Politik

Otroligt men sant, kan en 65:årig tant i Silicon Valley starta ett företag som hotar datajättarna Oracle och SAP? Sandra Kurtzigs Kenandy.com

Klicka på bilden.

En sak jag har fått lära mig från tidig ålder och det är att aldrig någonsin underskatta tanter och vad dom kan göra om dom lägger manken till.

Men att en idag 65:åriga Sandra Kurtzig förra året startade Kenandy.com i Redwood City här i Silicon Valley, ett företag som automatiserar tillverkningsprocesser inom industrin, och som nu hotar datajättarna Oracle och SAP, det hör inte till vanligheten ens här i Silicon Valley. I det åldersfixerade Sverige hade det givetvis varit helt och hållet omöjligt ens för en 40:årig kvinna.

Sandra Kurtzig startade sitt första och enda Silicon Valley-företag, ASK Corporation med $2000 av sina besparingar i sin hyresvåning redan 1972 – och företaget skulle växa till ett av världens största IT-företag.

Nu ger hon sig alltså in i leken en andra gång, på ett område som hon behärskar och med $10,5 miljoner i riskkapital från bl.a. Kleiner Perkins, ett av Silicon Valleys största och mest prestigefyllda riskkapitalföretag och även från Marc Benioff på Salesforce.com.

Deborah Gage skriver i Wall Street Journal om Silicon Valley Pioneer Kurtzig Goes After SAP, Oracle – Digits – WSJ

Last August, Sandra Kurtzig–one of Silicon Valley’s first female chief executives and the first one to take a technology company public–emerged from retirement with $10.5 million in funding and a new start-up: Kenandy, a company based in Redwood City, Calif., whose software is designed to manage manufacturing processes from the cloud.
…. In the process, she’s pitted Kenandy against both software giants like SAP and Oracle and older manufacturing software companies like QAD, all of which are racing to redesign their software for the cloud. Also among her competitors is software from her previous company, ASK Computer Systems, which she took public in 1981 and sold to CA, then known as Computer Associates International, in 1994. Because Kenandy’s software is designed for the cloud, it confers advantages for customers that older software does not. Data can be analyzed much faster, in minutes versus hours, Kurtzig said, and users can design their own profiles, so that a chief financial officer, for instance, can have a dashboard reflecting financials that he or she needs to see..

Orsaken till att Oracle och SAP bör oro sig är att Kenandy är bygger på Salesforce.coms datormolnplattform Force.com vilket att kunderna inte behöver installera en komplicerad produkt i en stor datahall för att kunna använda Kenandy. Tack vare implementationen i datormolnen så går det också betydligt snabbare för kunderna att utföra de avancerade kalkyler som behövs inom tillverkningsprocesserna inom industrin.

Kenandys kunder kan också dra nytta av de sociala aspekterna av Salesforce, pch t.ex. använda chatt för att snabbt kunna kommunicera med andra företag i deras leveranskedja.

Det här är en hjärtevärmande historia som visar vad som är möjligt för ambitiösa och kunniga människor i alla åldrar, men samtidigt en rent förödande kritik mot det rent sjukligt åldersfixerade svenska samhället där något liknande vore helt och hållet omöjligt.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur/Böcker, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Sandra Kurzig, Kenandy.com, Oracle Kenandy, SAP Kenandy [/tags]

2 thoughts on “Otroligt men sant, kan en 65:årig tant i Silicon Valley starta ett företag som hotar datajättarna Oracle och SAP? Sandra Kurtzigs Kenandy.com

  1. Jacob

    Ja, det är väldigt synd att Sverige är så åldersfixerat. Själv är jag 31 och jag börjar redan fundera på när jag kommer anses lite gammal. Speciellt om man inte vill gå projektledarbanan eller chefsbanan. Kanske behövs det en lag liknande den i USA. Jag vet inte. Tror vi har en lag mot åldersdiskriminering men den verkar inte ha påverkat nämnvärt.

    1. Lennart

      Jakob: ja det är mycket konstigt eftersom det kostar staten miljarder och åter miljarder i förlorade skatteinkomster. Det är någon slags nationell hysteri. Ingen verkar veta varifrån den kommer, de flesta är medvetna om den men ingen vill göra något för att ändra på diskrimineringen. Liksom på rökningsområdet är det här ett exempel på hur det annars så traditionella USA faktiskt ligger långt långt före Sverige.

Comments are closed.