Politik

Glöm fredagsmyset, New York Times Amanda Cox och datavisualisering har förändrat mitt liv!

En tidigare version av Amanda Coxs föredrag

Klicka på Amanda Cox

Det är ovanligt att man håller Meetups på en fredagskväll här i Silicon Valley där folk jobbar som besatta och gärna vill softa på fredagskvällen.

Men det var alltså vad Data Visualization Group in Bay Area hade gjort när man arrangerade ett framträdande av Amanda Cox, Graphics Editor @ the New York Times på LinkedIn i Mountain View.

200 personer kom till mötet som började kl 18:30 med mingel och tonvis med mackor, frukt och öl, och fortsatte sen fram till nära 21:00. Litet intressant statistik: en tredjedel av de 200 deltagarna kom från San Francisco över sex svenska mil norrut.

Mötet visar också hur korspollinationen driver fram utvecklingen i Silicon Valley. LinkedIn hade donerat möteslokalen och maten, för vilket man fick PR och gav sina egna anställda, och oss andra, en chans att lyssna på en synnerligen stimulerande talare.

Amanda Cox som är liten och rund och påminner om en kvinnlig version av Sune Mangs, och de är menat som en komplimang, är expert på hur man illustrerar data, idag allmänt kallad Massdata eller Big Data. Datavisualisering är något som blir allt viktigare inom journalistiken och det är ett ämne som Amanda Cox behärskar in i minsta detalj.

Hon började med att visa en OH-bild på en framsida ur New York Times där hon med en gul spritpenna hade markerat de nyheter som hade överraskat henne, och det var sannerligen inte många.

Klicka på bilden

För det är det som pressen bör syssla med enligt Amanda Cox, att skriva om sånt som vi inte väntar oss. Dvs berätta något för mig som jag inte redan känner till. Men vi behöver även det redan kända och det är kontrasterna mellan överraskningarna och det känd och invanda som de verkliga nyheterna ligger.

Jag tror jag har ett bra exempel från den privatiserade amerikanska sjukvården, som fortfarande framstår som en ledstjärna för Alliansregeringen för att den till skillnad från den svenska erbjuder “valfrihet”. Den första överraskningen kommer när vi får lära oss att privatiseringen har lett till att tiotusentals amerikanska privatläkare inte har råd eller intresse av att modernisera sina klinker eftersom det kostar för mycket. Eller att den amerikanska sjukvården inte klarar av att erbjuda sjukvård till över 50 miljoner amerikaner.

Men bakom den sanningen gömmer sig en annan överraskning, nämligen att det även faktiskt finns skattefinansierade sjukvårdssystem för de allra fattigaste i USA, bl.a. här i Kalifornien.

Dvs för att vara relevanta så måste journalister göra mer än bara skriva det uppenbara.

Amanda Coxs nästa tes är att vi måste ge läsarna möjligheten att själva manipulera de data som journalisterna har tillgång tillgång till och upptäcka trender som kanske inte är uppenbara på ytan.

Hon har ett bra exempel på sin blogg: där vi själva kan klicka på grafiken och se hur kurvorna ändrar sig för arbetslösheten slår mot olika samhällsgrupper. Ett mycket bra exempel på datavisualisering i dagens tidningsvärld. Och något som alltså inte går att göra i papperspressen.

Amanda Cox berättade också att orsaken till att man inte har så mycket datavisualisering från utlandet är att man helt enkelt inte har tillgång till utländska data i samma utsträckning som från USA.

Hon underströk också hur datavisualiseringsjournalisterna påverkas av de verktyg de använder. Om det är lätt att göra stapeldiagram så gör man stapeldiagram. Hon berättade också om vilka verktyg hon använder.

Men det viktigaste var att hon ser sin konst just som en konst, ett sätt att illustrera och föra fram data-trender som inte syns på ytan så att läsarna själva kan göra upptäckter och göra djupdykningar i de data som vi själva är intresserade av.

En viktig del av journalisternas uppgift är därför just att samla in data som går att analysera.

Ett mycket stimulerande fördrag och när Amanda Cox hade slutat så stod ett dussintal åhörare i kö framför mikrofonen för att ställa frågor.

När jag jämför den svenska USA-rapporteringen med Amanda Coxs måttstock så blir resultatet onekligen rätt pinsamt. Man saxar från den amerikanska pressen och översätter till svenska, eller man gör ännu en resa från kust till kust med en journalist och en fotograf. De svenska USA-böckerna är inte mycket bättre. Var är överraskningarna, var är det nya materialet, de originella infallsvinklarna?

Och sen strömmade vi ut i den ljumma kaliforniska fredagskvällen, stimulerade och taggade och peppade som jag tror man säger. En typisk scen från Meetup-scenen här i Silicon Valley, fast kanske aningen ovanligt just för att det var fredagskväll.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur/Böcker,Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, VG RSS

[tags]Amanda Cox Datavisualisering, Amanda Cox LinkedIn, Datavisualisering USA, Datavisualisering New York Times, Datavisualisering Silicon Valley [/tags]