Politik

Könsdiskriminering bland riskkapitalet i Silicon Valley?

Kleiner Perkins med den legendariske John Doerr som främsta dragplåster, var till fram för något år sen Silicon Valleys främsta riskkapitalfirma.

Idag har dom gåtts om av Andreessen Horowitz med den karismatiske Marc Andreessen som främsta namn. Medan John Doerr kan fäkta med armarna och tala om IT-teknologin i största allmänhet så har Andreessen djupa tekniska kunskaper som gör att folk lyssnar när han då och då skriver artiklar om Silicon Valley och den senaste teknologin på webben.

Så ett en kvinnlig anställd nu har stämt den ansedda Kleiner Perkins för könsdiskriminering är sensationellt.

Kleiner Partner Sues Firm for Discrimination

Kleiner Perkins Caufield & Byers partner Ellen Pao is suing the venture capital firm for sexual harassment and discrimination, according to a lawsuit filed earlier this month in California Superior Court.

Pao, who joined the firm in 2005, alleges that former Kleiner partner Ajit Nazre made sexual advances to her and worked to harm her career once she rebuffed him. Nazre didn’t return a call requesting comment.

She also alleges that the firm engaged in systematic discrimination against women, for example, allowing female junior partners fewer board seats and investment sponsorships compared to male junior partners, and allocating women a smaller percentage of profits.

Man får läsa en hel radda av rätt smaskiga anklagelser som dock inte pekar ut John Doerr eller någon av de andra ledande investerarna.

Det är svårt och dumt att spekulera om något sånt här. Bara att påpeka att Kleiner Perkins nu fått ägg i ansiktet från en av de sina.

En sak som inte har något med det här att göra är att det finns många fler män än kvinnor i Silicon Valley och att dalen därför är mansdominerad. Däremot har har aldrig hört talas om diskriminering av någon slags människor efter som det skulle vara oerhört farligt för ett IT-företag om det skulle ske.

Tvärt emot så är dalen unik i sin tolerans mot oliktänkande, religiösa, nationella och sexuella minoriteter.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,DN.se – Kultur/Böcker, Sydsvenskan, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, digi.no, digi.no

[tags]Kleiner Perkins, Könsdiskriminering i Silicon Valley, Riskkapitalet i Silicon Valley, Kvinnor i Silicon Valley [/tags]