Politik

Barack Obamas USA och omoraliska fransmän: François Hollande, Valerie Trierweller, Segolene Royal, Nicholas Sarkozy och Carla Bruni

Segolene Royal

Jag kan inte hjälpa det men jag erkänner utan omsvep att jag är oerhört svag för franska kvinnor. Dom har en panache och stil som jag själv tycker är mycket sällsynt bland amerikanska kvinnor, i varje fall bland kvinnliga politiker här i USA.

De franska politiska kvinnorna är också moderna till skillnad från ofta rent medeltida amerikanska kvinnor som Michelle Bachmann och Sarah Palin. Det är som om den tungtalande Carola plötsligt skulle bli en populär ledande svensk politiker.

När Obama president med fru besökte president Nicholas Sarkozy med nybliven fru Carla Bruni så gjorde la Bruni det naturliga, hon försökte ge Obama en lätt kindpuss, men blev genast stoppad av den högmoraliske Obama som stramt sträckte ut sin hand till en i hans tycke säkert fallen kvinna han uppenbarligen inte villa komma för nära inpå.

Att Frankrikes nye president har fyra barn ihop med Segolene Royal, en annan mycket charmig fransyska, som han aldrig varit gift med, och att den nya franska “första damen”, Valerie Trierweller, inte heller är gifta, visar hur modern Frankrike faktiskt är gentemot det medeltida amerikanska samhället där en politiker aldrig skulle kunna bli president om han inte vore gift med den kvinna han lever ihop med. Eller som i fallet Sarkozy, skilja sig från sin fru och gifta sig med en “lös” kvinna som Carla Bruni.

Daily Mail skriver om Will ‘President Normal’ make an honest First Lady of the unmarried partner they call the Rottweiler?. Valerie Trierweller, 47, st to be first unmarried ‘Premier Dame’. Twice-divorced president-to-be’s partner met him when she was a reporter

From a former supermodel with a reputation for partying with rock stars to a twice-divorced mother the French vote for president will see more than just economic policies change.

Valerie Trierweiler, 47, the partner of Mr Hollande, will become the first unmarried ‘Première Dame’ in history to enter the Elysee Palace on the arm of the country’s most powerful man.

The feisty magazine journalist was revealed as Mr Hollande’s lover when he separated from the mother of his four children, the politician Segolene Royal, with whom he lived for 30 years.

She had gained the nickname ‘Rottweiler’ after she slapped a colleague on Paris Match who said something she deemed sexist.

When the magazine put her on its cover under the headline ‘Francois Hollande’s charming asset’, she tweeted: ‘Bravo Paris Match for its sexism … my thoughts go out to all angry women.’

Nu är jag medveten om att Frankrike även kan uppvisa den högerextrema Marine Le Pen, men det är väl i så fall undantaget som bekräftar regeln. Och henne kan man hur som helst lätt matcha mot den lika främlingsfientliga och högerextrema guvernören Janice K. Brewer.

Om Mitt Romney vinner presidentvalet så kommer USA återigen att få en presidentfru som aldrig har arbetat utanför hemmet. Och även om Michelle Obama har en gedigen utbildning så arbetar hon numera inte heller.

Michelle Obama tillhör samma generation som Valerie Trierweller och Carla Bruni, men attitydmässigt skulle hon lätt kunna vara deras mamma.

Kommer det någonsin vara möjligt för en politiker med en sambo att bli amerikansk president? Jag vet inte, men i så fall kommer det att dröja minst ett par tre generationer.

Jag har släkt på min frus sida i Frankrike och så jag kanske är partisk. Jag påminns samtidigt om den underbara historien om den amerikanska kvinnan i medelåldern från någonstans i Mellanvästern med blånat hår som gjorde sin första utlandsresa någonsin, till Frankrike. Sen kom hon tillbaks någon vecka senare, full av förundran över de sofistikerade fransmännen. Och kan ni tänka er sa hon till sina väninnor, alla talar franska, t.o.m de små barnen talar franska helt utan brytning!

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
svt.se – Nyheter världen, svt.se – Nyheter världen, Ekot, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags]Nicolas Sarkozy, France, Video, French Presidential Election, France Election Results, France Elections, France President, France President Francois Hollande, France President Nicolas Sarkozy, France Runoff, France Runoff Results, François Hollande, French President Francois Hollande, World Elections In 2012, World News ,Valerie Trierweller, Segolene Royal, Carla Bruni[/tags]

One thought on “Barack Obamas USA och omoraliska fransmän: François Hollande, Valerie Trierweller, Segolene Royal, Nicholas Sarkozy och Carla Bruni

  1. San

    Nåja, Brewer är knappast extremare än Angela Merkel eller Sarkozy. Glöm inte att Le Pen både far och dotter har legat kring 20-30% de senaste valen. Grekland förresten fick nynazister i parlamentet. Står skillnad mot det civiliserade USA.

Comments are closed.