Politik

Mjuka datorer: Salvador Dalis Minnets Envishet, dataspel, datormolnen, virtuella avbildningar och CentOS

Salvador Dali skrev sin beömda målning Minnets Envishet med de mjuka klockorna redan 1931, fem år innan Alan Turing skrev sin lika berömda ON COMPUTABLE NUMBERS, WITH AN APPLICATION TO THE ENTSCHEIDUNGSPROBLEM, som blev början till dataåldern.

Det är symptomatiskt att den dator som Turing beskrev i sin skrift inte beskrevs i fysiska termer med diskar och dataskärmar och tangentbord utan som en abstraktion.

Idag blir datorerna virtuella, och mjuka, precis som Dalis klockor,

Själv har jag kört Virtual Box med CentOS i Windows 7 med 12 GB minne mest hela helgen utan någon märkbar degradering i prestanda.

En virtuell dator är egentligen en datafil som man laddar i en s.k. hypervisor (i det här fallet Virtual Box) och som beter sig precis som en dator. Det tar ett tag att bli van vid den. Man får ha is i magen när man raderar disken i Virtual Box, som alltså inte raderar den riktiga hårddisken i Windows utan den virtuella disken inne i själva Virtual Box. Det är som att leva i ett dataspel, som även dom är virtuella.

Det är den mjuka datorteknolologin som ligger till grund för datormolnen och som nu håller på att skapa ett helt nytt globalt kunskapssamhälle där allting som man tidigare kunda ta på, som hårddiskar, datorer, tidningar, CD-skivor, röntgenplåtar, allting förvandlas till mjuka virtuella objekt som vi kan se och höra men inte längre röra.

Ja datorerna finns kvar, men allt fler av dom blir mjuka och virtuella. Datorer vi kan skicka över webben, datorer vi kan ladda upp till datormolnen, och datorer vi kan spara på diskar.

Ett helt nytt logiskt-matematiskt koncept som för det möjligt för oss att, som Nietszsche en gång skrev, ta världen och vända upp och ner på den på dess gångjärn.

Världen blir abstrakt, precis som i dataspelen och precis som i dataspelen så kan vi aldrig förstöra de virtuella datorerna. De kraschar aldrig på riktigt, som fysiska datorer. Om det blir något fel med programmet så är det bara att ladda upp det igen.

Något jag själv fick erfara när jag “kraschade” min virtuella CentOS-dator ett dussintal gånger utan att någon skada. Sen kraschade plötsligt min splitter nya Lenovo-dator. Den var inte virtuell, och den är nu helt obrukbar. Det är skillnaden mellan det virtuella och det fysiska. Tyvärr.

Och med mjuka datorer så kan jag köra flera olika operativsystem på min dator – samtidigt.

För den som undrar så är CentOS en mycket bra gratis-version av Red Hat Linux utan de betal-tillägg som finns på Red Hat.

Skillnaden mellan CentOS och Ubuntu är att Ubuntu är fokuserad på klienter medan CentOS mest inriktar sig på servrar.

[tags]Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry,Google App Engine, Amazon EC2, Engine Yard, Heroku, Windows Azure Rightscale,Force.com, Virtuella Avbildningar, CentOS [/tags]

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, Ekot, Debatt – Debatt – hem, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Datormolnen, Salvador Dali, CentOS, Virtuella Avbildningar [/tags]