Politik

USA-valet: The Nuclear Option, republikanernas häpnadsväckande planer på att krossa Obama

Årets presidentval i USA representerar något helt nytt för den västerländska demokratin. Ett val där den rikaste en procenten av befolkningen kan satsa obegränsade summor pengar genom s.k. SuperPacs för att köra 24×7-reklam mot Obama och demokraterna.

Och det är inte vilken reklam som helst. New York Times har fått tag på en av de här Super Pacs-ens planer, finansierade av Wall Street-miljardären Joe Ricketts, grundare av mäklarfirman TD Ameritrade, som är så extrema att tidningen i förebyggande syfte har gått ut med en stort upplagd förstasidesartikel.

Jeff Zeleny och Jim Rutenberg skriver i New York Times om Joe Ricketts planer på en tsunami av våldsamma anklagelser mot Obama som skulle skapa så djupa motsättningar inom den amerikanska valmanskåren att de skulle ta decennier för att läka.

G.O.P. ‘Super PAC’ Weighs Hard-Line Attack on Obama – NYTimes.com

WASHINGTON — A group of high-profile Republican strategists is working with a conservative billionaire on a proposal to mount one of the most provocative campaigns of the “super PAC” era and attack President Obama in ways that Republicans have so far shied away from.

Timed to upend the Democratic National Convention in September, the plan would “do exactly what John McCain would not let us do,” the strategists wrote. The plan, which is awaiting approval, calls for running commercials linking Mr. Obama to incendiary comments by his former spiritual adviser, the Rev. Jeremiah A. Wright Jr., whose race-related sermons made him a highly charged figure in the 2008 campaign. “The world is about to see Jeremiah Wright and understand his influence on Barack Obama for the first time in a big, attention-arresting way,” says the proposal, which was overseen by Fred Davis and commissioned by Joe Ricketts, the founder of the brokerage firm TD Ameritrade.

Mr. Ricketts is increasingly putting his fortune to work in conservative politics.

En sån här s.k. Nuclear Option skulle förvärra det redan skärpta läget mellan de allt mer extrema republikanerna och demokraterna. Den skulle skapa så djupa sår i samhället, lamslå Washington och göra USA i det närmaste omöjligt att regera.

Vilket verkar vara Joe Ricketts och de republikanska valstrategernas syfte.

Uppdaterat 17/5: Efter New York Tinmes avslöjande så har både Ricketts och nu även Romney sagt att man inte kommer att använda Obamamas tidigare pastor Romney Condemns Ad Proposal Using Reverend Wright..

[tags]2012 Election , Barack Obama , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Tea Party 2012 , Mitt Romney 2012 , Obama 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Poll Ballot , 2012 Election , Primary Results 2012 , Politics News[/tags]

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Mest lästa,
SvD – Utrikes, DN.se – Världen,
SvD – Senaste nytt

[tags] 2012 Election , Barack Obama , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Tea Party 2012 , Mitt Romney 2012 , Obama 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Poll Ballot , 2012 Election , Primary Results 2012 , Politics News, [/tags]

2 thoughts on “USA-valet: The Nuclear Option, republikanernas häpnadsväckande planer på att krossa Obama

  1. KarlJ

    Tycker att Stephen Colbert superpac-kit är nog ett av de roligare inslagen i den här soppan. Många studenter har startat sina egna super pacs med hjälp av kitet 🙂

Comments are closed.