Politik

Efter Facebook, varför kan inte EU, Ryssland, Indien och Kina konkurrera med Silicon Valley?

Efter Facebooks börsintroduktion i går, fredag, så undrar många på båda sidor pölen varför EU, Ryssland och Kina inte kan konkurrera med den amerikanska IT-industrin? Vad är det för fel på resten av världen och vad är som behövs för att man ska kunna ge järnet och ge USA litet konkurrens? Speciellt med tanke på att IT-industrin ju faktiskt är framtidens industri där jobben kommer att ligga.

Som det nu ser ut så verkar det som om USA kommer att bli den helt dominerande aktören på det här området, precis som man tidigare dominerade bilindustrin, snabbmaten, filmindustrin, vapenindustrin, läkemedelsindustrin, rymdindustrin, flygindustrin, och många andra industrier.

Eric Pfanner ställer frågan i New York Times: Building the Next Facebook a Tough Task in Europe

In a start-up incubator tucked away in an upper floor of an office building in Neuilly-sur-Seine, a suburb of Paris, several dozen entrepreneurs dream of building the next Google, Facebook or Zynga. It might look like Silicon Valley, but one thing is missing: the money.

In Russia, the government is spearheading the development of an ambitious high-technology city at Skolkovo, outside Moscow, including a new university and sites for multinational high-technology …
..
The European Investment Fund, which pumps money into venture funds on behalf of the European Commission and other public and private sources — its underlying investments include Spotify and Rovio — has set up a new arm to make early “angel” investments.

In the meantime, hopes still run high in start-up incubators like the one in Neuilly, called Neuilly Lab. The city set up Neuilly Lab with no state funding.

Det här är en intressant frågeställning som kompliceras av att i hela det väldiga USA så är det endast det pyttelilla Silicon Valley som har lyckats utveckla en sån här framgångsrik IT-industri.

Man har försökt i Research Triangle Park, i Boston och Austin men trots massiva insatser under decennier så har resultaten blivit blygsamma.

New York gör just nu ett jätteryck för att starta sin egen IT-industri, och hittills har man lyckats över alla förväntningar. IT-industrin i New York har faktiskt blivit större och viktigare än den i RTP, Boston, Austin och Seattle. På bara ett par år.

Kina är det land som har lyckats bäst med en inhemsk IT-industri, med företag som mikrobloggen Sina Weibo , videochatsajten TentCents QQ en del av TenCents, kanske Kinas största och mest ambitiösa IT-företag, som också har en Facebook-kopia, Facebook-kopian Renren, IT-handelsföretaget Alibaba och Kaixing, en annan Facebook-kopia.

Kina håller också på att gå om USA på den mobila webben, och satsar medvetet på sin IT-industri.

Economist har en mycket intressant artikel om den framgångsrika ryska IT-industrin som har lyckats skapa en inhemsk marknad. Något som EU-länderna, konstigt nog, ännu inte har lyckats med.

Det är också litet missvisande att säga att IT-entreprenörerna i EU, Ryssland och Kina enbart imiterar företagen i Silicon Valley, för precis som Facebook så är startupföretagen här i Silicon Valley för det mesta byggda på öppen kod och imiterar varandra precis lika mycket som de utländska företagen.

Tillgången av rikligt med riskkapital är viktigt liksom universitet som liksom Stanford satsar stort på entreprenörskap är också viktigt. och sen hjälper det givetvis att regering och myndigheter inser att IT-industrin är framtidens industri. Att då som Sverige ha en undanskymd IT-minister utan kunskaper om IT-industrin som dessutom sköter jobbet på halvtid är helt otillräckligt. Liksom att regeringen mest verkar vara intresserad av att sätta åt unga datoranvändare och införa allt mer drakonisk massavlyssning.

Det är också milt sagt förbluffande att EU, Ryssland eller ens Kina, alla har gett USA walk over på Datormolnområdet. Som är den infrastruktur som kommer att ligga till grund för framtidens IT-industri. Eftersom amerikanska företag nu har monopol på datormolnen så är det knappast troligt att EU eller BRIC-länderna kommer att kunna konkurrera med amerikanska IT-företag inom de närmaste decennierna.

Jag har pratat med en kinesisk IT-ingenjör från Beijing som är här på besök och enligt honom finns det inget nationellt initiativ för att bygga ett kinesiskt datormoln. Inte än i alla fall.

Men om New York kan bygga upp sin IT-industri på några år så bör man även kunna göra samma sak i Berlin, London, Paris och Stockholm. Om man verkligen lägger manken till.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft[/tags]

2 thoughts on “Efter Facebook, varför kan inte EU, Ryssland, Indien och Kina konkurrera med Silicon Valley?

  1. Per A.

    Spotify? Skype?

    Sedan så borde San läsa på lite om det senaste världskrigets historia. Ett rätt av fyra möjliga är inte ett bra resultat…

  2. San

    Problemet är väl att fanatiskt rasistiska länder som Finland, Danmark, Tyskland och Frankrike aldrig har lyckats hämta sig från att USA piskade skiten ur dom under WW2.

Comments are closed.