Politik

I skuggan av Facebook, Silicon Valleys senaste startupföretag i miljardklassen

University Avenue i Palo Alto.

Dgens IT-bubbla i Silicon Valley har aldrig tidigare överträffats och det är många, jag ibland dom, som inte ens tror att det här är en bubbla utan en början på något helt nytt, på en amerikansk IT-industri som håller på att sprida sig från Silicon Valley och San Francisco till den amerikanska östkusten med New York, och därifrån till resten av USA.

Ett tecken på att den amerikanska IT-industrin nu är på väg in i en helt ny fas är att antalet startupföretag i miljardklassen nu växer så det knakar. Och det är ofta företag som jag själv aldrig hade trott ens skulle vara värda mer än på sin höjd kanske fem miljoner dollar. Som Mountain View-företaget EverNote som har en liten app där man kan spara anteckningar man gör i datormolnen och som just har fått $70 miljoner i riskkapital och som nu är värd en miljard dollar!: Evernote Raises $70M At A $1B Valuation To Prep For An IPO, And The Next 100 Years

Pui-wing Tam skriver i Wall Street Journal om hur en hel radda av startupföretag kommer att följa i Facebooks fotspår och bli miljardföretag, även om de säkert inte kommer att bli lika stora som Facebook självt: More Start-Ups Join the $1 Billion Club of Valuations – WSJ.com

The coveted club of Silicon Valley start-ups worth a billion dollars is quickly losing its exclusivity. At least 20 closely held U.S. companies backed by venture capital are now valued at $1 billion or more, including the latest inductee, Pinterest. The online scrapbooking start-up, which launched in 2009, this week raised $100 million in capital at a $1.5 billion valuation despite having little revenue and no profits.

Today’s membership exceeds even that during the frothy days of the late 1990s dot-com bubble, when 18 such start-ups scored a $1 billion-or-higher price tag, according to an analysis by Dow Jones VentureSource.

Det här är inte som kring millennieskiftet när företag som svenska Boo.com inte hade några som helst inkomster, och heller ingen finansiell disciplin. Idag sköts företagen professionellt och går ofta med en viss vinst, mest för att företaget är så små och så sparsamma.

Undantag finns, som Pinterest som inte ligger i Silicon Valley och som inte har några inkomster alls, men ändå är värd över en och en halv miljard dollar.

Dagens IT-infrastruktur är så flexibel och billig att använda att det är möjligt för pyttesmå grupper av bara ett par tre programmerare att blixtsnabbt skapa produkter som fungerar och som kan få hundratusentals användare.

Bland verktygen märks Heroku, GitHub och Bitbucket och givetvis Amazons datormoln.

De framgångsrika startupföretagen handlar antingen om fildelning, som Dropbox, eller fildelning av bilder från mobilen som Instagaram, eller också sociala sajter som Pinterest. Men det är alltså mobila sociala appar av någon form, som alla spar filer eller bilder i datormolnen. Och de är alla skrivna i högproduktiva datorspråk som Ruby on Rails eller Python för molnkomponenten och Objective C eller Java för den mobila komponenten. Datan sparas ofta i NoSQL-databaser.

Vad vi ser är början på ett globalt IT-samhälle som kommer att fortsätta att producera små och ofta helt osannolika miljardföretag, främst kanske här i Silicon Valley men alltmer även i Europa, New York och Kina.

Vi får inte heller glömma att Afrika idag har blivit en het IT-kontinent.

IT-industrin håller på att skapa en helt ny och förhoppningsvis fredligare värld.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, [/tags]