Politik

Den moderne François Hollande hos den traditionelle Barack Obama i Vita Huset, en studie i kontraster

De är båda presidenter. Den ene, Hollande, är född 12 Augusti 1954, den andre, Obama, född den fjärde augusti 1961. Hollande är nästan precis fem år äldre än Obama. De är båda välutbildade, båda har varit universitetslärare och, som Angelique Chrisafis skriver i Guardian, så talar Hollande engelska, även om han vägrar göra det i presskonferensen i Vita Huset ovan. Obama, trots att han är en av de ytterst få amerikanska presidenter som har levt utanför USA:s gränser, talar enligt egen utsago inga främmande språk Obama: “I don’t speak a foreign language. It’s embarrassing!”

Barack Obama and François Hollande: new style, same substance. The president will have a closer relationship with the new leader than Sarkozy, with France staying a firm, if independent ally

In terms of personality and style, Hollande and Obama would seem to have a lot more in common than Obama and the rightwing Nicolas Sarkozy. Both come from broadly centre-left ground. Both have taught at universities. Hollande speaks English,

För en så ung och välutbildad amerikan som Obama att inte tala något främmande språk är faktiskt litet ovanligt. Lika ovanligt, för någon i hans ålder som inte är republikan, är hans uttalade socialkonservatism och hans mycket djupa religiositet.

Hollande har fyra barn med sin tidigare sambo Ségolène Royal, något som skulle vara helt otänkbart i USA. Han lever nu ihop med Valérie Trierweiler, som nu alltså är Frankrikes “Första Dam”. Igen en total omöjlighet i det gammalmodiga USA.

Och sist men inte minst Hollande är fast besluten att dra tillbaks de franska trupperna från Afghanistan. Något är helt otänkbart för Obama.

De båda har dock en sak gemensamt, de saknar båda varje anstymmelse till humor. Speciellt Obamas försök till att vara lustig i videon ovan är rent penibel.

Obamas mamma Ann Dunham som var född 1942 var faktiskt en helt modern kvinna, en typisk produkt av sextiotalet. Internationell, kosmopolitisk och inte minst fritänkare, som hade barn med en afrikansk man i 1960-talets USA, när det fortfarande var illegalt i delar av sydstaterna.

Varför Obama vände sig bort från sin mammas liv och attityder och helt identifierade sig med den far han aldrig känt får framtidens psykologer och historiker uttala sig om.

Men av de två presidenterna så representerar Hollande moderna attityder och Obama en konservativ kristen tradition som försvann från Sverige redan strax efter första världskriget.

Jag är säker på att man skulle kunna ha intressanta samtal med både Hollande och Obama, men jag tror själv inte att jag skulle ha mycket gemensamt med Obama. Som i svenska termer skulle tillhöra KD:s högerflygel.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,Nyheter – Nyheter,
DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags]Ségolène Royal,François Hollande, Barack Obama, Frankrike och USA, Valérie Trierweiler [/tags]