Politik

USA: skräll i valkampanjen, palatsrevolt mot den stockkonservative Obama om homoäktenskap

För den stockkonservative Obama är frågan om homoäktenskap en fråga som han har försökt undvika på sitt vanliga invecklade sätt. Han är personligen emot könsneutrala äktenskap men har samtidigt upphävt Pentagons förbud mot att öppet homosexuella ska få dö för sitt land men han anser samtidigt att varje delstat ska få sätta sina egna lagar i frågan. Något som North Carolina nu håller på att göra genom en lag som förbjuder könsneutrala äktenskap i delstaten.

Brian Montopoli skriver på CBSNews om omröstningen i North Carolina: Same-sex marriage measure set for vote in North Carolina

Skrällen kom dock i Söndags när Joe Biden, Obamas egen vicepresident på TV förklarade att han inte hade något emot homoäktenskap. Resultatet blev en snabb ripost från Vita Huset som fick Biden att backa.

Ännu värre blev det dock idag, måndag när Obamas utbildningssekreterare sa precis samma sak, i vad som nu har blivit en öppen palatsrevolution mot den stockkonservative Obama som aldrig kan tala ur skägget och som aldrig kan fatta ett klart beslut.

Michael Barbaro skriver i New York Times: Education Secretary Embraces Same-Sex Marriage – NYTimes.com

Education Secretary Arne Duncan on Monday became the third member of the Obama administration to embrace same-sex marriage publicly, a position at odds with that of the president, who has limited his support to civil unions for gay men and lesbians. Mr. Duncan’s expression of support for same-sex marriage comes a day after Vice President Joseph R. Biden Jr. said that he was “absolutely comfortable” with such unions and was heartened by their growing acceptance across the country. The forceful backing of same-sex marriage from members of the president’s cabinet is unusual because it has moved beyond Mr. Obama’s stated position: While he has said that his views are evolving, he has not backed same-sex marriage.

Obama befinner sig plötsligt i en synnerligen otrevlig sits. Han kommer knappast att själv ställa upp för lika rättigheter för alla amerikaner, men tvingas nu att ta avstånd från något som en klar majoritet av alla demokrater stödjer, i ett desperat försök att vinna röster bland republikanerna.

Brian Montopoli skriver på CBS News: Same-sex marriage an awkward issue for Obama

The president, meanwhile, has been asked plenty of times while in office – and he has always stopped short of supporting same-sex marriage. (He offered ” unequivocal” support for same-sex marriage in 1996, when he was an Illinois State Senate candidate, but later changed his position.) Mr. Obama, who supports civil unions, says he is “evolving” on the issue.

Det här är typiskt för Obama som aldrig kan ta en klar ställning i någon fråga.

I alla fall står det nu klart att hans närmaste män har börjat övergiva honom.

De här uttalandena kommer nu att föra upp frågan om alla amerikaner ska ha lika rätt att gifta sig i valkampanjen. Men istället för att ta tjuren vid hornen och göra som George Bush alltid gjorde, följa sina gräsrötter, så tror en allt mer panikslagen Obama tydligen att han kommer att vinna på att bryta med sina gräsrötter och i ett alltmer förtvivlat försök att vinna röster bland republikanerna. Som hur som helst hatar honom som pesten, vad han än tar sig för.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Världen,SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik,2012 Election , Barack Obama , Obama Fundraising , Elections 2012 , Barack Obama Fundraising , Barack Obama 2012 , Barack Obama 2012 Fundraising , Barack Obama Fundraising 2012 , Obama 2012 , Obama 2012 Fundraising , Obama Fundraising 2012 , Politics News,Obama homoäktenskap, [/tags]

12 thoughts on “USA: skräll i valkampanjen, palatsrevolt mot den stockkonservative Obama om homoäktenskap

 1. Edward i Orlando

  Lennart:
  Gillar NYT, men ser den inte som ett Sanningens Ord. Må så vara en Editorial, men det är deras “åsikt” – inte en faktaruta. Och läser man fortsättningen på ledaren så nämns den stora skillnaden mellan en Obamaadministration och en Romney sådan.
  Något som ytterligare påpekas i denna artikeln från Talking Points Memo:
  http://2012.talkingpointsmemo.com/2012/05/obama-gay-marriage-support.php?ref=fpa

  Jag skulle inte förvånas om Obama på privat nivå är för samkönade äktenskap, men inser att om han öppet stödde det som President så skulle det ge inte bara den religiösa högern en otrolig energi men också kunna skapa problem hos den mest Obamatrogna gruppen av alla: afroamerikaner.
  Men låt oss se vad som händer efter valet……inget omval att oroa sig för.

  1. Lennart

   Edward, Nja det finns två olika frågor här. Den första är att det här nu på bara ett par dag har seglat upp till en politisk kris för Obama, alla tidningarna tar upp det. Och det är vad som mest intresserar mig, hur krisen plötsligt har seglat upp och sen hur den kommer att utvecklas.

   Så det är en sak. Den andra saken, mindre intressant för mig, är sen var Obama står rent politiskt.

   Det mest intressanta för mig är att det här säkert inte kommer att bli den sista krisen som plötsligt kommer att blåsa upp i den här valkampanjen.

   Sen tror jag att vi kanske säger samma sak på olika sätt. Dvs Obama säger aldrig vad han tycker, utan bara vad en majoritet av väljarna vill höra.

 2. Per A.

  Han är verkar inte vara för för samkönade äktenskap, man han är med största sannolikhet för att bli omvald.
  Om han måste välja mellan att vara mot samkönade äktenskap och att bli omvald så tror jag han väljer att bli omvald.

 3. Edward i Orlando

  Lennart: Inte invecklat alls. Alla i DC, journalister och politiker, lever i en priviligierad bubbla under den tid de är i stan. Journalister vet att makthavarna kommer att skifta. Det gäller att stå på god fot med båda sidor – därav den största orsaker till att mainstream media är så frustrerande och urbota mesig i sin inställning – jounalisterna är i inte i DC för att leta efter sanningen eller avslöja korruption – de har sin karriär att tänka på. Ställ inga obehagliga frågor, du är en del av den politiska maktmaskinen.
  Tippar 99% av journalister i mainstream media i DC tillhör denna fåraskaran.
  Visst finns det undantag, direkt kommer jag på den äldre damen som efter många år i DC portades från Ws presskonferenser. Helen något tror jag hon hette.
  Så, jomenvisst: det är inte Obama som frågar, men ALLT är planerat och tillrättalagt. “Om du gör oss en tjänst så kommer du eller din tidning, TV att få en intervju….bla, bla, bla.
  Enda gångerna det går oplanerat till i DC är nog när Snoppen tar över:)

  1. Lennart

   Edward: Det stämmer inte i det här fallet, som New York Times klar har påpekat nu på morgonen Kalifornisk tid, jag citerar:

   http://www.nytimes.com/2012/05/08/opinion/mr-bidens-moment-of-truth.html?_r=1&hp

   Mr. Biden declined to say whether Mr. Obama would endorse same-sex marriage before the November election, or in a second term. He began his remarks by saying Mr. Obama sets these policies, not him.

   Still, his comments triggered the panic alarm at the Obama campaign, producing the comical spectacle of aides to Mr. Biden and David Axelrod, a senior adviser to Mr. Obama, trying to portray the vice president’s remarks as in line with the president’s views. They are not. Mr. Obama remains stuck publicly relegating same-sex relationships to separate and unequal civil unions.

   On Monday, Arne Duncan, Mr. Obama’s education secretary, also endorsed marriage equality. (Shaun Donovan, who is the secretary of the Department of Housing and Urban Development, did so earlier.) That made it even harder to figure out what Mr. Obama and his political handlers think is gained by the president’s hedging.

   Obama är INTE för samkönade äktenskap, det är bara något vi måste inse. Det är tyvärr lönlöst att försöka konstruera scenarier där han säger att han är emot men i själva verket är för. Det är så han alltid har fungerat, men nu står han där med rumpan bar.

 4. roger

  Det här är typiskt för Obama som aldrig kan ta en klar ställning i någon fråga.

  Jag tror att han KAN men att han av valtaktiska skäl VÄLJER att inte ta ställning i fråga efter fråga.

  I gay-frågan så säger väl republikanerna NEJ?
  Genom att som demokrat säga NJA fångar man garanterat alla “ja-ivrare” ändå, samtidigt som man inte helt stänger dörren till “nej-ivrarna”.

  Fegt och tråkigt? -Absolut.
  Smart eller inte? -Vi får se.

 5. Edwrad i Orlando

  Jag avundas av din tro på en fri och självständig journalistkår. Vill man släppa en försöksballong ber man någon, via ett par mallanhänder, att ställa en fråga om det önskade ämnet. Svårare är det inte.

  1. Lennart

   Edward: Nej här håller jag inte med dig. Det blir alldeles för invecklat. Så Obama skulle be journalister att ställa frågor till två av hans närmaste medarbetare och sen när dom svarar gå ut med en dementi. En dementi som får honom själv att framstå i dålig dager???? Det faller på Ockhams rakkniv. Vad skulle han vinna på det? Ingenting alls.

   Och vilka bevis finns det för en så oerhört tillkrånglad plan, inga alls.
   Nej det här är precis vad det ser ut att vara, en palatsrevolution mot den stockkonservativa Obama i en fråga som pressen redan skriver kommer att skada honom. Nej som redan har skadat honom.

 6. Per A.

  “Skrällen kom dock i Söndags när Joe Biden, Obamas egen vicepresident på TV förklarade att han inte hade något emot homoäktenskap. Resultatet blev en snabb ripost från Vita Huset som fick Biden att backa.

  Ännu värre blev det dock idag, måndag när Obamas utbildningssekreterare sa precis samma sak, i vad som nu har blivit en öppen palatsrevolution mot den stockkonservative Obama som aldrig kan tala ur skägget och som aldrig kan fatta ett klart beslut.”

  Försöksballonger inför valrörelsen.

  Man kanha många åsikter Obamas politik, men han har hitills inte visat sig vara slarvig. Nu bedömer man hur dessa utspel tas emot av massmedia och väljarkåren. I synnerhet av väljarkåren i ‘swing states’.
  Att det kommer ett andra utspel såpass snart tror jag tyder på att man på allvar funderar på att göra detta till en valfråga.

  1. Lennart

   Per: Eftersom Obama tvingade Biden att backa så tror jag inte på försöksballongs-teorin. Men vi får se snart nog.

  2. Lennart

   Per: Vill bara lägga till att det INTE var en försöksballong eftersom ingen av politikerna gick ut med det här utan fick frågan och då svarade på den. Så det här är INTE planerat av Obama.

Comments are closed.