “Svensk kultur är vad jag tror mig minnas livet var i Sverige 1950-1960” och därefter fördöma allt som inte passar in – Good Luck. Om inget annat så gör du dig själv totalt miserabel: en gammal gnällig gubbe som tycker allt var bättre förr.

  1. Lennart

   Edward, Givetvis har du helt rätt. Det har bott människor i vad som idag är Sverige i tusentals år, precis som det har bott människor i vad som idag är USA minst lika länge.

   Ett bra sätt att kolla om dom har varit svenskar är att se om de hade svenska pass eller andra personhandlingar som gjorde dom svenskar. Mina misstankar är att dom inte hade det, i alla fall inte för 14 000 år sen.

   För att kunna tala om en nation så måste den nationen också ha en regering och inte bara några tusen jägare som vandra kring i vad som idag är Sverige.

   Det var väl först under Medeltiden som vi kan tala om verkliga svenskar.

 2. Johnny ©

  Lennart: “Johnny, idag har vi en global kultur så jag vet inte riktigt vad du menar med svensk kultur?”

  Jag tror du har bott lite för länge utomlands eller umgåtts för ofta med Mona Sahlin eller så har du en mycket personlig syn på världen, 🙂

  Det är väl fullständigt solklart att svenska folket har kultur, likaväl som japaner, kineser och amerikaner har det. Det är väl ändå skillnad på svenskar och amerikaner eller? Vi svenskar delar etnicitet och språk samt land och styrelseskick. Svenskar har bott i Sverige i 14.000 år och har blivit genetiskt präglade geografiskt pga natur och klimat, därav blonda, blåögda och vita. Vi delar en historia och en framtid, en ödets gemenskap. Vi har våra seder och traditioner. Om Sverige och svenska folket någonsin skulle bli helt unikt kulturlösa så skulle det bli vår nya kultur att vara kulturlösa. Jag tror inte att svenska språket kommer att försvinna och ersättas av engelskan.

  Global kultur, tja vad är det? Att kommunicera globalt via Internet? Att flytta tillverkning till låglöneländer? Mac Donalds och Coca Cola? Hänga på flygplatser och skicka e-mail från laptoppen eller mobilen? Resa med flyg gjorde vi redan innan Internet och vi bedrev handel med alla länder i världen även före Internet. Världen har alltid varit global och med Internet kan vi kommunicera snabbare, billigare och bättre (text, bild, ljud, video, översättningsprogram, hemsidor, bloggar, etc). Internet är den stora skillnaden, världen före Internet och världen efter Internet och Internet lär påverka alla människors levnadsvanor mer eller mindre. Jag ser dock ingen utopisk framtid med det “Globala samhället”, att kommunikation och handel ökar mellan människor i olika länder verkar vara en naturlig process som fortgår med den tekniska utvecklingen.

  Vad är Global kultur och det Globala samhället egentligen för dig Lennart?

  1. Lennart

   Johnny: Du ställer en bra fråga. Om vi går tillbaks till 1800-talet så fanns det uppenbarligen en tysk, fransk, rysk, kinesisk och japansk kultur, för att ta några exempel.

   Men inte ens då var dessa kulturer utpräglat nationella. Om du läser Tolstoys Война и миръ, alltså Krig och Fred, i originalet så upptäcker du till din förvåning att texten är på franska. Som man talade inom Socialgrupp ett i Moskva på 1700 och 1800-talet på den tiden. Liksom även i Sverige för den delen.

   Den japanska kulturen var starkt Kina-influerad. Allteftersom kommunikationerna ökade så ökade också internationaliseringen och idag är kulturen verkligen global. Låt mig ge dig ett exempel. Just idag landar en kompis till mig i Gaborone, i Botswana, känd från boken Damernas Detektivbyrå, för ett IT-möte. Han jobbar mycket i Afrika, där dom använder precis samma IT-verktyg som vi gör i USA och i Sverige. Inga skillnader.

   Så även om det givetvis finns regionala skillnader så är kulturen faktiskt global. Och i Sverige betyder det i praktiken att kulturen är amerikansk in i minsta detalj.

 3. Johnny ©

  H2: Okay, vi får se var svensk kultur slutar och börjar i detta sammanhang. De Nord Amerikanska Indianderna förlorade nästan all sin mark till vita invandrare. Vi kanske skall vara försiktiga i stället för dumdristiga?

  1. Lennart

   Johnny, idag har vi en global kultur så jag vet inte riktigt vad du menar med svensk kultur? Let’s Dance, Allsång På Skansen? Det är ledsamt att det svenska språket håller på att försvinna, men det är det enda negativa som jag kan se

 4. H2

  Johnny, jämför gärna programmet som Svenskarna parti har med det 25 punkts program som nazisterna satte ihop på 20-talet. Nazzarnas program ändrades aldrig men deras praxis skiljde sig en hel del.
  Nazistiska ideer har inte tillkommit pga någon invandring, de har funnits sedan före WWII I Sverige. Tidvis mer dolda än idag. Det man skulle kunna kalla svensk kultur är sedan 1000tals skapat av influenser från både inom och utom landet. Nazzepartiet är den del av den mångkulturen vare sig vi vill det eller inte

 5. Johnny ©

  H2: Nazistiskt, då tänker jag på Hitler i Tyskland som mördade judar och startade världskrig, riktigt där är väl inte Svenskarnas Parti ännu.

  National Socialistiskt skrev jag, en romantisk dröm om det starka svenska folket och riket, där politiker, journalister, judar och utlänningar hotar Sverige och bara ett starkt svenskt folk under ledning av några dårar från Svenskarnas Parti kan vi uppnå friheten som folk och nation genom att besegra fienden. Ungefär så.

  Per Albins dröm om det goda socialistiska samhället där alla hade det bra och arbetarna hade råd med röd sommarstuga och betald semester i Sverige, är naturligtvis inte samma vision som Nazistpartiet i Tyskland eller Svenskarnas Parti, men dock en vision om det svenska samhället och socialismen, som (S) har i sitt partiprogram men som man aldrig helt genomfört, idag ca 50% marknadsekonomi och 50% skatteekonomi). En trevligare vision utan krig och mord dock.

  “Det positiva jag ser med “Svenskarna parti är att det bidrar till mångkulturen i Sverige”

  Svenskarnas Parti tillkom som en reaktion mot invandringen i Sverige, hur menar du att de skulle bidra till mångkulturen?

  Vi har vad jag vet fyra politiska partier som är emot invandringen i Sverige, Sverigedemokraterna, Skånepartiet, Nationaldemokraterna och Svenskarnas Parti, ganska många partier som slåss om röster bland invandringspolitikens kritiker.

 6. H2

  Ja Johnny, läser man dera program så håller jag nog med dig om att det är ett nazistiskt parti. Mig veterligen hade Per Albin inga större sympatier för nazister.

  Några citat ur deras program
  “Svenskarnas parti är ett politiskt parti som arbetar med relevanta frågor” 🙂

  “Våra förfäder har försvarat landet med sina liv”. Och med inhyrda legokbektar från andra länder har vi bedrivit anfallskrig i andra länder

  “Sverige behöver vara svenskt för att svenskarna skall kunna skapa sin egen kultur” Liksom Nordkorea

  “ett eget etniskt homogent livsrum” Mao lebensraum

  “Inga icke-svenskar skall tillåtas att inifrån Sverige sitta på så betydande poster” Inte ens journalister ska dom få vara…

  “Det demokratiska systemet är en av huvudanledningarna till den kaosartade situation” Det är väl just demokratin som möjliggör deras egna existens?

  “gärna fortsättningsvis att handelsavtal och andra samarbeten fria nationer” Vilka länder kommer vilja ha samarbete med ett sådant Sverige?

  Dera program får “de äkta” nazisterna att hamna på den vänstra sidan av den politiska kartan. Det positiva jag ser med “Svenskarna parti är att det bidrar till mångkulturen i Sverige

 7. Johnny ©

  H2: “var placerar du “Svenskarnas parti” på den politiska kartan?”

  Ett National Socialistiskt Parti skulle jag vilja kategorisera det som. Typ Socialdemokratin med Per Alibin och Folkhemmet. Ett parti som vill stoppa invandringen och utvisa invandrare till sina hemländer. Det är ett parti som har få röster i Sverige idag. I ett fritt land skall alla åsikter få framföras utan politiskt och journalist förtryck eller våldsamma mot demonstratoner av vänsterfascister. Alla människor är lika mycket värda, även medlemmar i Svenskarnas Parti, 🙂

  Lev med det, 🙂

 8. roger

  Lennart: Jag gillar inte att den inskränks, hur och var den nu gör det vet jag inte och det har jag inte heller kommenterat? -Tillskriver du mig åsikter?

  Det jag kommenterat är “Fredlig Första Maj i Sverige”. -Jag tycker inte den var fredlig då ca 1my av vår befolkning fick föras till sjukhus pga våldsamma demonstrationer.

  Jag läste “Police fire tear gas at Occupy Oakland protesters” som du länkade till och jag kan inte påstå att jag fann något som pekade på inskränkingar i demonstrationsrätten. De har arresterat 23 personer av 3-4000, men med tanke på bl.a.:

  “protesters shoved against police lines with black shields bearing an “A” for anarchy. Some threw objects at officers, surrounded police cars and pounded on them. In one case, a protester dressed in black threatened an officer with a pole…..

  …..Miles away in the mostly Latino district of Fruitvale, several thousand supporters of immigrant rights gathered at the BART station in the early afternoon to kick off their annual May Day rally. Organized by Dignity and Resistance, an immigrant-rights organization, it featured Aztec dancers, ice cream carts and mariachi music and also included unions and other groups.

  The group had originally intended to all head downtown, but many said they changed their minds as Occupy protesters joined their group at San Antonio Park on Foothill Boulevard at 17th Avenue……

  ……The tensest moments of the day came when protesters – mostly in black, many wearing masks – tussled with police.

  The tempo of the crowd was a lot more assertive, a lot more aggressive” than in past demonstrations involving Occupy groups, Chief Jordan said in an afternoon press conference…

  …Protesters threw plastic bottles at officers and broke windows on an unmarked police van and a TV news van. One officer was hit by a yellow paintball….

  …The front line of protesters was mostly dressed in black, many carrying metal black shields, and they pushed against the police…

  The face-off escalated with a group surrounding an unmarked police car with Capt. Jeff Israel inside. The protesters pushed and hit the car until it left, and then the crowd turned to a marked patrol unit and pushed and hit it until officers emerged from it to confront them….

  One protester rushed an officer with a raised metal bar, threatening him.”

  Jag var alltså inte där och vet inte vilken story som är sann OWS eller Polisen. Rubriken på artikeln “Thousands march in Oakland in May Day protest” antyder inget om polisvåld eller inskränkningar i demonstrationsrätten. Artikeln som helhet har inte heller den tvisten.
  (intressant att den fått ny rubrik sedan du länkade till den)

  Jag personligen tror inte att OWS är de änglar som de framställs som i svensk media och läser man t.ex. bland de 600kommentarerna som följer artikeln så noterar man snabbt att väldigt få vill associeras med dem.

  Bredvid den artikel (http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2012/05/01/BA671OBO28.DTL) du länkade till finns ett relaterat videoklipp:
  http://link.brightcove.com/services/player/bcpid1681730592?bctid=1616166934001

  Vg titta på den igen!

  Se gärna även relaterade klipp http://www.sfgate.com/cgi-bin/object/article?f=/c/a/2012/05/02/MN671OBO28.DTL&object=%2Fg%2Fav%2Fiframes%2F2012%2F05%2F02%2Fcbslocal7118474.ifr där du ser demonstranter stå på ockuperade byggnader och kasta tegelstenar och järnrör på folk och bilar. Visst ser dem mysiga och fredliga ut demonstranterna?

  Det är ju synd att jag upplevs som totalt humorlös men du behöver inte tycka att jag är rolig, vidare hoppas verkligen att det finns fler och större skillnader på mig och Johnny än den du nämner.

 9. Johnny ©

  Vänster tidningar stämplar Svenskarnas Parti som högerextrema eftersom de är emot dagens migrationspolitik, men de vänsterextrema fascisterna som kastar flaskor och sten på de demokratiska demonstranterna, kallar man på vänster Orwellsk nyspråk för “motdemonstranter”. Typiskt svenska journalister som är MP+V+S till 70-80%.

  Roger har en alldeles för mesig syn på invandringen. Jag har en mycket tuffare, hårdare och rättvisare syn på invandringspolitiken. De som vill ha invandring skall betala alla kostnader för den och de kan inte ta emot fler flyktingar än de klarar av att hantera och försörja livet ut är min enkla policy.

  Själv tycker jag att Sveriges mångkulturella helvete börjar bli lika kriminellt som det i USA om inte värre. Sedan är det mest vänstern som vill ha en stark stat med skyhöga skatter som någon annan skall betala, vi som är tuffa anarkister vill inte ha någon stat som bestämmer över oss, vi vill bestämma själva. Beslutande folkomröstningar i alla frågor som i Schweiz medför att folket och inte politikerna bestämmer, det är riktig demokrati.

 10. roger

  Ang OWS så är det kul o se hur de uppfattas och beskrivs i USA respektive Sverige(& Europa).
  Lite generaliserande:
  Av europeer anses OWS ofta stå för frihet.
  Medans jag får uppfattningen att många amerikaner tycker att de står för det rakt motsatta. Om man t.ex. läser kommentarerna efter artikeln i sfgate som Lennart länkar till, får man tydligt uppfattningen att väldigt många amerikaner inte sympatiserar med OWS. Detta tycker jag även vara den gängse uppfattningen därborta?

  Min analys 🙂 : OWS vill ha en starkare stat. Och det är där vi har den stora skillnaden mellan USA och Europa, synen på staten.
  Europeer ser staten som en garant för frihet och rättvisa, de som fördelar och reglerar. Europeer vill bli omhändertagna av staten.
  Amerikaner ser staten som en institution som reglerar och bestämmer över andra människor och företag. Amerikaner vill inte att staten bestämmer åt dem.

  Anledningen till den synen tror jag beror på närheten till makten och närheten till vart våra skattepengar spenderas.
  Allt eftersom vi i Sverige förflyttar mer makt till Bryssel kommer förtroendet för staten minska.
  (USA är redan där, Texasborna vill inte flytta mer makt till Washington).

  Allt eftersom det uppdagas att våra mer och mer av våra skattepengar går till franska bönder och spanska banker istället för till den lokala byskolan, kommer förtroendet för staten minska.
  (USA är redan där, Texasborna gläds inte åt att subventionera bilföretag i Detroit och banker i NY.)

  Ja, jag är övertygad om att den europeiska synen på staten alltmer kommer likna den amerikanska. Lennart verkar ofta förundrad över varför amerikaner inte resonerar mer som oss, fast jag tycker det är självklart.

  Lennart gjorde ju en mkt europeisk tolkning av demonstrationerna, läser man den så framgår det ju tydligt att många demonstranter var beväpnade och att det vandaliserades en hel del, är det inte poliser plikt att ingripa då? Vilka började? Jag vet inte. Men Lennart tar tydlig ställning och menar att poliserna stoppar demonstranterna från sina demokratiska rättigheter.
  Om man verkligen läser artikeln så framgår det dessutom att en annan fredlig demonstration om invandrares rättigheter inte kunde genomföras som önskat pga OWS-anhängare. OWS-anhängare således hindrade många människor från sin demokratiska rätt. 🙂

  1. Lennart

   Roger: “läser man den så framgår det ju tydligt att många demonstranter var beväpnade” Gud i himlen, skillnaden mellan dig och Johnny är att han också skriver vansinniga saker men han är rolig. Du saknar varje tillstymmelse till humor.

   USA har faktiskt haft demonstrationsrätt i flera hundra år. Den rätten börjar nu inskränkas, och det gillar du?????

 11. roger

  Bossebus: Exakt vad är det jag dillar om som är så marginellt?

  Blogginlägget jag kommenterat handlar om att det är våldsamma demonstrationer i USA men det är lugna och fridfulla demonstrationer i Sverige.

  Med min kommentar svarade jag att det inte alls är så lugnt överallt i lilla Sverige genom att hänvisa till en våldsam demonstration. Från CW´s länk:
  “Stenkastning. Flaskor som flög. Knallkott. Bengalisk eld. Våld mot poliser och poliser som tog till våld….Vittnen såg också hur en polis blev sparkad av en person och hur en polis slog en person med batong….åtta personer till sjukhus…”

  Det var sannolikt fler våldsamma demonstrationer i USA än i Sverige, men det kan ju bero på att de 33ggr så många invånare. Om vi kollar våldsamma demonstrationer/upplopp per capita över tid, då TROR jag att vi har betydligt mycket mer av den varan i sverige.

  Trovärdig? Nej.

  EXAKT vad var det som inte var trovärdigt? Att det var en våldsam demonstration i Eskilstuna?

  Jag vet inte var du bor eller vad du är men möjligen släkt men Johnny?

  Jag delar möjligtvis Johnnys åsikter om att vi betalar för hög skatt i Sverige, thats it. Vad gäller invandring är jag hans absoluta motsats. -Ang. “krossa med intelligent sågning” och försöka påstå att jag inte håller mig till ämnet, så undrar jag vad Johnny har med min kommentar att göra.

  Som sagt, utveckla gärna vad du menar med “Trovärdig? Nej”….

 12. Bossebus

  Roger lille:

  Du dillar som vanligt om marginella händelser.

  Jag vet inte var du bor eller vad du är men möjligen släkt men Johnny?

  Trovärdig? Nej.

  Och klart du skall krossa mig med en intelligent sågning om Nordkorea,Sovjet,Öststater,Muslimer etc.

  Var så god.

 13. roger

  Här jämför du enorma USA med lilla lilla Sverige. På sina håll ballade det ur här med, givetvis i rasismens förtecken:
  http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.1423263-webb-tv-kravaller-under-forsta-maj-demonstration

  “Första maj-demonstrationen i Eskilstuna urartade under eftermiddagen i kravaller. En konfrontation mellan högerextrema Svenskarnas parti och motdemonstranter……..
  ……motdemonstranter som överröste polisen med stenar. Polisen svarade med att slå tillbaka mot demonstranterna……. Det var totalt kaos när stenar flög.

  (8 till sjukhus)

  Så när du försöker vinkla detta inlägg till att Sverige är fritt, fredlig och fromt medans USA är ett grymt våldsamt land blir det lite löjligt.

Comments are closed.