Politik

Maurice Sendak och USA som du aldrig har sett det, en karta över det litterära USA

Klicka för att se en större version av kartan.

Trots eller kanske tack vare sin utbredda populärkultur så är USA en litterär nation. En nation där man läser mycket och ofta, och ett land med ett gigantiskt utbud på böcker av alla de slag.

Vi råkade känna en helt outbildad och rätt vulgär amerikansk dam i New Jersey som vanligtvis läste romansen men som plötsligt kom dragande på Dostojevskijs Bröderna Karamazov. Läser du verkligen den boken frågade jag och fick svaret att “ja, jag råkade hitta den i en boklåda och den är ju riktigt bra”. Så man ska aldrig dra människor alla över en kam, inte ens vulgära amerikanskor.

Den här kartan visar på ett synnerligen synligt sätt hur litterärt USA faktiskt är.

Artisterna Geoff Sawers and Bridget Hannigan har skapat den här och andra litterära kartor, som går att köpa. Kolla länken till Laughing Squid ovan.

Vi påmindes om det literära USA nu i veckan när den store barnboksförfattaren Maurice Sendak dog, vars bok Where the Wild Things Are vi läste för barnen när de var mindre.

En annan superb amerikansk barnboksförfattare, USA:s Lennart Hellsing fast mycket mer, var den rent fantastiske Dr. Seuss.

Inte heller att förglömma är Russell Hobans odödliga barnbok How Tom Beat Captain Najork and his Hired Sportsmen som börjar så här: “Tom lived with his maiden aunt, Miss Fidget Wonkham-Strong. She wore an iron hat, and took no nonsense from anyone. Where she walked the flowers drooped and when she sang the trees all shivered.

En litterär nation alltså med allt från poesi Walt Whitman till humor Woody Allen, ja han har också skrivit mycket humoristiska berättelser och Mark Twain, och USA:s alla nobelpristagare i literatur: Sinclair Lewis, Eugene O’Neill, Pearl Buck, William Faulkner, Ernest Hemingway, John Steinbeck, Saul Bellow och Toni Morrison plus Plus inflyttade nobelpristagare som Isaac Bashevis Singer, Czeslaw Milosz och Joseph Brodsky.

Och sen några av mina egna favoriter som Joan Didion, Tom Wolfe och Kurt Vonnegut, för att inte tala om den kände Jonathan Franzen. Och sist men inte minst den helt unike tvåspråkige Vladimir Nabokov som inte bara var en stor rysk författare utan även faktiskt också en stor amerikansk författare.

En annan inblick i USA från en helt annan vinkel än den vanliga.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, DN.se – Kultur/Böcker, DN.se – Kultur/Böcker,DN.se – Kultur & Nöje – Senaste

[tags]Det litterära USA, USA litteratur, amerikansk litteratur, amerikanska författare [/tags]