Politik

Googles Knowledge Graph gör webbläsaren smartare och oss bättre informerade

Webbläsarna utvecklas med stormsteg.

Jag har redan skrivit om hur Microsofts Bing har lagt till sociala sökfuntioner och nu kommer Google med början till en mycket spännande semantisk sökfunktion.

Webbläsarens begränsning har hittills varit att den inte har förstått att vad vi menar när vi googlar på “New York” eller på “Gamla Uppsala”. Allt den har gjort är att ta vår söktext och helt utan att tänka, matchat den mot sin jättelika databas. Och sen visat oss vad den har hittat. Och sen har vi själva fått vada igenom resultat som ofta har varit helt ovidkommande.

Men som alla som har använt den allt bättre Google Translate inser, tack vare sina avancerade datormolnstjänster så kan Google idag allt oftare gissa sig till vad vi menar tack vare den kontext i vilken vi söker.

Så om vi t.ex. söker på vikingar Gamla Uppsala så vet Google idag att Gamla Uppsala hänger ihop och är namnet på en plats och att vikingar är något som är förknippat med Gamla Uppsala.

Googles Knowledge Graph är en gigantisk semantisk databas som Google har byggt upp och med vars hjälp den nu kan tyda vad det är vi söker efter.

Lance Ulanoff skriver på Mashable om Google Knowledge Graph: Google Search Just Got 1,000 Times Smarter

To understand the gravity of this change, you need to know about the fundamental changes going on behind the scenes at Google Search. As we outlined in our report earlier this year, Google is switching from simple keyword recognition to the identification of entities, nodes and relationships. In this world, “New York” is not simply the combination of two keywords that can be recognized. It’s understood by Google as a state in the U.S. surrounded by other states, the Atlantic Ocean and with a whole bunch of other, relevant attributes.

As Ben Gomes, Google Fellow, put it, Google is essentially switching “from strings to things.”

To build this world of things, Google is tapping a variety of knowledge databases, including Freebase, which it bought in 2010, Wikipedia, Google Local, Google Maps and Google Shopping. Currently, Google’s Knowledge Graph has over 500 million people, places and things and those things have at least 3.5 billion attributes.

På sikt kommer det här att göra det möjligt för Google att utveckla något som mest av allt kommer att likna en gigantisk hjärna som på bråkdelen av en sekund kommer att kunna svara på alltmer komplicerade frågor, som t.ex. när föddes Shakespeare eller ännu mer komplicerat, när föddes författaren till Hamlet eller varför inte, “när föddes författaren till den berömda bok som handlar om en dansk prins och som publicerades 1603”. Det kallas semantiskt sök och går hand i hand med röstigenkänning och Apples Siri.

Webbläsarna blir idag alltmer mångsidiga även på mer mondäna områden. Om jag för bara något år sedan ville kolla vädret är i Uppsala t.ex. så måste jag hoppa över till SMHIS webbsajt. Idag räcker det med att jag skriver Väder Uppsala på Google och jag får en femdagarsprognos direkt i webbläsaren!

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer Google och Bing att mest likna Kalle Ankas gamla Gröngölingsbok, om den är någon som minns den.

I Sydamerikas djungler hittar Hatte Knatte och Tjatte plötsligt en gammal spansk kanon från Conquistadortiden. De måste avlossa den, precis varför minns jag inte, och Tjatte frågar de andra, ok, hur sjutton ska vi få reda på hur man avlossar en gammal spansk kanon från Conquistadortiden?

Varvid Knatte blixtsnabbt halar upp Gröngölingsboken ur bakfickan och där, i kapitel 72 eller var det nu var, så fanns ett helt kapitel med titeln “Hur man avlossar gamla spanska kanoner från Conquistadortiden”.

Där har vi framtidens Google i ett nötskal. Det här är bara början på en helt omtumlande utveckling som på sikt kommer att förändra oss och hela samhället. Om all mänsklig kunskap som överhuvudtaget finns står att läsa på Google, vad blir det då kvar av oss? För det är inte bara vi som kommer att kunna läsa den informationen. Den kommer också att kunna läsas och förstår av datorer.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur/Böcker,
Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Google Knowledge Graph, Google mot Bing, Webbläsare [/tags]