Politik

USA, supermakten som åt sig till döds, 42% av alla amerikaner överfeta år 2030!

Klicka på veckans Newsweek-omslag.

Det finns stormakter som har förlorat intresset av sitt imperium eller som inte har brytt sig om att modernisera och innovera. Men USA är unikt i världshistorien så till vida att man inte har insett, om nu ursäktar den mycket dåliga vitsen, vikten, av att ändra sin ohälsosamma livsstil och samtidigt reformera sitt helt otillräckliga sjukvårdssystem. Något som Obama visserligen försökte, men den reformen kommer Högsta Domstolen med stor säkerhet att slänga ut om en månad.

USA:s diabetesekonomi varvad med dess åldrande befolkning och dess osunda livsstil är på väg att bli en fråga för hela västvärlden. Amerikanerna verkar föredra att dö feta och i förtid än att leva sundare och längre liv.

Dr. Sanjay Gupta skriver på CNN om hur USA:s fetmaepidemi håller på att få supermakten USA på fall: 42% of nation to be obese by 2030, study predicts

After years of rising obesity rates in the United States, recent statistics show the rates may have steadied. But that may not be enough, according to a new report released on Monday – it estimates about 42% of the U.S. population will be obese by 2030.

The report suggests an additional 30 million Americans will be obese in 18 years. This would cost an additional $549.5 billion on medical expenditures, according to the report in the American Journal of Preventive Medicine.

“If you could keep the obesity rates at today’s level, you would save $550 billion,” said Eric Finkelstein, lead author of the report.

About 35% of U.S. adults are obese today, according to the Centers for Disease Control and Prevention.

Man ser orsakerna till den amerikanska fetmaepidemin överallt här i USA. Skolor som bjuder in hamburgerkedjor till skolmatsalarna, väljare som absolut vägrar att satsa på snabbtåg och effektiva transportsystem till förmån för den koldioxidsprutande privatbilismen med sina enorma bilköer. Jag sitter i såna varje dag här i Silicon Valley, så jag vet.

Men det går faktiskt att bekämpa den amerikanska skräpmatsindustrin som Anahad O’Connor skriver i New York Times Bans on School Junk Food Pay Off in California

Five years after California started cracking down on junk food in school cafeterias, a new report shows that high school students there consume fewer calories and less fat and sugar at school than students in other states.

Men det är här i det hälsomedvetna Kalifornien.

Om inget dramatiskt görs nu, på en gång, så är USA alltså på väg till en hejdundrande nationell katastrof, en katastrof som kommer att få medellivslängden att falla och det amerikanska sjukvårdssystemet att kollapsa. Om inget görs vill säga.

Det här är någonting som alla känner till men som ingen verkar vilja göra något åt. Precis som de sönderfallande motorvägarna, vapenvåldet, den risiga skolan, och alla andra sociala problem här i landet.

Men åtminstone kommer miljoner amerikaner att dö med en enorm hamburgare i munnen. Lyckliga eller inte får dom själva avgöra.

Här i Silicon Valley lever den yngre generationen IT-ingenjörer dock betydligt sundare liv än deras fäder. Man cyklar, sportar och många ledande IT-företag som jag känner till, som Google och Yahoo, har sina egna gym. I Googles fall flera.

Länkar och källor
US. Department of Health and Human Services, California Department of Public Health, California Department of Healthcare Services, Patient Protection and Affordable Care Act

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,svt.se – Nyheter världen, Ekot, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags]Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas, HealthTab, RockHealth, HealthBox, Blueprint Health,San Jose Bio Center[/tags]