Politik

Chicago Infrastructure Trust och återuppbyggnaden av USA:s infrastruktur

Chicago

Ett modernt samhälle kan inte klara sig utan en modern och tidsenlig infrastruktur, det går inte. Så när USA slutade investera i sin superba infrastruktur och lämnade den i fritt fall, så var det startskottet för hela USA:s fall från guldpallen och någonstans långt ner i listan över världens stormakter.

Den som någon gång har tittat på några av bilderna på den här bloggen vet t.ex. att det är så gott som omöjligt att ta gatubilder härifrån Silicon Valley utan att dom förstörs av gamla lutande telefonstolpar av trä som lika gärna kunde sitta i Thailand som här i världens IT-Mecka.

Men alla amerikanska politiker är inte redo att acceptera inte att USA förvandlas till ett tredje-världen-land, och en av dessa är den ambitiöse borgmästaren i Chicago, och Obamas förre stabschef, Rahm Emanuel.

Economist har en viktig artikel om hur Emmnuel nu har skapat Chicago Infrastructure Trust, en investeringsfond som ska matcha investerare mot stadens många infrastrukturprojekt: Investing in infrastructure: A question of trust | The Economist

In March the mayor of Chicago, Rahm Emanuel, announced that his city could not wait for such help from elsewhere and will go it alone. With the speedy approval of the city council he created a new breed of infrastructure finance known as the Chicago Infrastructure Trust (CIT). The trust is not so much an infrastructure bank with money to hand out, but a city effort to match public infrastructure needs to private investors on a case-by-case basis; something more like an exchange. The city will finance the running costs of the trust itself to the tune of $2.5m. Several financial institutions are already lined up to make investments totalling $1.7 billion, among them Macquarie Infrastructure and Real Assets, Ullico, Citibank and JPMorgan.

Economist skriver att USA har underinvesterat i infrastruktur i decennier, med resultatet av att dåliga vägar, försenat flyg, förfallna broar och ineffektiva byggnader har blivit till en tung ekonomisk börda det amerikanska samhället.

Enbart kostnaderna för brister i vägar, broar och transportsystem kostade nästan $ 130 miljarder under 2010, främst på grund av högre driftskostnader och förseningar.

USA:s undermåliga infrastruktur genomsyrar alla delar av ekonomin, ökar råvarukostnaderna, och minskar produktiviteten och konkurrenskraften för amerikanska företag.

Amerikanerna verkar vara helt beredda på att riva ner hela samhället i jakten på lägre skatter och ett utopiskt samhälle utan personligt ansvar för det gemensamma samhället.

Om Rahm Emanuel lyckas förnya Chicago så skulle det visa andra städer att det faktiskt går att modernisera amerikanska städer, med litet fyndighet och envishet.

Pressklipp om USA och det amerikanska samhället:

svt.se – Nyheter världen,Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan

[tags]Chicago,Chicago Infrastructure Trust, USA:s infratruktur [/tags]