Politik

Demokratin i USA: har du koll på skolvalet i Cupertino i Silicon Valley?

Klicka på bilden

Jag är redo att slå vad om att 99.999999 % av svenska folket inte bara vet att det är presidentval här i USA i år, utan även har stenhård koll på primärvalen, hur man räknar delegater, den konservativa amerikanska Högsta Domstolens beslut den 21 januari 2010 i fallet Citizens United v. Federal Election Commission 2010 och hur det har förändrat valprocessen, för att inte tala om SuperPacs och alla andra svårtillgängliga petitesser i den amerikanska valprocessen.

Men i skuggan av president och kongressvalen så förekommer det även oräkneliga lokalval, och inte endast den sjätte november i år utan under hela året.

Och till skillnad från presidentvalet så är lokalvalen faktiskt demokratiska. Överallt på gräsmattorna runt omkring i Cupertino ser man nu såna här skyltar om ett lokalt skolval i Cupertino som ska hållas den femte juni.

Ni kan läsa mer om det på länken ovan. Men det är som sagt värt att påpeka att på gräsrotsnivå så är USA utan tvekan så demokratisk som man överhuvudtaget kan tänka sig,
och litet till. Här är mer information om lokalvalen här i området.

Vilket kan vara bra att påpeka litet då och då eftersom det sällan står något om de här valen i den svenska pressen för att dom är så lokalt förankrade.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,Debatt – Debatt – hem, Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt,SvD – Utrikes,
SvD – Utrikes

[tags]Demokrati i USA,Obama presidentvalet, Cupertino Silicon Valley, Skolor i USA, Proposition H Cupertino [/tags]