Politik

Början till den helt nya rådata och semantiska webben, historiskt kvantsprång för Googles och Bings webbsök

Webbteknologin rusar fram i allt snabbare takt. Det är inte längre möjligt att hänga med om jag ska vara ärlig. Snabbare datorer, den öppna kodrörelsen, datormolnen med datahallar som är stora som halva Småland, ny mjukvara och bättre bredband.

Det senaste kvant- för att inte säga krumsprånget är betydligt viktigare än man kanske kan tro. Om vik skriver in “Uppsala” i Google så får vi nu något helt nytt och mycket dramatiskt. Google försäkrar sig först om vad vi menar och drar sen in information om Uppsala från ett antal databaser, i detta fall Wikipedian. Men om vi googlar på t.ex. Sweden så drar den t.ex. in information direkt från CIA:s utmärkta databas om världens nationer.

Mer om varför det här är så viktigt längre ner i inlägget.

David Pogue skriver i New York Times om den nya webbsöket New Google and Bing Engines Go Beyond Search – State of the Art – NYTimes.com

You could look up a Web page using Google and Bing, but you still had to go fetch it. But that’s about to change. In the last couple of weeks, both Google and Microsoft have added new features that try to spare you that last step. Now when you search at Google.com or Bing.com, you don’t just get a list of Web pages that match your search. Off to the right, where the search results page used to be empty, you now see actual information about the subject of your search, carefully packed into a new, concise, attractive panel. Microsoft calls this panel the Snapshot. Google calls it the Knowledge Graph,

OK säger nu säkert någon vis och skeptisk person som inte vill låta sig imponeras av något så trivialt som att Google och Bing matar in information från databaser direkt i webbsöket. Vad är det för vits med det, det kan jag ju göra själv. Men det här är något mycket större än de flesta inser, för det här är en helt ny teknologi baserad på Apaches UIMA-teknologi som gör det möjligt att söka och analysera gigantiska mängder med ostrukturerade data och sen dra in avancerade datakällor inom olika domäner för att bygga upp något som mest liknar en mindre forskningsrapport. Som t.ex. inom sjukvården, eller inom vilka domäner som helst. Och om vi t.ex. googlar “Santa Clara County”, här i Silicon Valley så ser vi att vi nu på direkten får se kommungränserna på en karta tillsammans med sökresultaten. Det är lätt att tänka sig hur vi om något år kommer att kunna googla på “Läget i Syrien, syriska armén förband baser kartor, ekonomi” och på bråkdelen av en sekund få fram en skräddarsydd rapport för just mitt bruk, som visar de senaste ekonomiska siffrorna, plus kartor över den syriska arméns baser, plus den senaste utvecklingen osv, allt klappar och paketerat och klart.

Det här är en ny form av rådata eller Big Data-baserade expertsystem, där expertkunskaper nu kommer att bli tillgängliga direkt i webbläsaren, inmatade från databaser inom olika domäner.

Och med en semantisk funktion som först tar reda på precis vad vi menar.

Större än så här kan det knappast bli. Och är jag den ende som ser hur hårt det här kommer att slå mot tidningsvärlden? För nu kommer vi snart att t.ex. kunna googla eller binga om läget i Syrien och fram får vi de allra senaste telegrammen och twitterflödena, flott formaterade som i en tidning och med all bakgrundsinformation från alla de viktigaste databaserna.

Den här teknologin förenar alltså funktionalitet som kan samla in gigantiska mängder s.k. rådata och sen göra analysera för att få fram vad det handlar om, och sen presentera resultatet på ett lättöverskådligt sätt.

Har redan jobbat med liknande system inom sjukvården och vet hur revolutionerande det här.

I ytterligare ett tecken på att webbsöket nu håller på att utvecklas i rasande fart så har Yahoo utvecklat en ny webbläsare med ny funktionalitet, som John Letzing och Amir Efrati skriver i Wall Street Journal: Amid Turmoil, Yahoo Jumps Into Browser Wars

Rather than provide a series of links in the search results, Axis offers thumbnails of the websites that users can "flip" through.>

Axplock från den nordiska pressen:

News,
digi.no, digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Web 2.0, Google sök, Semantiskt sök [/tags]