Politik

Damaskus nästa? Demonstrationer i Assad-fästet Aleppo. Demokratirörelsen på frammarsch?

Aleppo

Aleppo var länge en av Mellanösterns stora kulturstäder, efter Konstantinopel och Kairo. Med över två miljoner innevånare är det Syriens största stad och en stad som Assad-regimen inte kan förlora utan att förlora makten i Syrien.

Aleppo ligger 35 svenska mil norr om Damaskus och bara 6,8 svenska mil från Kilis i Turkiet. Staden har hittills varit lugn och inte stött demokratirörelsen i Syrien, men som Juan Cole skriver på sin blogg så kan det nu vara på väg att ändras: Aleppo Joins the Syrian Revolution: Are al-Assad’s Days Numbered? | Informed Comment

The largest demonstrations held in Syria’s second city, Aleppo, since the beginning over a year ago of the revolutionary movement in that country, were held on Friday. In part, they were provoked by the brutality of regime troops toward student protesters at the university in Aleppo on Thursday. The Baathist regime of President Bashar al-Assad responded with tear gas and batons, and there were some injuries reported. Tens of thousands of people came out in the streets in other cities as well on Friday in a continued effort to topple the regime. Aleppo is a city of about 2 million (roughly the size of Houston) in a country of about 22 million, and is the most populous urban area (the capital, Damascus, has slightly fewer people but is obviously more politically important).

About 12 percent of the population of Aleppo is Christian, and it has Kurds among its Sunni Muslims. Because the Syrian Christians had been fearful of Muslim extremists coming to power if al-Assad were overthrown, they haven’t been active in the revolt for the most part.

(Some of the Christians there are refugees from Iraq, who have horror stories of what happens to Christians when a secular ruling party like the Baath is overthrown, and they have helped induce caution in their coreligionists in Syria and Lebanon). And many Sunni business families in Aleppo, of a secular bent, had the same fears. But if the regime is going to send uniformed thugs onto the college campus and rough up their children, the Aleppines can be provoked. And they were, on Friday.

Hwaida Saad och Rick Gladstone har skrivit om demonstrationen mot Assad-regimen på universitetet i Aleppo:

In the presence of United Nations monitors, hundreds of students converged on the campus of the leading university in Aleppo, Syria’s biggest city, on Thursday for an antigovernment protest that was set upon by pro-government students and security forces.

The protest and the mayhem, conveyed by students who streamed live video to the Internet, was the first big demonstration at Aleppo University since security forces raided and emptied the dormitories two weeks ago in a crackdown that left at least four students dead. The university was then closed. It reopened Sunday.


The streaming videos showed hundreds of students from different institutions protesting at Aleppo University while truce monitors were there. The students gathered inside and outside the campus square. Some students spoke with the monitors, showing them lists of students they said had been detained or killed, said Thaer al-Ahmad, a law student reached by phone.

Frågan som ingen idag kan svara på är hur om Assad-regimen har funnit ett nytt sätt för diktaturer att klamra sig fast vid makten. Nämligen öppen terror mot den egna befolkningen med massmord, bestialisk tortyr inte bara mot demonstranter utan även mot kvinnor och även barn. Det är knappast en ny metod men den är ny i det globaliserade mediasamhället där man inte längre kan gömma undan massmord och tortyr som man kunde på Hitlers, Stalins och Maos tid.

Den här metoden fungerar uppenbarligen i Nord Korea och Iran, och ett liknande system har fungerat i decennier på Kuba. Så det finns ingen direkt orsak till att det inte skulle fungera i Syrien. Så länge som USA och EU låter Ryssland, Iran och Kina beväpna Assad-regimen med de senaste tunga vapnen utan att själva ingripa så är demokratirörelsen maktlös.

Assad kan mycket väl komma att sitta kvar vid makten i decennier, så länge som han och hans regim är beredda att dra åt svångremmen och uthärda ekonomiska sanktioner. Som visserligen biter men som man med hjälp av Iran, Ryssland och Kina steg för steg kan kringgå.

Det enda problemet för USA och EU är om de syriska befolkningen trots allt vägrar att kapitulera inför Assad-regimen och istället startar ett regelrätt terrorkrig av irakisk modell.

Ett krig som skulle kunna komma att destabilisera hela Mellanöstern.

Idag kan varken Obama eller EU säga att dom inget vet om situationen i Syrien som man kunde på 30 och 40-talen. Idag vet man in i minsta detalj vad som sker. Om de trots det fortsätter att vända bort blicken så kommer de att få leva med konsekvenserna under en mycket lång tid framöver.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,SvD – Utrikes

[tags] Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien , [/tags]

3 thoughts on “Damaskus nästa? Demonstrationer i Assad-fästet Aleppo. Demokratirörelsen på frammarsch?

 1. Per A.

  Åtminstone Stalins framkallade hungersnöd i Ukraina och Vitryssland rapporterades i europeiska och amerikanska tidningar medan den pågick.
  Vad som var osäkert var opmfattningen av eländet.

  Skall vi vara ärliga så vet vi inte så mycket om antalet offer i Syrien eler Libyen heller. Vi vet att det är dåligt, men inte så mycket mer än så.

 2. Edward i Orlando

  Per A//
  Nåja, det är väl att ta i. Visst rapporterades det, men långt ifrån i realtid. Åtminstone vad jag minns (om Mao, inte Stalin!)

 3. Per A.

  Terrorn gick inte att dölja ens på den gamla onda tiden. Stalins och Maos terror rapporterades om i realtid i västerländska media.

Comments are closed.