Politik

Är du mobilmissbrukare, Larry Rosens iDisorder: Understanding Our Obsession with Technology and Overcoming Its Hold on Us

Larry Rosen är psykolog och psykologilärare på California State University i Dominguez Hills.

California State University är en yrkesskola som lär sina elever praktiska jobbanpassade yrkeskunskaper (med flera campusar över hela Kalifornien) och inte ett forskningsuniversitet som University of California, även det med campusar över hela Kalifornien.

Jag har haft hållit anföranden om IT vid ett par av de universitet som ingår i University of California i San Jose och San Francisco, och mitt intryck är att en tredjedel av eleverna är helt undermåliga, en tredjedel mycket kunniga och smarta och resten någonstans mittemellan.

Studenterna på University of California, med universitet som Berkeley, UCLA och UC San Diego, är av en helt annan kaliber.

Men trots det så är Rosen väl insatt i de psykologiska aspekterna av dagens teknologi och hans bok, hans tredje av intresse för den som vill sätta sig in i hur vi påverkas av dagens allestädes närvarande mobila teknologi och hur vi alla kan bli mobilmissbrukare.

Bryan Burrough recenserar Larry Rosens bok i New York Times och ger den ett mycket positivt omdöme: In ‘iDisorder,’ a Look at Mobile-Device Addiction – Review – NYTimes.com

The book’s chapters focus on mental health challenges linked to heavy technology use. They include how social media sites may spawn narcissism (no surprise there) and how constantly checking our wireless mobile devices (he calls them W.M.D.’s, a great acronym) can lead to obsessive-compulsive disorder. Others look at how technology addiction can lead to attention-deficit hyperactivity disorder, and at how all that medical data available online has created a class of people known as “cyberchondriacs.”

Perhaps most interesting of all, Dr. Rosen examines how the constant use of technology may be rewiring our brains. One study he cites calls the impact on memory the “Google effect,” that is, an inability to remember facts brought on by the realization that they are all available in a few keystrokes via Google.

Nu måste jag erkänna att jag själv nästan enbart ser positivt på dagens nya mobila teknologi. Utan den hade det t.ex. varit helt omöjligt för mig att skriva den här bloggen.

Google translate hjälper mig att blixtsnabbt hitta svenska ord som jag inte kan komma på. Wikipedia och Google hjälper mig att kolla fakta och Twitter gör det möjligt för mig att blixtsnabbt följa med vad som händer ute i världen på ett otal områden.

Vannevar Bushs idag ikoniska artikel As We May Think som skrevs så tidigt som juli 1945, skisserade hur människan i framtiden skulle kunna få tillgång till all den kunskap som hade upptäckts och samlats under mänsklighetens historia.

Now, says Dr. Bush, instruments are at hand which, if properly developed, will give man access to and command over the inherited knowledge of the ages. The perfection of these pacific instruments should be the first objective of our scientists as they emerge from their war work. Like Emerson’s famous address of 1837 on “The American Scholar,” this paper by Dr. Bush calls for a new relationship between thinking man and the sum of our knowledge.

Det är där vi är idag med Big Data och Google och våra allestädes närvarande mobiler. Jag skulle själv aldrig byta ut den världen mot den värld som jag växte upp i, före datorn och webben.

Trots det så har alltså Larry Rosens bok blivit väl emottagen och den som har chansen kan säkert lära sig en hel del av den.

Axplock från den nordiska pressen:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,Computer Sweden 20 senaste nyhet,Computer Sweden 20 senaste nyhet,
Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple, Swype, Larry Rosen iDisorder [/tags]