Politik

Efter den blodiga massakern i Houla, Kan Mitt Romney få den riskobenägne president Obama att ingripa mot Assad-regimen?

President Obamas urtikespolitik präglas av hans personlighet vars mest utmärkande drag är en obenägenhet att ta risker, några som helst risker. Det är i sig en välkommen kontrast mot George Bush som var tvärt emot, men ändå minst lika farligt eftersom det ger diktatorer som Syriens Bashar Assad grönt ljus för ett allt blodigare krig mot den egna befolkningen.

Obamas huvudmål i Mellanöstern och Centralasien är Iran, tätt följd av Afghanistan och närliggande områden.

Mot den bakgrunden är Obama inte intresserad av att ta sig an några mer konflikter, i alla fall inte under den allt tuffare återvalskampanjen mot Mitt Romney. Vilket är orsaken till att han har gömt sig bakom den helt ineffektive Kofi Annans helt meningslösa “fredsplan”.

Den amerikanske journalisten James Traub, med personliga erfarenheter av Kofi Annan, skriver i Foreign Policy: Enough Talking, Kofi Tt’s time for the world to stop hiding behind Kofi Annan’s skirts. We gave diplomacy a chance in Syria; now we must accept that diplomacy has failed.

I have known Kofi Annan for as long time, and it is true that he has a temperament peculiarly well-suited to situations of powerlessness. He is a gentleman who speaks ill of no one, and thinks ill of only a few. He does not wear his dignity on his sleeve, or anywhere visible at all. He does not upset apple carts, a habit which may have contributed to his inactivity in the face of slaughter in Bosnia and Rwanda when he was the head of U.N. peacekeeping. It’s the part of him I admire least.

Obamas ointresse betyder att inget av grannländerna som Turkiet, Saudi Arabien (som inte direkt gränsar till Syrien) eller Jordanien, vill ingripa och allra minst det USA-ledda Nato eller ens EU.

Alla vänder de bort blicken medan Ryssland och Iran fortsätter att leverera vapen till Assad-regimen.

Det är sant att man har infört ekonomiska sanktioner som visserligen har börjat bita, men som inte kommer att få Assad-regimen på fall.

Det är tydligen också sant att gerillan, som Neil MacFarquhar skriver i New York Times, lyckades förgifta några av Assads närmaste män i Damaskus Poisoning Deaths of Assad In-Law and Other Officials Are Reported, and Denied

Däremot har Saudi Arabien och Gulf-staterna tydligen börjat finansiera gerillan och USA sägs förse den med viss kommunikationsutrustning.

Karen Deyoung och Liz Sly skriver i Washington Post om stödet för gerillan: Syrian rebels get influx of arms with gulf neighbors money, U.S. coordination – The Washington Post

Syrian rebels battling the regime of President Bashar al-Assad have begun receiving significantly more and better weapons in recent weeks, an effort paid for by Persian Gulf nations and coordinated in part by the United States, according to opposition activists and U.S. and foreign officials.

Obama administration officials emphasized that the United States is neither supplying nor funding the lethal material, which includes antitank weaponry. Instead, they said, the administration has expanded contacts with opposition military forces to provide the gulf nations with assessments of rebel credibility and command-and-control infrastructure.

Material is being stockpiled in Damascus, in Idlib near the Turkish border and in Zabadani on the Lebanese border.

Syria’s Muslim Brotherhood also said it has opened its own supply channel to the rebels, using resources from wealthy private individuals and money from gulf states, including Saudi Arabia and Qatar, said Mulham al-Drobi, a member of the Brotherhood’s executive committee.

som en del sensationella rykten gör gällande , att USA skulle skeppa gamla ryska pansarvärnsrobotar till gerillan i Syrien.

AP rapporterar också att Obama-regeringen någon gång i framtiden kan tänka sig att ge grönt ljus till Gulf-staterna att förse den syriska gerillan med vapen, något som alltså klart visar att inga såna vapenleveranser sker idag: Syrian rebels could get arms under U.S. plan

Read more: http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2012/05/24/MNDT1ON3GS.DTL#ixzz1w69AEyEb

As one diplomatic effort after another fails to end more than a year of brutal violence in Syria, the Obama administration is preparing a plan that would essentially give U.S. nods of approval to arms transfers from Arab nations to some Syrian opposition fighters.

The effort, U.S. officials said, would vet members of the Free Syrian Army and other groups to determine whether they are suitable recipients of munitions to fight the Assad government and to ensure that weapons don’t wind up in the hands of al Qaeda-linked terrorists or other extremist groups such as Hezbollah that could target Israel.

Allt som sker idag är, om man får tro pressen, att Gulfstaterna och Saudi Arabien har börjat förse gerillan med pengar för vilka de själva kan köpa smuggelvapen på öppna marknaden.

En något mindre försiktig amerikansk president skulle t.ex. kunna blockera de ryska vapentransportera till Latakia och Tartus, eller i alla fall sätta in elektronisk krigföring mot Assads radarsystem, något man faktigkt gjorde 2007 Report: IAF knocked out Syria radar during Sept. 6 strike. Aviation Week: IAF hit radar post en route to striking alleged nuclear facility, U.S. provided data during operation. , men då var det president Bush som satt i Vita Huset och inte den överförsiktige Obama.

Det faktum att Mitt Romney nu går till angrepp mot Obama för hans undfallenhet i Syrien kan vara viktigt om det blir en faktor i valkampanjen: Romney Faults Obama After Syria Crackdown

Mitt Romney faulted the Obama administration on Sunday for its policy on Syria in the wake of a brutal crackdown in the city of Haoula that killed scores of civilians, saying the president has failed to be assertive enough in confronting the Assad government.

In a statement issued by his campaign, Mr. Romney took issue with Mr. Obama’s support of the peace efforts being led by Kofi Annan, the former secretary general of the United Nations:

Romney har med viss rätt kritiserat Obamas utrikespolitik för att vara alltför undfallande och försiktig. I Syrienkrisen har Romney som jag ser det mer rätt än fel.

Så hur ser framtiden ut? Inbördeskriget kommer att bli mycket långt och oerhört blodigt. De ekonomiska sanktionerna har börjat bita men kommer inte att tvinga Assad att ge upp. Assad sitter säkert så länge som omvärlden och speciellt då Obama inte är beredd att ingripa och som Assad är beredd att acceptera en sänkt levnadsstandard för Syrierna. Och så länge som Ryssland och Iran fortsätter att förse regimen med vapen och ekonomiskt stöd.

Om jag skulle gissa så skulle jag tro att Assad sitter säkert i minst tre år till. Det är så långt som man kan se framåt. Han kan givetvis falla tidigare men det är knappast troligt. Krig och speciellt inbördeskrig tar alltid längre än man tror.

När nordstartsarmén marscherade ut ur Washington för att anfalla sydstatsrebellerna vid Manassas (Bull Run) i juli 1861 så rådde det feststämning i Washington. Kriget skulle vara över på ett par månader och sydstaternas huvudstad Richmond ockuperat.

Den gamle krasslige generalen Winfield Scott, Old Fuzz and Feather som han kallades, USA:s de facto ÖB, bara skakade på huvudet och sa att kriget kommer att vara i åratal och kosta hundratusentals amerikaners liv. Ingen trodde honom.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Ekot

Länkar:Syria Comment

[tags] Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien , Houla Massakern[/tags]