Politik

Glöm FRA, Big Data, Hadoop och känsloanalys ger företag och myndigheter insikt i vad vi tycker och tänker

Klicka på bilden för att göra din egen känsloanalys.

Jhar börjar jobba med Hadoop och Big Data på allvar de senaste veckorna och lärt mig mer om vad som på engelska kallas för Sentiment Analysis, alltså känsloanalys.

Genom att köra avancerad textanalys på data från t.ex. Twitter och Facebook så håller företag idag minut för minut-koll på vad folk tycker om deras produkter och varumärken eller om företaget självt.

Kolla t.ex. vad folk tycker om varumärket Sverige ovan. Jämför sedan med vad folk tycker om varumärket USA, 85% positivt, SAS, 65% positivt, Ikea, 68% positivt, Svenska kungen, 82% osv.

Sån här känsloanalys är “big business” idag och kan göras oerhört specifikt. Man kan göra precisa jämförelser mellan olika produkter, kolla trender och göra mikroanalys av vad folk tycker om servicen på Systemet eller IKA i Jönköping på fredagskvällar i januari, osv.

Men det finns också allvarliga undertoner. För det är samtidigt lätt för myndigheter att identifiera personer med stort inflytande på både Twitter och Facebook. Alltså personer som verkar vara trendsättare för hur man tänker i olika sociala och politiska frågor.

Det är kanske inte direkt åsiktsregistrering men det är data som är fritt tillgängliga för både myndigheter och regeringar världen över.

Vi befinner oss fortfarande i stenåldern av den här teknologin som utvecklas med ljusets hastighet. Just känsloanalys spelar redan en viktig roll i den amerikanska valrörelsen och kommer säkert även att börja användas inom svensk politik.

Det här skiljer sig från gammaldags opinionsundersökningar eftersom det undersökningen är osynlig. Man behöver inte ställa några frågor som ofta får den tillfrågade att inte svara ärligt på frågorna. Man bara registrerar vad ett stort antal människor verkligen tycker och tänker på de sociala nätverkssajterna. Och om urvalet inte är direkt representativt så är det i varje fall representativt för dom som bryr sig.

En mycket intressant och inte helt ofarlig tillämpning av Big Data eller Massdata.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,DN.se – Kultur/Böcker, SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Sentiment analysis, Känsloanalys, [tags]Online Privacy , Cybersecurity , Internet , Big Data , Data , Nstic , Privacy , Trust Framework , Technology News, Big Data Hadoop, Hadoop, NoSQL, NoSQL Big Data, Big Data Analytics, Google Map Reduce, Amazon Dynamo DB, Cloudera, Hortonworks, MapR[/tags]