Politik

Svenska riksdagsmän och utländsk underrättelseverksamhet i Sverie, vems sida står dom på?

Detta har hänt: Amerikanska underrättelseagenter har påträffats med att bedriva underrättelseverksam på svenskar i Sverige: Den amerikanska ambassaden har bedrivit hemlig övervakning i Sverige. Varken Säpo eller regeringen kände till vad som pågick. Nu kräver Socialdemokraterna att all information kommer i dagen.

Det märkliga med den här verksamheten, som upptäcktes för två år sen men som har förekommet sedan minst 2001, är att den svenska säkerhetspolisen, vars uppgift är att kolla just att främmande makter inte bedriver spioneri i Sverige, inte hade en aning om vad som försiggick.

Den amerikanska ambassaden har bedrivit hemlig övervakning i Sverige. Varken Säpo eller regeringen kände till vad som pågick. Nu kräver Socialdemokraterna att all information kommer i dagen.

När sen Säpo sent omsider uppmärksammades på det skedda, via Norge och Danmark, så verkade den svenska regeringen vara minst sagt ointresserad.

När nu oppositionen prickar regeringen i KU-förhören så går Allianspolitiker ut med en synnerligen märklig bortförklaring som lika gärna kunde vara skriven på amerikanska ambassaden:

Per Bill (M), Andreas Norlen (M), Mathias Sundin (FP), Per-Iingvar Johnsson (C) och Tuve Skånberg (KD) skriver i Svenska Dagbladet: Krystad kritik skadar KU:s anseende | Brännpunkt | SvD

I ytterligare ett ärende får regeringen kritik för att den var för passiv när det uppdagades att USA:s ambassad bedrivit viss övervakning utanför ambassadområdet – trots att regeringen snabbt inledde en utredning och kallade till sig USA:s ambassadör för att ge Sveriges syn på saken. Regeringen avbröt sin egen utredning när åklagare började granska om övervakningen inneburit att brott begåtts, men det är självklart i en rättsstat där politiken ska ge rättsväsendet arbetsro. Åklagarens arbete hindrade inte heller regeringen från att agera genom sedvanliga utrikespolitiska kontakter med USA, vilket innebär att regeringen har handlagt ärendet precis som man brukar göra.

Alltså: en minister får kritik för att en myndighet inte berättar om ett misstag för henne, en annan får kritik för att hon inte berättade något som var allmänt känt och så får regeringen kritik för att man agerat precis som man brukar i relationerna med främmande stater.

Först går riksdagsmännen ut och säger att USA:s ambassad har bedrivit viss övervakning utanför ambassadområdet för att sen säga att utredningen inte är klar. Hur kan man då veta att det bara handlade om viss övervakning????

Och varför är man så noga med att inte kalla det för vad det var, nämligen spioner.

Regeringen inledde snabbt en utredning???? Verkligen, efter tio år, och sen lade man snabbt utredningen.

Man kallade till sig USA:s ambassadör för att ge Sveriges syn på saken. Och vilken syn var det? Sin syn på saken??? Vore det kanske inte läge att markera sin avsky genom att utvisa ambassadören eller åtminstone någon lägre tjänsteman?

en minister får kritik för att en myndighet inte berättar om ett misstag för henne Vilket misstag, vad talar man om, vad då för misstag???

Den här artikeln verkar inte vara skriven av människor i sina sinnes fulla bruk.

Och hur man än läser artikeln så står det klart att de här riksdagsmännen inte verkar vara det ringaste intresserade av att Sveriges närmaste allierade faktiskt har bedrivit spioneri på svenskt territorium i ett decennium och att ingen kände till det, allra minst Säpo????

Ingen bryr sig, alla vill lägga luckan på. Ingen bryr sig.

Fortsätter spioneriet eller har det stoppats? Anser riksdagsmännen ens att det bör stoppas, det framkommer inte av deras inlägg. Och om det inte skulle ha stoppats, skulle Säpo ens vara intresserade av att kolla? Skulle dom ens veta hur man gör för att kolla.

Och eftersom den svenska regeringen verkar vara helt ointresserad av vad som sker på svenskt territorium, skulle dom ens bry sig om det kom fram att man har skeppat över hela FRA:s massavlyssningsmaterial till NSA? Skulle man då ens “ge Sveriges syn på saken?”

Tillåt mig tvivla. Tillåt mig också misstänka att regeringen inte har några som helst skrupler över att skeppa över hur mycket persondata som helst till NSA och CIA om dom vara ber om det. Och kanske även om dom inte ber om det.

Det här är inte klokt.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter

[tags] CIA, USA spioneri, Underrättelsetjänst,CIA i Sverige, USA-spioneri i Sverige [/tags]