Politik

Hao123.com eller vad kan du om Kina och den kinesiska webben, nästan 50 år efter Jan Myrdals Rapport från en Kinesisk by?

Klicka på Hao123

Den kinesiska webben är lyckligtvis inte en kopia av den amerikanska webben utan något helt annorlunda. Dock, medan Twitter och Facebook är förbjudna i Kina så är LinkedIn intressant nog tillåten. Vilket kanske visar att den kinesiska regeringen vill ge sina ingenjörer och vetenskapsmän chansen att skapa kontakter även utanför Kinas gränser.

Om det finns en portal till hela den kinesiska webben så är det Hao123, en förvånande enkel webbportal, ägd av Baidu, som är en inkörsport till alla större kinesiska webbsajter.

För den som vill se vad kineserna handlar på nätet så är 360buy Kinas Amazon om man så vill, med mycket överkomliga priser på allt utom på Apple-produkter.

Det är rent överväldigande att se hur webben och sociala medier har förändrat Kina under de senaste decennierna. Före webben så hade kommunistpartiet monopol på media och det var omöjligt för en utlänning som studerade kinesiska att få någon som helst insikt i det kinesiska samhället.

Att Jan Myrdals bok “Rapport från en kinesisk by från” som kom ut 1963 och som skrevs an en man som inte kunde ett ord kinesiska, ens blev tryckt, och dessutom blev Myrdals genombrottsbok, säger rätt mycket om hur världen har förändrat sen dess.

Idag kan en svensk student som tar sina första stapplande steg inom kinesiskan lyssna på kinesisk radio, titta på kinesisk video, vara med på Kinas mikroblogg Weibo, och tala direkt med vem han eller hon vill i Kina.

Och i de flesta fallen utanför det kinesiska kommunistpartiets snäva ramar.

Mitt intryck är att Kina kommer att fortsätta att utvecklas i sin nuvarande riktning och att det kinesiska kommunistpartiet kommer att få allt svårare att behålla makten.

Kina sitter på en vulkan som redan har sett mängder med små utbrott och som snart kommer att se betydligt större utbrott. Det kanske kommer att ta några decennier men Maos gamla Kina som hundratusentals svenskar vurmade för kommer aldrig tillbaks.

Den som vill se varför behöver vara titta på alla spännande webbsajter på Hao123

Axplock från den nordiska pressen:

Dagbladet.no – nyheter,mobil.gp.se – NYHETER

[tags] Hao123,, Kinawebben, Den kinesiska webben, Webben i Kina[/tags]