Politik

Openstack, Cloudstack, Cloudfoundry eller Heroku? Vad kan du om datormolnen?

Klicka på CloudStack

Datormolnen är som norra stambanan, den amerikanska transkontinentala järnvägen, den transsibiriska järnvägen, sidenvägen, den transatlantiska kabeln, mm mm. Dvs datormolnen är det kitt som binder samman det globaliserade kunskapssamhället.

Men datormolnen är inte enbart Amazon EC2 eller ens Google Appengine. Det finns mängder med intressanta Öppen Kod-moln som man bör känna till om man vill jobba med den allra senaste IT-teknologin.

Openstack drivs av webbhotellet Rackspace, från San Antonio i Texas, mest känt för bloggaren Robert Scoble, mannen som förhindrade Hitler från att Twittra.

Inom parentes är det rätt intressant att just nu finns det rätt många unga som säkert tror att Hitler, är inte det gubben som inte kunde Twittra för att Robert Scoble överbelastade servrarna. Ett passande slut för en så obehaglig figur, dvs Hitler, definitivt inte Scoble.

Openstack är något man använder för att skapa datormoln, s.k. Infrastruktur som Service (IaaS). Det startades av NASA och har idag fått en uppslutning från omkring 150 företag.

Man kan ladda ner det på en bärbar dator om man har 8 GB minne, men det är inte lätt att använda, trots att dom har en mycket, för att inte säga fantastiskt entusiastisk användarbas.

Infrastruktur som Service ger företag en chans att skapa sina egna privata datormoln där man kan virtualisera hårdvara, servrar, lagringsutrymme och effektivisera sina datahallar.
Men det ligger på den nivån och en vanlig programmerare skulle för det mesta inte använda ett sånt datormoln, även om man faktiskt också kan skapa s.k. Micromoln och faktiskt köra en pytteliten datorhall på din bärbara dator. Något att tänka på om du vill imponera på tjejerna kring Stureplan eller på University Avenue i Palo Alto.

OpenStack, liksom konkurrenten och nära nog tvillingen CloudStack, som startades av Citrix och som nu är en del av Apache-stiftelsen, är uppbyggt på Amazons gränssnitt, vilket är smart eftersom det öppnar för att man kan flytta sina avbildningar från Amazon till OpenStack eller CloudStack, även om det är mycket som måste klaffa för att det ska vara möjligt. OVF-formatet är ett sätt att göra det.

Sen har vi ocksår VmWares CloudFoundry som är ett Plattform som Service-moln, dvs ett datormoln som gör det busenkelt att ladda upp och installera en app på en server i ett datormoln. Dvs molnets infrastruktur, som OpenStack och CloudStack handlar om, döljs här för användaren som inte är ute efter att skapa sitt eget datormoln utan för att helt sonika ladda upp en app i molnen och tuta och köra.

Då för att tillhandahålla Plattform som Service så måste man också ha en datahall. Vilket givetvis inte är speciellt billigt.

Salesforce Heroku är en konkurrent på precis samma område och synnerligen populärt speciellt bland Ruby on Rails-användarna här i Silicon Valley.

Fråga, vilka datormoln använder man i Sverige?

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no,

Länkar och källor
Amazon Elastic Compute Cloud The Xen virtual machine monitor, Open Cloud Manifesto, Mosso, RightScale, Salesforce

Taggar
[tags]Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Openstack, Cloudstack, Cloudfoundry, Heroku[/tags]