Politik

Eduardo Saverin och Michele Bachmann, meborgarskapsdebatten sätter fart i USA

N yheten om att Tepåsedrottningen Michelle Bachmann genom sin man tagit ut schweiziskt medborgarskap så gick hela den amerikanska tepåserörelsen upp i limningen och en förskräckt Bachmann – backade – omedelbart och förklarade att hon aldrig ens skulle kunna tänka sig att vara något annat än amerikan.

När det sen kom fram att Eduardo Saverin, en av de fyra Facebook-grundarna, som till råda på allt hade invandrat till USA från Brasilien, hade beslutat sig för att säga upp sitt amerikanska medborgarskap, den otacksamme lille otacksamme dj-veln, så var den amerikanska högern nära ett massivt slaganfall. vad skulle Jesus säga om han fick reda på det här?

Jacqueline Stevens skriver i New York Times om den föråldrade amerikanska medborgarlagstiftningen, och det gör saken inte bättre att den svenska lagen är minst lika otidsenlig: Citizenship to Go – NYTimes.com

… abolishing birthright citizenship would help end inequality among countries, by letting people move for greater opportunity.

Instead of using birth for assigning citizenship, why not keep the boundaries of current countries, open the borders, and use residence to define citizenship, as the 50 states do?

Free movement of people in the United States does not diminish the authority of states in our federal system, or the right to participate politically as a citizen of one state and not another. Nor did it lead to the citizens of Georgia moving en masse to Massachusetts. Consider, too, the experience of the European Union, where the free movement of labor across borders and ease of travel have resulted in greater well-being, and were not the cause of the current monetary and fiscal crisis.

Laura Saunders skriver i Wall Street Journal om hur dyrt det är för amerikaner att säga upp sitt medborgarskap Should You Renounce Your U.S. Citizenship?

Almost any U.S. citizen can decide not to be one. Should you follow Mr. Saverin’s lead and high-tail it to a lower-tax country? While it might seem tempting, renouncing one’s citizenship has many drawbacks. Among them: a large “exit tax” owed to the U.S. government upon leaving, steep tax bills for any U.S. heirs and big travel headaches for people who try to return to the U.S.

Some lawmakers, picking up on the Saverin case, said Thursday they want to strengthen a law barring expatriates who left for tax reasons from ever re-entering the country.

Enligt Wall Street Journal sade 1800 amerikaner upp sitt medborgarskap förra året. Mer allvarligt för USA är att allteftersom den amerikanska medelklassen urholkar så kommer allt fler amerikaner att söka jobb utomlands och då säkert också ta ut dubbelt medborgarskap.

Jesus kanske inte kommer att gilla det men så är det. Och nu här alltså en fråga som diskuteras i pressen. Ett steg i rätt riktning.

[tags] Dubbelt Medborgarskap, Dubbelt medborgarskap USA, Dual citizenship USA, [/tags]

48 thoughts on “Eduardo Saverin och Michele Bachmann, meborgarskapsdebatten sätter fart i USA

 1. Bosse

  Dessutom skall vi avskaffa EU(SSR) så att tullen måste rota igenom varenda bil som kommer från Danmark i jakt på någon som tagit med sig mer än 1 liter starksprit.

  Nej roger detta är ju en verklig skräckvision. Tänk bara vilka problem det skulle orsaka för alla nya företagsamma entreprenörer i drogbranschen. Så fram för helt öppna gränser överallt och mellan varje land. Leve den fria företagsamheten. 😉

 2. Johnny ©

  Roger, pust och stön. Företagen i Sverige är fria att anställa vem de vill i hela världen och på utländska dotterbolag kan de i alla fall anställa arbetstagare ur lokalbefolkningen. Flyktingar i Sverige, Nord Amerika, Syd Amerika, Europa, Asien är också fria att söka dessa jobb i konkurrens med alla andra. Vad är problemet?

  EU(SSR) är en politisk union som vi betalar 16 miljarder netto och 32 miljarder brutto till för att EU skall bestämma våra lagar i Sverige. Jag tycker det är bättre att svenska riksdagen, som vi redan betalar för, bestämmer våra lagar och att vi behåller pengarna själva, bäst är naturligtvis beslutande folkomröstningar som i Schweiz enligt mig. Frihandelsavtal med de fyra friheterna vill nästan alla behålla. Vad är problemet?

  Vi ser också den totala inkompetensen när de 17 EMU regeringarna skall lösa skuldkrisen de själva skapat, de kan inte ens följa sina egna regler. De har träffats 18 gånger de senaste två åren för att lösa skuldkrisen och inte lyckats åstadkomma någonting. Har EU med sina 29 regeringar och 55.000 byråkrater lyckats med någonting vettigt överhuvudtaget? Jag kan inte komma på någonting, men jag kanske har missat något?

 3. roger

  Johnny: Nej, det är du som har rätt. Lilla Sverige och dess 1000-tals exportföretag har ingen glädje av personal som väl känner till främmande språk och kulturer i en värld som blir allt mer globaliserad för varje minut. Det är mycket bättre för dem att starta upp dotterbolag isf med vilka de kan kommunicera med via tolkar. Det funkade ju för SKF 1937. Dessutom skall vi avskaffa EU(SSR) så att tullen måste rota igenom varenda bil som kommer från Danmark i jakt på någon som tagit med sig mer än 1 liter starksprit.

 4. Bossebus

  Johnny ©:

  Ditt sk. skämtlynne börjar på något sätt närma sig det osmakliga,ointelligenta,plumpa effektsökeriet som jag i alla fall tar avstånd ifrån.

  Du är så j*vla dum som bara äkta Laestadianer kan vara,ta dina malmkroppar och stoppa upp dom eller som engelsmannen säger “up yours too”.

  Nåja…alla vet ju om min allergi.

 5. Johnny ©

  Roger, du har rätt. Bästa lösningen är naturligtvis att lagra 400.000 muslimer i förorten till ringa kostnad i fall något företag någon gång i framtiden skulle behöva skicka ett e-mail på arabiska.

 6. roger

  Johnny: tihi du tror att de flesta exportföretag har möjlighet att ha ett dotterbolag utomlands.

 7. San

  Johnny

  Man får nog leva med att ett samhälle har potentiella psykfall, är det inte invandring så är det något annat.

 8. Bosse

  Johnny: Ja fy för det otacksamma folket men erkänn att jag inte är helt fel ute. 🙂

 9. Johnny ©

  Bosse, här försöker man bedriva seriös diskussion och så blir man anklagad för att vara en “entertainer”, otack är världens lön, 🙂

 10. Christer W

  “Det finns tillräckligt för allas behov men inte för en enda mans girighet.”
  Jag kände bara för att citera Mahatma Gandhi

 11. Johnny ©

  San, självklart måste man komma överens med andra länder först. FN och EU kan hjälpa till. Europa är översvämmat av flyktingar, invandringskritiska partier växer som svampar ur jorden, rubbade lasermän och Breivikar, en varm sommar dag eller ett förfluget ord och alla får psykbryt samtidigt. Vilket man tydligen fick i Tel Aviv igår då judiska demonstranter började jaga och misshandla afrikaner och slå sönder och plundra deras butiker. Rena rama kristallnatten. Inte kul. Jag tycker man skall försöka lösa problemen innan de urartar till katastrofer.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oV6qN2TQ3WQ

  http://www.rt.com/news/israel-anti-migrant-demo-061/

 12. Bosse

  H2: Jo jag förstod att du tog upp “Norrlandsoutsourcingen” som ett hårdraget exempel i din diskussion med Johnny. Men tro bara inte att du kan få Johnny att tänka om. Det ingår i hans upplägg att alltid köra med sitt, Johnny är lite av en entertainer. 🙂

  När det gäller naturresurser tycker jag det faller sig mest naturligt att just landets medborgare har rätten till dem. Hur absurt det än kan tyckas vara så ser jag alla eventuella alternativ som ännu mycket märkligare

 13. Bossebus

  LKAB kommer snart att säljas till någon annan,ev. Indiska intressen.

  Nya malmfyndigheter mm är redan skänkta till internationella gruvbolag,eller om man så vill “riskkapitalet”..

  Ids inte rota i källorna.

 14. San

  I Kiruna finns det gott om jobb iaf, rejäl brist på arbetskraft faktiskt.

  Filosofisk fråga om landgränser, men de lär ju för överskådlig framtid vara kvar.

 15. H2

  Bosse, min kommentar angående outsourca “lapphelvetet” var ett fruktlöst försök att få Johnny att tänka till lite en gång. Min rötter är just norrifrån så ser man krasst på det så trots alla naturtillgångarna och trots all utflyttning söderut så finns det för få arbetstillfällen. Lösningen är knappast att “outsourca” ett problem som Johnny så kreativt föreslog.
  Sen tar du upp en fråga som är intressant. Vem är det som säger att svenskarna skall ha rätt till dessa naturresurser, eller för den delen norrlänningarna?. De facto är att vi råkar födas på ett ställe som vi inte kan påverka och sedan gäller det att göra det bästa av sitt liv. Landsgränser är en tydlig begränsing i människans frihet.

 16. San

  Det låter mycket bra förutom detaljen att det knappast ankommer på Sverige att bygga flyktingläger i Pakistan eller Iran, jag inbillar mig att båda länderna (med varierande framgång) ämnar att sköta sin flyktingpolitik på egen hand.

 17. Johnny ©

  Roger, bland svenska ungdomar är arbetslösheten hög. Du verkar inte kunna skilja på arbetskraftsinvandring och flyktinginvandring av någon märklig anledning.

  Företag i Sverige är fria att anställa vem de vill i hela världen idag. Den som finner ett arbete (min 13.000 kr/mån) i Sverige får flytta hit med sin familj. De har alltså arbete från och med ankomstdagen och försörjer sig själva. Det innebär att ex företag inom välfärden kan importera all arbetskraft de behöver när de behöver den.

  Hade jag ett exportföretag och ville in på irakiska marknaden skulle jag söka en dotterbolagschef som pratade god engelska och arabiska och hade annan nödvändig kompetens och anställa honom, som svenska företag alltid har gjort under de senaste 100 åren. Du tror väl inte att det är bara svenskar som jobbar på våra dotterbolag utomlands?

  Att hjälpa människor som flyr från krig är vad flyktingpolitik handlar om, de skall ha skydd, sovplats, hygien, mat, kläder, etc och här handlar det om att hjälpa miljontals människor och då gäller det att göra det så billigt som möjligt för att kunna hjälpa så många som möjligt. Därför är “outsourcing” av flyktingindustrin till låglöneländer en bra idé. Idag kostar en ensamkommande ung man från Afghanistan 1900 kr/dag i Sverige, för samma summa skulle vi kunna hjälpa 100 gånger fler att överleva i ett flyktingläger i ex Pakistan eller Iran.

  Det är ganska enkelt egentligen.

 18. San

  Det är ju alltid vanskligt att göra jämförelser med andra världskriget pga det ohyggliga som hände, men jag tycker inte att det är långsökt att tänka sig att slitningar och allianser upprepas. Med det sagt så behöver det naturligtvis inte utspelas på samma sätt.

  Tycker Friedmans teorier är något intressantare än de som tar en BNP-kurva och extrapolerar den in i oändligheten.

 19. San

  George Friedman talar om att kontinenter har sin anatomi och att historien tenderar att upprepas, något i stil med Mark Twains fras att historien rimmar.

  I Kina innebär det att kuststäderna alltid växer snabbare än inlandet pch att skillnaderna i slutändan alltid leder till någon form av kollaps/revolution. Senast var under 30/40-talet, vilket i slutändan ledde till kommunistrevolutionen. Nu börjar man se samma sprickor och slitningar i Kina igen.

  I Europa spelar Tyskland ungefär samma roll. Att de vill ha fasta växelkurser för stabilitet, är bara ett kodord för att de vill kunna exportera. Inget konstigt i sig. Ska man tro George Friedman så kommer Europa återigen att splittras pga detta och de kommer allt mer att vända sig till Ryssland för råvarornas skull.

  Kan rekommendera hans böcker “The next 100 years” och “The next decade”.

 20. roger

  Johnny:

  På vilket sätt är det en konkurrensfördel att importera 100.000-tals arbetslösa flyktingar från tredje världen och bosätta dem i svenska förorter och försörja dem för att sedan sedan försöka etablera dem på svensk arbetsmarknad, vilket tar 7-10 år, när det inte ens finns jobb till välutbildade svenskar till en kostnad för skattebetalarna på 100-tals miljarder per år?

  Arbetslösheten bland välutbildade svenskar är mycket låg.

  När du och jag blir pensionärer är det bra om det finns folk som arbetar och betalar skatt, eftersom vi inte föder så många barn samt att ett nyfött barn kostar skjortan i 23år innan det blivit en skattebetalare så är det perfekt att komplettera med invandrare vilka blir skattebetalare på 7år.
  Vi kanske skulle inneföra en 0-barnspolitik istället, det hade kunnat ge oss gigantiska skattesänkningar kan jag lova, men på lång sikt, ja, du kanske förstår?

  Att man sedan hjälper människor som far väldigt illa skall man inte heller förakta.

  Om du hade ett exportföretag med många kunder i Irak, tror du då inte att du kunnat vinna konkurrensfördelar i att anställa en svensktalande välutbildad tvåspråkig Irakier som känner dess kultur och seder.. (hihi)
  *Jag gissar att Sverige har förhållandevis stor export till t.ex. Irak jämfört med andra länder som vi inte haft samma flyktingströmmar från?
  *Jag gissar att Sverige har förhållandevis stor export till t.ex. Irak jämfört med andra länder som inte tagit emot flyktingar därifrån?

  Att vi kunde “exportera före 1975” är så dumt argument så jag vet inte vad, vi kanske skulle skrota datorerna på svenska företag också? Det gick ju så bra för Sverige innan datorerna kom. En föränderlig värld Johnny.

 21. Johnny ©

  San, Sverige tvingades devalvera ett antal gånger när vi var med i valutaormen och sedan när vi senare frivilligt anslöt oss till ERM så sprack det med buller och brak 1992 och kronan fick flyta fritt mot alla valutor och det har fungerat mycket bra för Sverige, en fri valuta på en fri marknad som sekund för sekund anpassar sig till tillgång och efterfrågan.

  Med hänsyn till att vi idag har ett ganska stort handelunderskott mot Tyskland, vi importerar nästan dubbelt så mycket som vi exporterar, så tror jag att det skulle bli problem med fast växelkurs. Sverige exporterar 3/4 av sin export till Europa så en härdsmälta i EMU-17 kommer att märkas. Här är en bra länk om vår handel:

  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Sveriges-varuexportmarknader/

 22. San

  Fast man undrar hur den mycket konkurrenskraftiga svenska industrin hade klarat sig med EMU, hade Sverige kunnat dra samma nytta av det som Tyskland?

 23. San

  Johnny

  Det sätter lite perspektiv på det tyska “export”undret. Man kan ju förstå att tyskarna med näbbar och klor kämpa för att rädda valutaunionen.

 24. Bosse

  H2: Ehh hur tänker du nu? En stor del av de svenska naturtillgångarna finns just i det som du kallar “lapphelvetet” (skog, gruvor, vattenkraft mm) så det blev hur mycket tappade slantar som helst på en sådan affär. Sanningen är att det är resten av landet som håller 08:orna under armarna och inte tvärtom som de själva gärna vill tro. Utan Norrland och resten av landet satt 08:orna där i mörkret och undrade vart strömmen och allt annat som går att ta på tagit vägen. 😉

 25. Johnny ©

  H2, Märkligt svar av dig. Berätta i stället hur du anser problemen med flyktinginvandringen till Sverige skall lösas.

 26. H2

  Johhny, tänk om 08orna hade outsourcat lapphelvetet till Indien, tänk vad mycket pengar som hade sparats

 27. Johnny ©

  H2, nej.

  Jag tycker att de liberala arbetskraftsinvandrings lagarna är relativt bra eftersom den ger svenska företag möjlighet att anställa den mest kompetenta arbetskraften från hela världen. Arbetskraftsinvandrare har arbete och egenförsörjning från ankomstdagen och belastar inte skattebetalarna.

  Det är den stora flyktinginvandringen som är en katastrof för Sverige och som ruinerar landet ekonomiskt och socialt. Nu brinner skolor och bilar i Rinkeby och Rosengård igen medan stenarna haglar mot brandkår och polis. Arbetslöshet, bidragsberoende och kriminalitet är skyhög, mord, våldtäkt, misshandel och personrån i parti och minut. Därför tycker jag att man skall pröva att “outsorca” flyktingindustrin till låglöneländer som ex Pakistan (muslimer) och Indien (övriga), då kan vi hjälpa betydligt fler flyktingar till väsentligt lägre kostnader och slipper alla sociala problem och konflikter i Sverige. Har någon ett bättre förslag så är jag “all ears”.

 28. H2

  Johnny, att stänga dörrarna och slänga ut de som inte anses vara icke svenskar är väl vad du eftersträvar?

 29. Johnny ©

  San, “Skulle vara intressant att veta hur stor del av Tysklands export som går inom Euroland.”

  Martin Schultz, President för EU parlamentet uppgav på TV idag att 42% av Tysklands export går till EMU-17.

 30. Johnny ©

  H2: “Hur skaffar sig en svensk den erfarenheten genom att stänga dörrarna för andra människor?”

  Sverige har antagligen världens liberalaste lagar för arbetskraftsinvandring, vem som helst i hela världen har rätt att söka jobb som betalar minst 13.000 kr/mån i Sverige och flytta hit med sin familj. Hur kan du få det till att stänga dörrar för andra människor?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skatterna-skrammer-bort-utlandska-talanger_7192469.svd

 31. H2

  @ Johnny, saxat citat ur en platsannons från det multinationella företag jag jobbar på “The successful candidate need a proven track record of managing complicated external as well as internal relations in a multicultural environment”

  Hur skaffar sig en svensk den erfarenheten genom att stänga dörrarna för andra människor? Det anses inte vara en tillgång utan det är ett KRAV från företaget att kunna hantera multikulturella realtioner.

 32. San

  … och nog kan man kalla Tyskland bisarrt när man baserar hela sin exportsucce på att lägga sina grannländer i ekonomiska ruiner och sedan kräva besparingsåtgärder av dom. Det ska ju komnas ihåg att Tysklands ekonomi var rejält i botten innan euronsinförande. Så nej, jag är inte särdeles imponerad av Tyskland.

 33. San

  Skulle vara intressant att veta hur stor del av Tysklands export som går inom Euroland. Statistiken blir ju lite missvisande när största delen blir inom den egna valutan. “Allt” i EU tillverkas ju i Tyskland idag, tack vare Eurom. Om en enskild kinesisk/amerikansk delstat fick räkna försäljningar till andra delstater inom USD/Yuan-området så skulle siffrorna bli lite intressantare.

 34. Johnny ©

  Roger, “Självklart är det en enorm konkurrensfördel att ha ett mångkulturellt samhälle som liten exportnation i en global värld. Hur kan man inte begripa det?”

  Sverige var redan en mycket framgångsrik exportnation innan den så kallade mångkulturen blev lag 1975. Svenska företag har haft dotterbolag i väldigt många länder i över 100 år och anställer naturligtvis den lokala kompetens de behöver för sin försäljning och ibland produktion. Svenska företag är fria att anställa precis vem de vill i hela världen och kan skaffa sig all utländsk kompetens de behöver när de behöver den.

  På vilket sätt är det en konkurrensfördel att importera 100.000-tals arbetslösa flyktingar från tredje världen och bosätta dem i svenska förorter och försörja dem för att sedan sedan försöka etablera dem på svensk arbetsmarknad, vilket tar 7-10 år, när det inte ens finns jobb till välutbildade svenskar till en kostnad för skattebetalarna på 100-tals miljarder per år?

  Det är naturligtvis en konkurrensnackdel som slukar stora ekonomiska resurser som förhindrar skattesänkningar för företag och arbetstagare som skulle göra Sverige betydligt konkurrenskraftigare.

  Det bästa vore om vi kunde “outsourca” flyktingindustrin, precis som tekoindustrin, till låglöneländer ex Pakistan för muslimer och ex Indien för övriga där löner och priser är mycket lägre. Då skulle vi kunna hjälpa fler flyktingar till betydligt lägre kostnad för skattebetalarna och slippa alla sociala problem med arbetslöshet, bidragsberoende, bostadsbrist, kriminalitet, främlingsfientlighet, rasism, etc. Sedan skulle vi antagligen kunna friställa mängder av offentlighetsanställda som arbetar inom flyktingindustrin i Sverige och utbilda dem till ex exportförsäljare eller annat produktivt arbete.

  Det vore intressant att veta hur ni liberaler hade tänkt er att en värld med helt fri invandring skulle fungera vad gäller skatter, pensioner, skola, sjukvård, etc? Som sagt det är helt fritt för alla i hela världen att söka jobb i Sverige och flytta hit med familj om man finner ett med minst 13.000 kr/mån i lön.

 35. roger

  Icke-oraklet:

  Vad skulle Sveriges eventuella status som mångkulturellt land ha å göra med vår export

  Självklart är det en enorm konkurrensfördel att ha ett mångkulturellt samhälle som liten exportnation i en global värld. Hur kan man inte begripa det?

  H2:

  “Ja det är en intressant fråga om medborgarskap. Varför behöver vi det? Det är fritt fram för en skåning att flytta till Norrland och vice versa. Varför skulle inte det fungera world wide?”

  Exakt, varför skall stater och regeringar bestämma var vissa och vissa inte får bo. Helt befängt. O lika befängt är det att de som ytterligare vill inskränka på detta vinner allt mer mark.

 36. Johnny ©

  Lennart, självklart kan jag inte uppge mina källor, de är skyddade enligt grundlagen i Sverige, det finns det ingen professionell blogg journalist som gör, 🙂

  Det är ganska tight mellan Tyskland, Kina och USA, ibland räknas bara varuexporten och ibland är det både varor och tjänster och sedan växelkursen vid beräkningstillfället.

 37. H2

  Oraklet, varför tror du alla stora exportföretag har anställda från olika länder och kulturer? Affärer görs mellan människor som förstår varandra.
  Vi har väl inget koas för att det flyttas omkring I Sverige?

  Johnny, din lista är lite gammal, dessutom finns det två Danmark! (både på plats 4 och 14). Sveriges export per capita är faktiskt lite högre än Tysklands för 2011

 38. Johnny ©

  H2: Klart att mina siffror alltid stämmer, 🙂

  Enligt denna export per capita lista så är Tyskland på 16:e plats och Sverige på 17:e plats:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_exports_per_capita

  Nu var mångkulturella Sverige genuint mångkulturellt innan det blev artificiellt mångkulturellt, det fanns Skåningar, Göteborgare, Värmlänningar, Smålänningar, Stockholmare, Norrlänningar, etc alla med olika kulturer och dialekter och som naturligtvis avskydde varandra.

  Sverige och Europa borde outsourca hela flyktingindustrin till Indien för att sänka kostnaderna, då slipper vi alla sociala problem och kan sparka halva den ofantliga sektorn och sänka skatteförtrycket till max 25% av BNP. Då skulle Europa kunna bli konkurrenskraftigt igen, först måste naturligtvis EMU och EU(SSR) diktaturen haverera och 55.000 byråkrater sparkas.

  En värld, en mänsklighet, inga medborgarskap, inga nationalstater, inga regeringar, inga skatter, inga FIAT-valutor, bara guld och silver som valuta och en colt 45:a på höften som säkerhet, alla fick leva i riktig frihet. Världen skulle antagligen fungera mycket bättre än allt som våra politiker och byråkrater kan leverera idag. Dags att pröva något nytt, jag är uttråkad, 🙂

 39. Oraklet

  1800 är väl för i helvete ingenting av en befolkning på 300 miljoner+?

  Snarare Sverige som har haft problem med avflyttning av talanger o kapital de senaste decennierna. För inte tala om alla företag som inte startats, om alla jobb som inte utförts p.g.a de totalt vansinniga skatterna.

  1. Lennart

   Oraklet: Om du slutar att svära så kommer dina kommentarer att bli aningen mer trovärdiga.
   Vi talar om två olika saker. Mellan tre och sex miljoner amerikanska medborgare bor permanent utomlands: http://en.wikipedia.org/wiki/American_diaspora Ett rätt ansenligt antal. Av dessa så har alltså 1800 sagt upp sitt amerikanska medborgarskap

 40. Oraklet

  ? Vad skulle Sveriges eventuella status som mångkulturellt land ha å göra med vår export? Vi var ett exportland långt innan Sverige blev “mångkulturellt”
  ALLA de stora exportbolagen startades långt innan “mångkultur” blev den nya riktstjärnan för den politiska klassen.

  Ang. att låta alla flytta vart de vill – skulle bara resultera i totalt kaos.

  1. Lennart

   Icke-Oraklet: Silicon Valleys IT-företag satsar stort på att ha en heterogen arbetsstyrka. I dagens mångkulturella globaliserade värld är det ett stort plus att man förstår t.ex. den kinesiska marknaden. Kan ett etnisk svenskt företag för att använda Fredrik Reinfeldts terminologi, vara framgångsrikt i Kina. Säkert, men ett företag som förstår den kinesiska kulturen och de kinesiska förhållandena skulle ha betydligt större chanser.

 41. H2

  Nu har jag inte brytt mig med att kolla dina siffror Johnny, men faktum är att det mångkulturella Sverige exporterar mer än Tyskland per capita. Nästan 6% mer.
  Även BNP per capita har Sveriges en liten fördel.

  Ja det är en intressant fråga om medborgarskap. Varför behöver vi det? Det är fritt fram för en skåning att flytta till Norrland och vice versa. Varför skulle inte det fungera world wide?

 42. Johnny ©

  Tyskland med 82 miljoner invånare exporterar mer varor och tjänster än 120 miljoner japaner, mer än 140 miljoner ryssar, mer än 190 miljoner brasilianare, mer än 314 miljoner amerikaner, mer än 1100 miljoner indier och mer än 1300 miljoner kineser. Jag skulle inte kalla Tyskland bisarra, utan världens främsta exportland, en helt enastående bedrift.

  Skall alla ha rätt att bli medborgare i alla länder och tillgång till alla länders välfärds- och pensionssystem eller skall medborgarskap, stater, skatter och välfärd helt enkelt avskaffas och guld och silver blir valuta utan centralbank eller hur hade ni tänkt att det skulle fungera?

 43. H2

  Nja San det stämmer inte riktigt. Vill du som tysk ha dubbelt medborgarskap måste du ansöka och motivera varför. Vad jag förstått är det en likande process om du som icke-tysk vill ha tyskt medborgarskap. Förmodligen är det alla turkiska “gästarbetare” som ställer till eländet.
  Kan du visa att du för x generationer sedan var något tyskt blod i ådrorna, får du också medborgarskap även om du inte kan ett enda ord tyska eller inte har den minsta realtion till landet.

 44. San

  Det bisarra Tyskland tillåter endast dubbelt medborgarskap för europeer, EU, Schweiz och Norge. Det är en motivering man skulle vilja höra. Danmark tillåter det överhuvudtaget inte, vilket väl inte är såbförvånande eftersom de är förbjudna att gifta sig med utlänningar eller spela in filmer där färgade har huvudrollen.

Comments are closed.