Politik

De nya Facebook-miljonärerna i Menlo Park och på andra platser i Silicon Valley

Det populära Cafe Borrone i Menlo Park.

De rikaste en procenten här i Silicon Valley har plötsligt blivit betydligt fler nu när Facebook har börsintroduceras. Men som Somini Sengupta skriver i New York Times så skiljer sig dessa unga mångmiljonärer från de traditionella amerikanska miljonärerna på östkusten, i Texas och på andra ställen i USA.

De är mindre intresserade av av att visa upp sina rikedomar, mer intresserad av att använda sina miljoner till något gott, även om det endast är för att investera i nya startupföretag.

Och det bör också tilläggas att de definitivt inte ligger lika långt till höger på den politiska skalan som amerikanska mångmiljonärer och miljardärer typiskt gör.

A Start-Up Is Gold for Facebook’s New Millionaires – NYTimes.com

… Make no mistake. In this, Silicon Valley’s gilded age, money is chasing money. Lucrative salaries and stock options are dangled to recruit or hold onto engineers. The shares of established companies like Apple have soared. And Facebook itself has turned to Wall Street for a vast infusion of fresh funds.

But here in one of the richest corners of the country, the tech elite display an ambivalent, sometimes contradictory approach to wealth. Money, as one scholar of the Valley described it, is treated as a measuring stick, gauging the power of the companies that entrepreneurs have built, rather than a thing to display.

“They use it as a way of keeping score — how disruptive can you be in reordering the market,” said Ted Zoller, a senior fellow at the Ewing Marion Kauffman Foundation and a scholar of entrepreneurship. Money, of course, still matters deeply to this crowd. “It is a means to do more, to make more money and ultimately build more,” Mr. Zoller said. The one money matter that most Internet millionaires talk about openly is what start-ups they are investing in next. Expect many more such investments from Facebook executives. Indeed, that might be where the biggest chunk of their new wealth will go.

Som jag skrev i mitt förra inlägg så kommer Silicon Valley att fortsätta att kläcka fram nya mångmiljonärer i en aldrig sinande ström under de närmaste åren och kanske också decennierna.

Silicon Valley har plötsligt blivit USA:s ekonomiska drivmotor som visar vägen mot ett helt nytt slags IT-baserat samhälle. Och som har en öppenhet, tolerans, meritokrati och ambition som man inte finner någon annanstans. De här miljonärerna och miljardärerna är alla uppfödda i den öppna kodrörelsen, de är svårt att se hur dom skulle kunna göra gemensam sak med de bokstavstrogna extremisterna i den kristna högern. Vem vet, de kanske representerar den första generationen av ett helt nytt USA?

Det är en mycket spännande tid här just nu, och mycket tyder på att vi kommer att få se en veritabel tsunami av nya teknologier i framtiden. Teknologier som kommer att förändra samhället på sätt som vi idag inte ens kan föreställa oss.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Politiken.dk Seneste nyt, News

[tags] Facebook, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Facebook-miljonärer [/tags]