Politik

Kommer den svenska regeringen att utlämna Julian Assange till USA?

Julian Assange kommer alltså med stor säkerhet att utlämnas till Sverige från Storbritannien i ett fall som redan har fått internationella övertoner eftersom Julian Assange och Wikileaks står långt upp på Obama-regeringens svarta lista över farliga motståndare.

Mårten Schultz som är professor i civilrätt vid Stockholms universitet menar i en artikel i SvD att den svenska regeringen inte kommer att utlämna Assange till USA: Och – nej – Assange kommer inte att sättas på ett CIA-chartrat plan av den svenska polisen så snart han kommit hit. Sverige är nämligen en rättsstat. Assange behöver inte vara orolig | Brännpunkt | SvD

Det är ett problem för Sverige att den bild av vår rättsordning som har spritts av Assangeteamet och dess sympatisörer är en nidbild. En karikatyr. När inflytelserika personer – som filmaren Michael Moore, feministen Naomi Wolff och journalisten John Pilger – utgår från karikatyren i sina attacker på det svenska rättssystemet blir problemet massivt. I stora delar av världen präglas i dag intrycket av svensk rätt av de uppgifter som Assanges sympatisörer velat förmedla

Och – nej – Assange kommer inte att sättas på ett CIA-chartrat plan av den svenska polisen så snart han kommit hit. Sverige är nämligen en rättsstat. Julian Assange kan vara trygg i förvissningen om att hans sak kommer att ges en rättvis och neutral behandling av svenska myndigheter och domstolar. Förhoppningsvis är det också den bilden av svensk rättvisa som från och med nu kommer att förmedlas till omvärlden – i stället för den karikatyr som Assangesympatisörerna har spridit.

För att vara professor i Juridik uttrycker sig Schultz förvånansvärt luddigt, oklart och rent tramsigt. Ingen har påstått att den svenska regeringen inte kommer att följa juridisk praxis. Vad man däremot undrar, med viss rätta, är om den svenska regeringen kommer att kunna eller ens vilja säga nej till Obama-regeringen i ett spionerifall som gäller USA:s nationella säkerhet. Vilket är hur Obama-regeringen kommer att presentera målet. Om man nu verkligen vill få tag på Assange.

SvT:s betydligt väderhäftigare Örjan Magnusson går igenom turordningen: Expert: Osannolikt att Assange skickas till USA – Nyheter | SVT.se

För att Assange ska kunna överlämnas till USA krävs ett antal beslut.

-Storbritannien måste gå med på att han överlämnas. För att det ska ske måste det prövas i en rättslig process i Storbritannien.
Om Storbritannien efter en dom lämnat sitt samtycke ska frågan tas upp i Sverige. Det sker i två steg.

-Först prövar Högsta domstolen om det finns juridiska hinder för ett överlämnande. Ett sådant hinder skulle kunna vara att ett brott betraktas som politiskt, säger Christoffer Wong.

Om Högsta domstolen i Sverige säger nej är det uteslutet att Assange överlämnas till USA.

Men om Högsta domstolen finner att det inte finns något juridiskt hinder är det ändå inte säkert att Assange överlämnas till USA.

-I ett sådant läge är det upp till regeringen som kan säga nej.

Det första steget är alltså att den juridiska processen avslutas i Storbritannien med eller utan att Assange utlämnas till Sverige.

Det andra steget är att USA till den brittiska regeringen riktar en begäran om att få Assange utvisad till USA för spionage eller i varje för fall dataintrång. Eftersom USA redan har ett Utlämningsavtal med Storbritannien som gör det möjligt för USA att kräva utlämning av brittiska medborgare för brott begångna i eller mot USA så är det inte speciellt sannolikt att den USA-vänliga brittiska allians-regeringen skulle vägra, speciellt om det gällde spionera mot USA, dess främste allierade.

John F Burns skriver i New York Times om Julian Assanges stundande utlämning till Sverige och rykten om amerikanska förhandlingar med Storbritannien och Sverige om utlämning till USA: British Court Clears Way for Extradition of WikiLeaks Founder

But extradition to the United States — involving what would almost certainly be another lengthy legal battle — could put him in jeopardy of a much harsher punishment. If found guilty on espionage charges, he could face a life sentence in a maximum-security prison.

The WikiLeaks document was speculative, since the Obama administration has never said how it plans to act once a final British ruling is handed down. The United States ambassador to Britain, Louis B. Susman, has said the Justice Department will “wait to see how things work out in the British courts,” and there have been reports in the past year of confidential meetings between American officials and representatives of Britain, Sweden and Australia concerning the Assange case.

När Assange väl är i Sverige så är det alltså Högsta Domstolen som är den avgörande instansen. USA kommer att hävda att det gäller ett fall av högst allvarligt spioneri och frågan är då om HD går på USA:s linje eller inte.

Om man inte gör det så skulle det bli mycket svårt för den svenska regeringen att stå emot pressen från Obama-regeringen när man då redan har ett Brittiskt ja till utlämning i fickan och ett positivt HD-beslut. Jag har väldigt svårt att tro att den USA-vänliga svenska regeringen ens skulle vara intresserade av att sätta sig på tvären i ett spionerifall. Något som skulle kunna kosta Sverige mycket dyrt i framtida militär och underrättelsesamarbete med USA.

Obama-regeringens intresse för Assange är direkt beroende av åtalet mot den amerikanska soldaten Bradley Manning som anses ha läckt klassificerad amerikansk information till Wikileaks.

Trots att informationen mest består av exempel på hur utländska politiker som vår egen Sten Tolgfors fjäskar för amerikanska ambassadörer och dylikt, så är Obama uppenbarligen skräckslagen för att amerikanska diplomatiska dokument ska spridas över Internet.

Han vill stämma i bäcken och slå till med järnhand.

Mårten Schultz skyller den utbredda kritiken mot den svenska rättvisan på Assange-sympatisörer, utan att nämna att den svenska regeringen faktiskt redan 2001 kringgick svensk lagstiftning och satte två personer på ett CIA-plan till Egypten.

Vi vet också att den svenska regeringen av allt att döma har känt till men inte ingripit mot USA-ambassadens avlyssning av svenska medborgare i Stockholm. Något, som om det är sant, skulle vara första gången som en svensk regering har satt främmande makts intressen före sina egna medborgares integritet.

Däremot tror jag inte att den svenska regeringen skulle våga kringgå lagen som förra gången och sätta Assange på ett CIA-plan till USA. Det är inte det det gäller.

Vad som gäller är hur hårt Obama-regeringen och möjligtvis även regeringen Reinfeldt skulle kunna press HD eller om regeringen Reinfeldt möjligtvis har några lagliga möjligheter att förhindra fallet från att ens gå till HD.

Jag vet inte. Är det någon som är insatt i frågan?

Men att som Mårten Schultz dra upp Michael Morre och “feministen Naomi Wolff” och säga “att Assange behöver inte vara orolig” är rena tramset. Med tanke på den svenska regeringens uttalade mål att “de transatlantiska banden ska stärkas” så har Assange all anledning att vara mycket orolig.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Sverige, svt.se – Sverige, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags]Julian Assange, Wikileaks, Video, Wikileaks, Julian Assange Extradition, Julian Assange Loses Extradition, Media News [/tags]

5 thoughts on “Kommer den svenska regeringen att utlämna Julian Assange till USA?

 1. Bill B

  Om hackers får för sig att angripa Sverige hoppas jag att de begränsar angreppen till Stockholm där regeringen sitter och till Göteborg där åklagare Ny sitter. Fast helst hoppas jag att vi slipper hackerattacker överhuvudtaget och att Assange släpps omgående.

  1. Lennart

   Bill: Jag hoppas också att Assange släpps omgående, tyvärr tror jag att den här tvåloperan kommer att fortsätta i flera år. Jag har väldigt svårt att se hur regeringen skulle kunna vägra överlämna honom till USA om Obama bara lägger fram en formell utlämningsbegäran och om man får medhåll från England.

 2. Per A.

  Vill man undvika att lämnas ut till USA, så är _inte_ Storbritannien landet man skall söka sig till.
  Detta gör det svårt att ta Assanges ‘oro’ på allvar. Hade han varit rädd på riktigt så hade han sökt sig till Frankrike.

 3. W. O'Haberman

  När jag ser att en professor i juridik försvarar den svenska rättvisan undrar jag om någon egentligen kan tänka sig att han kunnat verka som professor vid ett svenskt universitet om han haft en annan åsikt. Det måste ju ligga sakens natur att de som undrevisar våra studenter i juridik också försvarar systemet. Det är däremot en stor svaghet för systemet när dess beskyddare känner sig tvingade att försvara det i media.
  När en sprucken kondom kan göra att en man blir misstänkt för våldtäkt då är något fel. Det vore bättre att diskutera om det aktuella kondomfabrikatet håller rätt kvalité. Men “Slut of the Year” kanske var tillräckligt högt uppe i hierarkin för att en sådan här sak skulle kunna ske.

  1. Lennart

   Willie: Bra skrivet. Men det finns faktiskt åtminstone ett välkänt exempel på raka motsatsen, dvs en professor vid ett svenskt universitet som är mycket kritisk till det område han är professor i. Och jag tänker då på Leif G.W. Persson.

   Men du har rätt i att det är litet underligt att han kände sig tvungen att försvara ett system som enligt hans egna ord inte har några svagheter.

Comments are closed.