Politik

Homoäktenskap i USA, palatskupp och panik i Vita Huset, sanningens ögonblick för Barack Obama

Odet är en sak som löper som en röd tråd genom Barack Obamas snart fyra år vid makten så är det hans tondövhet. Han håller ett glödande tal om förnyelse i Kairo, men när den arabiska våren sen kommer så vill han bara hålla fast vid USA:s gamla diktatorsvänner. Han är försiktig, kan aldrig tala ur skägget när det verkligen gäller, han är för men samtidigt emot. Han är en taktiker utan djärva strategiska visioner.

Trots sin ungdom och trots sin retorik så har Obama aldrig stått för förändringar eller nydaningar utan bara för gammal vanlig amerikansk maktpolitik.

Könsneutrala äktenskap har blivit en definierande fråga under de senaste två åren här i USA, en människorättsfråga som visar var du står. Är du för ett modernt, tolerant USA där alla människor har samma rättigheter eller inte. Det finns medelväg.

Så när först den frispråkige vicepresidenten Joe Biden och sen utbildningsministern Arne Duncan fick frågan vad de tyckte om homoäktenskap så mumlade de inte i skägget som Obama alltid gör, de utbrast att de inte hade något emot det.

Ett svar som, som New York Times har rapporterat, omedelbart orsakade panik i Vita Huset, där klara svar är det absolut sista som Barack Obama vill ha:

Mr. Biden declined to say whether Mr. Obama would endorse same-sex marriage before the November election, or in a second term. He began his remarks by saying Mr. Obama sets these policies, not him.

Still, his comments triggered the panic alarm at the Obama campaign, producing the comical spectacle of aides to Mr. Biden and David Axelrod, a senior adviser to Mr. Obama, trying to portray the vice president’s remarks as in line with the president’s views. They are not. Mr. Obama remains stuck publicly relegating same-sex relationships to separate and unequal civil unions.

On Monday, Arne Duncan, Mr. Obama’s education secretary, also endorsed marriage equality. (Shaun Donovan, who is the secretary of the Department of Housing and Urban Development, did so earlier.) That made it even harder to figure out what Mr. Obama and his political handlers think is gained by the president’s hedging.

But, by failing to go the next step and actually say that he supports the freedom to marry as Mr. Biden does and as polls show nearly a majority of Americans do, Mr. Obama risks dampening the enthusiasm of allies without gaining the support of equality’s opponents. It’s not an unfamiliar place for this president to be, unfortunately.

Det här är en oerhört allvarlig kris för Obama, den första gången under hans presidentperiod där hans egna medarbetare har utmanat hans undanflykter och visat upp honom som den politiskt fege och överkalkylerade man han verkligen är.

Det värsta för Obama är att republikanerna redan avskyr honom som pesten och aldrig kommer att rösta för honom vad han än säger. Nu har han också gjort sig till fiende band de demokratiska gräsrötterna.

Som man med drypande ironi säker på engelske, “it couldn’t happen to a nicer guy”

Nu kommer alla ministrar i Obamas regering givetvis att få samma fråga och Obama kommer att bli ännu mer isolerad.

Vi får se hur den här krisen utvecklas, för det är verkligen vad det är.

Och det är helt lönlöst att, som ett par kommentatorer här på bloggen har försökt göra, förklara det här som ett infernaliskt skickligt schackdrag av presidenten.

Tyvärr så är det såhär som Obama är, trots sin ungdom, trots sin begåvning. En man som alltid är obenägen att ta den minsta risk, en maktpolitiker utan visioner, utan empati, som alltid kalkylerar allt efter hur många röster det kommer att ge, som inte tror på någonting förutom ett inte speciellt sympatiskt maktbegär.

Amerikanska media har grävt fram bevis på att Obama under sin tid som politiker i Chicago faktiskt sade sig stödja könsneutrala äktenskap. Tracy Baim skriver: Windy City Times exclusive: Obama’s Marriage Views Changed. WCT Examines His Step Back

Obama answers 1996 gay media.
Shown here is a copy of Barack Obama’s typed responses to the Outlines newspaper 1996 primary election questionnaire. Obama signed and dated the form Feb. 15, 1996, sending it to Outlines political reporter Trudy Ring. In 2000, Outlines newspaper purchased and merged with Windy City Times.
1996 statement: ‘I favor legalizing same-sex marriages’

DN:s Anders Bolling har också uppmärksammat Obamas kris Obama pressas om gayäktenskap

Det enda undantaget från det här konsekventa obenägenhet att ta politiska risker och alltid försöka stå med en fot i båda lägren är i frågan om sjukförsäkringar. Men orsaken där var att hans mamma dog utan sjukförsäkring så det var något mycket personligt för Obama.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,DN.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags]Elections 2012, Civil Rights, Democratic Convention, Elections 2012, Gay Marriage, LGBT, Video, Barack Obama Gay Rights, Biden Gay Marriage, DNC Platform, Democratic Platform, Obama Gay Rights, Obama Gay Marriage, Politics News, Barack Obama Gay, Biden Gay Rights, Biden Same Sex Marriage, Democrats Gay Marriage, Marriage Equality, Obama Doma, Obama Gay, Same-Sex Marriage, Politics, Homoäktenskat i USA [/tags]

13 thoughts on “Homoäktenskap i USA, palatskupp och panik i Vita Huset, sanningens ögonblick för Barack Obama

 1. San

  Lennart

  Jag jobbar dagligen med tyskar, det kan jag säga de skulle aldrig acceptera en blatte som statsminister. Faktum är att det aldrig skulle ske i något europeiskt land utom möjligen England. Glöm inte hur Merkel aldrig försitter en chans att piska upp känslorna. Stor skillnad mot ett civiliserat och modernt land som USA.

 2. Edward i Orlando

  H2: Sverige kan ju mjukstarta med Björn Ranelid som statsminister…..

  1. Lennart

   San: Ja det är intressant är det inte, hur olika länder kan vara. Guido Westerwelle, tysklands utrikesminister är öppet homosexuell, medan Philipp Rösler, född i Vietnamn, är ledare för FDP. Båda dessa skulle mycket väl kunna bli tysk president.

 3. H2

  Kan ligga en del i det Christer, nu väntar vi bara på att Sverige skall få en svart eller någon person med lite mörkare nyans att bli svensk statsminister.

 4. San

  Det värsta för Lennart är nog att Obama i den senaste mätningen ledde med sju procent.

 5. Christer W

  Jag tror att Obamas största problem är att han redan har uppnått sitt huvudsakliga mål, att bli den första färgade presidenten i US.
  Det är inte så ovanligt att när målet är uppnått så finns det varken idéer,ambitioner eller kraft kvar för nya mål

  1. Lennart

   Christer: Nej ambitionen verkar verkligen tryta. Men frågan är om han någonsin hade någon verklig ambition förutom att bli president. Det är inte helt säkert att han hade det.

 6. Peter Andersson

  Eller också är det planerat att han skall byta ut Biden som VP-kandidat i vilket fall som helst – och då kan han ju ta en massa pluspoäng hos GOP-väljare genom att först låta honom säga en massa saker som stöter dem och sedan låtsas ge honom kicken p.g.a just det.

  Finns det någon dark horse VP-kandidat i kulisserna som skulle dra mer röster än Biden i nyckelstaterna?

  1. Lennart

   Peter: En mycket bra fråga. Jag är övertygad om att Obama kommer att tänka noga på om han vill behålla Biden eller byta ut honom. Vad som kommer att bli avgörande det är vilka delstater som Obama behöver mest draghjälp i.

Comments are closed.