Politik

Inte bara Canadian Brass, Kanada, USA:s Norrland, + Kina är sant

Kanada är USA:s Norrland, fast utan surströmming. Allt annat är nästan precis som i Norrland. Gigantiska skogar, mängder med naturresurser, massvis med älgar och hur mycket extremt vinterväder som helst.

Ja och så den magnifika Canadian Brass som ni kan höra på videon ovan.

Precis som Ryssland inte är speciellt populärt i Polen eller Östeuropa i allmänhet så är USA definitivt inte populärt i Kanada, kanske mycket på grund av att så gott som alla kanadensare som mest bor några mil från gränsen till USA och bombarderas av TV och andra medier från den mycket stora grannen i söder.

Nu, som Chip Cummins och Alistair Macdonald skriver i Wall Street Journal, så håller Kanada på att diversifiera genom en storsatsning på Kina: Resource-Rich Canada Looks to China for Growth – WSJ.com

For almost a century, Canada’s economy has been firmly tethered to its much larger southern neighbor. Now, Canadian officials and executives also are betting their future on China.

For almost two centuries, the U.S. has been Canada’s most important trading partner. Now China is gaining ground.

Canada’s economic reliance on the U.S. has ebbed for decades amid sporadic efforts to diversify. But weak demand from a prolonged economic downturn south of the border has accelerated the move, sending Canadian companies looking for new markets. Climbing oil production in the U.S. is upending American demand for Canadian hydrocarbons. That has spooked Ottawa, suddenly worried about finding buyers for its own growing crude exports, almost all of which now flows to the U.S. …

Last year for the first time ever, British Columbia sent more exports to the Pacific Rim than to the U.S. Chinese investors have beat out U.S. investors in Canada’s oil patch every year since 2009, pumping $12.8 billion into companies and projects since then, according to Dealogic. British Columbia and the federal government have embarked on a massive push, spending billions of dollars, to retool the country’s infrastructure to facilitate more trade with Asia.

USA kommer med stor säkerhet kommer att förbli Kanadas största handelspartner. Men handeln mellan USA och Kanada dalar. Förra året stod USA för 67,7% av den kanadensiska handeln, vilket är en minskning från 80,8% för 10 år sedan. Asiens andel av den kanadensiska handeln uppgick till 15%, en ökning från ca 9,5% för ett decennium sedan. Kinas andel ensam uppgick till 7,2% förra året.

Och med ökad handel kommer säkert också förstärkta relationer i allmänhet, vilket säkert kommer att driva Washington nippriga. Kina knackar på dörren, vilket är precis vad man kan vänta sig i en globaliserad värld.

Om vi nu bara också kan få Kina att investera i Norrland så skulle vi kunna få draghjälp till den svenska ekonomin. Man kanske kan börja tillverka ätpinnar av alla granarna?

Bara för att undanröja alla missförstånd så heter gruppen alltså Canadian Brass och inte Canadian Bras, vilket säkert vore en minst lika intressant musikgrupp.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,
svt.se – Nyheter världen

[tags]Kina och Kanada, Kanada och Kina, Kanada Kina och USA, Canadian Brass [/tags]

3 thoughts on “Inte bara Canadian Brass, Kanada, USA:s Norrland, + Kina är sant

 1. Bossebus

  Tack för den länken…dom är otroligt bra! (Canadiens).

  I övrigt håller jag med!

 2. Ellen

  Jag har alltid fascinerats av hur ”sörlänningar” tycker att Norrland ligger sååå ofantligt långt norrut medan Svealand och Götaland skulle ligga så otroligt långt söderut. Det förefaller vara någon slags kronisk förnekelse av geografin. Uppsala ligger på samma bredgrad som Anchorage Alaska, eller om man så vill norra Sibirien.

  Dessutom är det också så att Norrland är ett begrepp tillverkat av ”dom andra” för att skapa ett vi- och dom-perspektiv.

  Norrlänning som begrepp inbjuder till generaliseringar kring kultur, seder och traditioner. Ofta känner personer som bor norr om Dalälven förolämpade av hela begreppet Norrland eftersom det endast är ”sörlänningar” som använder det.

  Själv har jag ingen norrländsk identitet. Jag har inget gemensamt med jämten, hälsingen eller norrbottningen.

  Västerbottningen har ingen gemensam identitet med ångermanlänningen, ja, utom då den som ni sörlänningar har trugat på oss.

  Det här inget annat än samma gamla tryne som tamiler och lankeser, som hutuer och tutsier, som serber och bosniaker, fast utan våld.

  Sa jag morr? Morr!

  1. Lennart

   Ellen, Tack för en mycket intressant och insiktsfull kommentar och vårt schablontänkande. Just att schabloner skapas av utomstående stämmer helt med mina erfarenheter. Alla kineser är t.ex. inte desamma, eller alla Kalifornienbor.

   När min dåvarande flickväns chockerade mamma fick reda på att hon var intresserad av att gifta sig med en icke-kines så tröstade hon henne med att, “ja men tänt på att det hade kunnat blivit mycket värre, tänk om hon hade gift sig med en kines från Fuzhjou!

   Ett mycket intressant ämne!

Comments are closed.