Politik

President Obamas rådata-initiativ: Digital Government och hur det kommer att öppna USA

Om det är någonting som alla myndigheter har har gemensamt ända från de gamla Babylonierna och fram till idag, så är det att de har samlat på sig gigantiska mängder data om befolkningen och samhället i allmänhet. De flesta som har läst bibeln minns t.ex. säkert att det från “kejsare Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas”.

President Obama är den förste amerikanske president som har insett hur mycket man kan göra med alla de data som ligger lagrade hor myndigheterna i tiotusentals databaser i Washington och över hela USA.

Han har t.ex. utsett en federal Chief Information Officer och en Chief Technology Officer , se videon ovan, som bl.a. har till uppgift att släppa den federala datan loss och ge alla amerikaner tillgång till de ofattbara rikedomar som gömmer sig i de federala databaserna. Utom givetvis de minst lika ofattbara databaser på NSA, CIA och alla hemliga spionorganisationer som man inte kommer att släppa.

Vi har redan sett en första början på Obamas initiativ på Data.gov

Vita Huset har också formulerat en policy kring rådata som är värd att läsa eftersom Sverige vad jag vet ligger långt efter på det här området: Digital Government. Building a 21st Century Platform to Better Serve the American People

Strategy Objectives

The Digital Government Strategy sets out to accomplish three things:

Enable the American people and an increasingly mobile workforce to access high-quality digital government information and services anywhere, anytime, on any device.

Operationalizing an information-centric model, we can architect our systems for interoperability and openness, modernize our content publication model, and deliver better, device-agnostic digital services at a lower cost.

Ensure that as the government adjusts to this new digital world, we seize the opportunity to procure and manage devices, applications, and data in smart, secure and affordable ways.

Learning from the previous transition of moving information and services online, we now have an opportunity to break free from the inefficient, costly, and fragmented practices of the past, build a sound governance structure for digital services, and do mobile “right” from the beginning.

Unlock the power of government data to spur innovation across our Nation and improve the quality of services for the American people.

We must enable the public, entrepreneurs, and our own government programs to better leverage the rich wealth of federal data to pour into applications and services by ensuring that data is open and machine-readable by default.

Alla data som regeringar och myndigheter samlar in för skattebetarnas medel och som inte är sekretessbelagda kommer att vara öppna och fritt tillgängliga för allmänheten via öppna gränssnitt. Så att vem som helst kan ladda ner dom men också så att amerikanska startupföretag kan skapa coola appar som använder datan som underlag för att skapa samhällsvänliga appar.

Det här är en mycket stor grej för myndigheterna här i USA, liksom i Sverige, samlar in terabytes och åter terabytes med data som sen lämnas kvar i dammiga databaser som ingen ens vet existerar.

Om dom öppnas och startupföretag och allmänheten får tillgång så kommer vi att få se en explosion av appar som kommer att effektivisera samhället.

Om Obama, som verkar rätt troligt, förlorar novembervalet till Romney och republikanerna, så kan det hör bli det han kommer att minnas för.

Alex Howard har mer om president Obamas rådatainitiativ White House launches new digital government strategy
Federal CIO Steven VanRoekel and CTO Todd Park say open data will be the new default.

Här är en länk till video nummer två med Todd Park och Steven VanRoekel.

[tags]Rådata myndigheter, Big Data Obama, Myndigheter och data, Data och svenska regeringen, hackathons regeringen,Data i USA [/tags]