Politik

Är maten färsk? Kolla med din pekmobil och en ny infraröd teknologi!

Mobilen kommer på sikt att bli det enda verktyg eller pryl vi kommer att behöva ha med oss. Inga nycklar, ingen plånbok, ingen kamera, inga tåg eller flygbiljetter, och inom sjukvården kommer den att ersätta stetoskopet oftamoloskopet och andra instrument. Vi läser böcker i mobilen, lyssnar på radio och använder mobilen som kompass och GPS. Mina barn använder sina mobiler som ficklampor!

Roy Harrington skriver i Food Production Daily om hur vi snart kommer att kunna använda infraröd teknologi i våra mobiler för att kolla om den mat vi handlar på ICA eller redan har i frysen är färsk: NIR food quality device coming to a smartphone near you – Fraunhofer

Smartphones equipped with innovative near infrared technology no bigger than a sugar lump could open the door for rapid food quality testing of a host of products, said the Fraunhofer Institute.

The Germany-based research body said they are developing a mini spectrometer that will pave the way for instant quality analysis of whether fruit is ripe or if meat contains too much water.

The experts said the tiny device – 30% smaller than an average sugar cube – employs near infrared technology that can penetrate several centimetres below the outer surface of foodstuffs to measure water, fat, starch and protein content.

The spectrometer can also work with products wrapped in thin packaging film and, say scientists, could take the element of chance out of buying food. The Fraunhofer said users only need to hold the smartphone near the product in question, activate the corresponding app, choose the food type from the menu – say ‘pear‘ – and straight away the device will make a recommendation. If it detects the fructose content of the fruit is high it will make a positive recommendation.

Allteftersom elektroniken miniatyriseras så kommer mobilen att bli alltmer mångsidig. Jag har t.ex. alltid köpt den senaste SAOL, Svenska Akademiens Ordlista, en tjock men lyckligtvis liten lunta som jag aldrig skulle drömma om att ta med mig någonstans. Men som jag alltid har nära till hands i någon bokhylla.

Till min stora förvåning, nära på chock, så kunde jag plötsligt ladda ner den till min mobil, och till råga på allt helt gratis. Nu kan jag alltid ha den med mig.

Precis som den Schweizisk armékniven som man hade i sin ungdom. Pekmobilen kommer att bli en del av oss själva. Något vi inte kommer att kunna klara oss utan helt enkelt.

Så inom en inte alltför lång framtid så kommer ICA att vara full av shoppare som går runt och pekar med sina mobiler i frukt och grönsaksavdelningen.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,
Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt

Frauenhofer

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Google Nexus One, Augmented Reality, Förstärkt verklighet, Tryckskärmar,Cydia, Motorola Atrix 4GPekskärmsmobil,8pen,3qubits,Broadcom BCM2157,Motorola Atrix 4G, NFC Near Field Communication,Samsungs Galaxy S III, Pekombiler, Pekskärmsmobiler, Samsung, Mobiler, Samsung iPhone, iPhone Samsung,[/tags]

One thought on “Är maten färsk? Kolla med din pekmobil och en ny infraröd teknologi!

Comments are closed.