Politik

Big Data och statistik blir allt viktigare, vad kan du om dataspråket R?

Klicka på bilden

Den som händelsevis läste mitt inlägg om New York Times-korrespondenten Amanda Cox igår lördag kalifornisk tid, vet att hon sysslar med statistik och datavisualisering: Glöm fredagsmyset, New York Times Amanda Cox och datavisualisering har förändrat mitt liv!

Big Data är alltså de väldiga datamängder som idag väller ut på webben och som journalister, vetenskapsmän och vanliga medborgare har börjat analysera och publicera.

För mannen på gatan så börjar datan vanligtvis med ett kalkylark i Microsoft Excel som Amanda Cox sedan importerar till Adobe Illustrator och därifrån till dataspråket R.

Kicka på videon för att höra några bra orsaken till varför R är ett bra statistikspråk att lära sig.

R, vad sjutton är det? Jo det är ett dataspråk som har blivit alltmer omskrivit i takt med att Massdata-revolutionen rullar vidare och vänder upp och ner på världen.

För att citera Wikipedian:

R är ett programspråk och en utvecklarmiljö som huvudsakligen används för statistiska beräkningar och grafer, liksom inom nationalekonomi och andra ämnen som använder sig av matematik. Det skapades av Ross Ihaka och Robert Gentleman (därav namnet R) vid University of Auckland, Nya Zeeland och grundar sig på programspråket S.

Det här är alltså ett dataspråk som amerikanska journalister har börjat använda, något som förhoppningsvis även sker bland den svenska journalistkåren. Ett tecken på hur vi alla måste börja skaffa oss nya kunskaper om vi vill hänga med på Massdatarevolutionen.

R är öppen kod, gratis och finns för Linux, Windows och Mac OS X. Jag stöter på det allt oftare här i Silicon Valley. Om ni befinner er i Sverige så kan ni ladda ner det på den här Sunet-länken.

Om någon som läser det här inlägger redan skulle jobba med R vore det onekligen roligt att höra vad ni gör med det.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Utrikes, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Online Privacy , Cybersecurity , Internet , Big Data , Data , Nstic , Privacy , Trust Framework , Technology News, Big Data Hadoop, Hadoop, NoSQL, NoSQL Big Data, Big Data Analytics, Google Map Reduce, Amazon Dynamo DB, Cloudera, Hortonworks, MapR, R language, R-språket[/tags]

2 thoughts on “Big Data och statistik blir allt viktigare, vad kan du om dataspråket R?

  1. Daniel

    Är tacksam för allt du skriver om Big data. Insikten ökar nu ordentligt i svenska företag och anses som den stora “grejjen” 2012.

    Dock gäller det ju att förstå innebörden och affärsnyttan och inte bara hänga på det nya mode-ordet.

    1. Lennart

      Daniel: Tack, alltid kul att få feedback och jag kommer absolut att fortsätta att skriva om Big Data eftersom jag nu på allvar har börjat jobba med det själv.

Comments are closed.