Politik

Inte bara Googles Project Glass, framtidens dator-utrustade glasögon är redan runt knuten!

När Google lanserade sitt Project Glass så var det nog en många som trodde att det mest var hajp. Men faktum är att datorutrustade glasögon redan finns på marknaden, även om dom är dyra och avsedda för speciella yrkesgrupper.

Precis som med den självstyrande bilen så verkar Google nu vara på väg att kickstarta en helt ny teknologi som kommer att förändra hela mobilmarknaden och oss med den.

Amir Efrati skriver i Wall Street Journal om hur glasögon med inbyggda datorskärmar – och WiFi och annan utrustning – nu snart väntas göra sin entré: A New Home for Computer Screens: The Face – WSJ.com

The rise of Internet-connected smartphones and advances in “heads-up” displays are accelerating the development of all sorts of wearable augmented-reality devices.

Such gadgets have long faced skepticism because they were uncomfortable to wear, ugly, and expensive, reserved only for corporations and military agencies. Google Inc. caused a stir last month when it offered a peek at futuristic-looking headgear that would essentially turn an eyeglass lens into a computer screen.

…Meanwhile, smaller companies such as Lumus Ltd., Vuzix Corp., Laster TechnologiesSAS and Recon Instruments Inc. are also hoping to convince skeptical consumers to wear unusual-looking gadgets—from glasses that transmit turn-by-turn directions so people won’t have to look away from the road while driving, to displays built into ski helmets that show skiers how fast they are cutting through the snow.

Nu är det givetvis inte bara att pula in en pytteliten datorskärm i ett par glasögon, det behövs oändligt mycket mer. Inte minst frågan om hur glasögonen ska kommunicera med datormolnen, hur mycket och vilken slags data som ska skickas fram och tillbaks. Hur liten man kan göra den videokamera som snart kommer att bli viktigare än våra allestädes närvarande mobilkameror, GPS, osv.

Inte minst viktigt, hur vi ska kommunicera med våra glasögon. Ska vi tala till dom, knäppa på små knappar, eller vadå?

Men klart är att glasögonen alltså kommer, dom kommer inte att slå ut mobilerna, men som de nya Twitter-utrustade armbandsuren som jag skrev om igår så kommer dom att komplementarea mobilerna.

Mig tar det alltid minst 30 sekunder att hala fram min mobil, sätta på den och sen peka kameran mot vad det nu är som är på gång. Och när jag är klar så är busen, bilen eller cyklisten för länge sen försvunnen. Men med såna här glasögon kommer vi i princip att kunna fånga betydligt mer, och utan att någon ser det.

Glasögonen kommer att förändra samhället minst lika mycket som mobilerna. Läkare och sköterskor kommer t.ex. att kunna ha specialkonstruerade glasögon som kommunicerar direkt med elektroniska sjukjournaler och sjukhusens datasystem, osv.

Kan datorn bli mindre än en mobil. Ja, den kan bli så liten att den lätt ryms i ett par banliga glasögon.

Kan den bli ännu mindre? Med tanke på att vi har gått från jättelika stordatorer ner till pyttesmå mobiler så kan vi vara säker på att svaret är ett rungande JA.

Den kommer antagligen att kunna bli så liten att den lätt kan rymmas på ett knappnålshuvud, eller ännu mindre.

Vi lever redan i symbios med datorn. Den symbiosen kommer att bli alltmer intim och omöjlig att bryta.

Vi kommer inte att kunna leva utan datorn, det kan vi redan inte. Den mer intressanta frågan i framtiden kommer att vara om datorn kommer att kunna leva utan oss.

Jag börjar misstänka att svaret kan bli ett ja.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,DN.se – Kultur/Böcker, Sydsvenskan, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, News, digi.no, digi.no, digi.no

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple, Google Project Glass[/tags]