Politik

Varning till svenska kvinnor: dålig kontroll på spermabanker i USA leder till genetiska sjukdomar!

Vad jag förstår så använder sig en del svenska kvinnor av spermier från amerikanska spermabanker. Vilket de omedelbart bör sluta med eftersom den amerikanska regeringen inte kräver att amerikanska spermabanker testar sina spermier för genetiska sjukdomar!

Jacqueline Mroz skriver i New York Times om den uppblossande skandalen kring den dåliga kontrollen på amerikanska spermabanker: In Sperm Banks, a Roll of the Genetic Dice – NYTimes.com

In households across the country, children conceived with donated sperm are struggling with serious genetic conditions inherited from men they have never met. The illnesses include heart defects, spinal muscular atrophy, neurofibromatosis type 1 and fragile X syndrome, the most common form of mental retardation in boys, among many others.

Hundreds of cases have been documented, but it is likely there are thousands more, according to Wendy Kramer, founder of the Donor Sibling Registry, a Web site she started to help connect families with children who are offspring of the same sperm donor.

The scale of the problem is only now becoming apparent with the advent of online communities like Ms. Kramer’s. “There needs to be oversight, and some regulation of the industry,” she said.It is not known how many children are born each year using sperm donors, because mothers of donor offspring are not required to report their births. By some estimates, there are more than a million children in this country conceived with donated sperm or eggs.

Trots att en genetisk test idag kostar $200 så har många spermabanker, enligt Jacqueline Mroz, vägrat att testa sina spermier.

Eftersom mer en en miljon barn i USA har blivit till med hjälp av de här spermabankerna och myndigheterna inte har någon koll på vilka kvinnor som har använt sig av konstbefruktning, så kommer den här skandalen med stor säkerhet att växa.

Nu kan det givetvis finnas lika stora kvalitetsproblem på nordiska spermabanker, men artikeln handlar om spermabankerna här i USA. Det framkommer också att det är bra att den blivande modern själv genomgår en genetisk test före konstbefruktningen. Som, eftersom spermierna lagras, aldrig tydligen kan bli riktigt lika säker som en naturlig befruktning.

Ni är varnade.

Länkar:

[tags] Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukf?rs?kring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas, HealthTab, RockHealth, HealthBox, Blueprint Health,San Jose Bio Center,Spermabanker i USA [/tags]