Politik

Förstår du jargongen bland IT-entreprenörerna i Silicon Valley?

Alla grupper har sin egen jargong så även IT-entreprenörerna här i Silicon Valley.

Men Pando Dailys Hamish McKenzies försök att gånga några av uttrycken i Silicon Valley-jargongen är ett enda stort misslyckande. Jag skall förklara efter några citat ur hans inlägg: How to Understand Silicon Valley Speak

Iteration: The banal result of repeated actions. As in, “This iteration comes loaded with new features!”..
Escape velocity: “The business has reached escape velocity.”
Pivot:, som jag redan har skrivit om och som inte är begränsat till IT-världen
Scalable: att något kan växa, som att en blogg kan hantera ett snabbt växande antal läsare.
Social graph: populariserat av Facebook och betyder vilka relationer människor har i ett socialt nätverk. Som att någon är någon annans kusin, skolkamrat, kollega, son osv.
Lean startup: Dagens magra startupföretag, med en handfull anställda , servrar i datormolnen och mycket låga utgifter.
Orthogonal: ett ord jag själv använder, när något inte har med saken att göra, dvs är vinkelrätt mot det man pratar om
SoLoMo: Social, Lokal, Mobil, de tre hetaste IT-områdena idag.
Big data: På svenska rådata, en helt ny IT-trend som jag skriver om mest varenda dag.
Optimize: Att optimera, att göra ett datorprogram mer effektivt

Vad som gör den här listan irrelevant är att den mesta jargongen omfattar begrepp som Rails, Jango, Sinatra, Apache, J2EE, Herou, GitHub, och hundratals andra produktnamn. Men jargongen är egentligt inte det viktiga i Silicon Valley. Det är attityden. Att allt är möjligt, att ett litet antal smarta människor verkligen kan förändra världen och samtidigt tjäna mer pengar än man ens kan föreställa sig.

Och samtidigt att man är tolerant, att världen är en meritokrati, och att man jobbar till man stupar. Att jobbet är ett kall och att man lever sitt jobb 24 timmar per dag 7 dar i veckan 365 dar per år.

Det är så nära Silicon Valleys grundläggande Gestalt som man kan komma. Och det företag som bäst exemplifierar den här attityden är inte Apple och definitivt inte den nu så aktuella Facebook, utan Google.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Ekot, Ekot, SvD – Mest lästa, VG RSS

[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft[/tags]