Politik

Vad du absolut måste veta innan du köper en bärbar dator!

För ett par månader sen köpte jag en superlätt Lenovo T420S med 14 tums skärm, 8 GB minne och en 320 GB hårddisk.

En fantastisk maskin, innan två tangenter på tangentbordet, G och H, slutade fungera! Efter ett par månaders mycket lätt användning. Inte alls roligt eftersom vitsen var att jag tänkte ta den med mig till Sverige i september. Något som jag nu inte vågar göra eftersom jag inte vågar ta risken att den pangar igen.

Första läxan: När en skrivbordsdator går sönder kan man lätt byta ut de felaktiga komponenterna. Men det är en helt annan sak med en bärbar dator. Så köper du en bärbar dator gäller det att vara säker på att du har garanti och att deras supportorganisation är förstklassig. För du kan INTE reparera en bärbar dator själv och även om du kan göra vissa mindre reparationer själv så är det lätt att skada maskinen så att den inte riktigt fungerar som den ska. Speciellt att byta tangentbord kan vara för dj-vligt.

OK, men jag har garanti och Lenovo har 24×7 support. Så de skickade ett tangentbord som kom fram på två dar.

Men för att byta tangentbord på en Lenovo T420s måste man använda skruvmejsel och det är mycket lätt att skada maskinen. Så efter ett första försök ringde jag upp dom igen och fick dom att skicka mig en låda som jag sen returnerade maskinen i för att dom skulle göra det åt mig.

OK, lådan kom och eftersom den var frankerad var det bara att skicka tillbaks datorn. Lenovo krävde dock att jag inkluderade disken och att jag tog bort alla lösenord.
Hmmm, så jag raderade först all känslig information och skickade sen in datorn.

Nu uppstod första problemet. När de väl hade datorn envisades supportorganisationen, som talade dålig engelska, med att ringa istället för att mejla. Om jag missade samtalet måste jag sen sitta i telefonkö för att nå fram. När jag försökte lämna ett meddelande på deras telefonsvarare var deras brevlåda full.

Slutligen fick jag ett kryptiskt meddelanden där de bad att få installera ett nytt operativsystem, vilket verkar helt bogus. Det var inget fel med operativsystemet. De kunde lätt uppdatera operativsystemet om så behövdes. Men det tar tid och man vill uppenbarligen inte lägga ner någon tid på sånt.

Jag sa nej, och sen kom datorn plötsligt tillbaks. Med ett nytt tangentbord men helt oanvändbar. Jag kan inte ens logga in på den och den röda musen mitt i tangentbordet fungerar inte.

Så ett nytt samlat, med illa återhållen ilska. Nu ska de skicka en ny låda som bör komma fram i nästa vecka. Och sen får vi se.

Grrrrrrrr.

Andra läxan: Googla den dator du tänker köpa och kolla noggrant alla existerande fel. Och Tredje Läxan: kolla vad folk säger om supportorganisationen.

Nu kunde det ha varit värre, fast inte mycket kanske. Jag kan i alla fall nå fram till Lenovos supportgrupp. De skickar mig en frankerad låda att skicka tillbaks datorn i.

Och vem vet, om några veckor kanske de t.o.m. kan fixa problemet. Men kvalitet är något oerhört viktigt om man ger sig ut på resa, så en bärbar dator är inget som man bör köpa lättvindigt.

Lenovo T420s är en mycket fin dator, och kanske just jag råkade ha oturen att få en dålig maskin. Men tangentbordet känns mycket mjukare än det på den W500 som jag skriver det här inlägget, och jag misstänker att jag inte är ensam om det här problemet.

Nu kommer jag att fortsätta att använda maskinen hemma, om Lenovo nu kan fixa den, men sen får jag köpa en annan för att ha med mig på resor.

Man lär och man lever, men att köpa en bärbar dator är alltså inte något man bör göra lättvindigt. Så kolla med någon kunnig innan du själv köper en.

Jag kan tillägga att jag har haft en Lenovo W500 i flera år, som också har haft problem med tangentbordet, men där kunde jag byta det själv. Det är mycket svårare på en T420s.

Man undrar till sist hur dumma man är på en supportorganisation som skickar tillbaks en dator som de inte har lagat och sen skickar en uppmaning om att svara på deras kundenkät där dom säger att dom hoppas att deras kunder ska vara helt nöjda. Nöjd är kanske inte första ordet som kommer i tankarna just nu.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur/Böcker, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Bärbara Datorer, Lenovo Support, Lenovo datorer, Datorer service, IT Service, Bärbara datorer service [/tags]

8 thoughts on “Vad du absolut måste veta innan du köper en bärbar dator!

 1. Bossebus

  Svetlana:

  Om du inte köpt en extra försäkring som dom gärna säljer så gäller de villkor som står i ngt garantipapper.(Enl svensk konsument lag).

  Men dom försöker gärna med att “ta in maskinen” och se vad som är fel.

  Så kommer ett kostnadsförslag på 300 i frakt,300 i kontrollavgift,7500 i reparationskostnad (500 mer än nypriset) samt en miljökostnad för destruktion av vraket 300.

  Så se upp!

  Jag bestred alla kostnader direkt,upptäckte att det var ingen ide att ringa service eller kundtjänst för det var bara trevliga “callcenters” och inget hände.
  Till slut fick jag tag på servicechefen för regionen och blev lovad en ny dator direkt,utan kostnad. (Jag krävde bla tillbaka datorn oreparerad för att använda som bevismaterial). Misstänker att dom redan skrotat den. 🙂

  Datorn gick inte till ASUS utan till en datorreparatör i en annan stad.

  Firman som nämndes ovan går med kraftig förlust….

  (Detta var för ca 1,5 år sedan,se inlägg ovan).

  Det finns en hel del “horror stories” på internet om firman men misstänker dom andra är lika goda..

 2. Svetlana

  Ja jag har köpt Asus x53SK före 17 månader sedan och nu verkar att jag måste lämna in på reparation. Jag misstänker att det är botten kontakten eftersom säljaren på media markt provade var laddare på deras dator. Asus har 2 års garanti men jag är lite tveksam att lämna eftersom vet ej om det skulle kosta mig något. Ringde servicen och killen kunde ej svara till mig om vi för står för kostnaden och frakten i så fall teknikern bedömer att felet inte täcker av garantin. Har någon likadant upplevelse skriv eller maila mig gärna. Tack
  Det är inte i så fall så gammal dator eller hur?

  1. Lennart

   Svetlana: Om garantin fortfarande gäller, vilket den verkar göra, så bör Mediamarkt åtgärda det hela gratis.
   Dom bara skickar tillbaks datorn till Asus, så det är enkelt för dom.

   Men du bör själv läsa igenom garantin så att du förstår den. Kom ihåg att säljare, om de inte är seriösa, ofta vill sälja dig en ny dator om dom kan. Så du måste själv läsa igenom garantin.

 3. Bossebus

  Efter ett inköp av en ASUS x53SK-sx051v i7-26 som pajade efter två timmar har jag idag inhämtat en ny efter en månads processande….

  Ja,datorn är ok för mina behov,en eftermiddag går åt att installera/uppgradera helvetet,

  Nästa beslut är om 4G eller inte…reklamen är mördande. (Men jag VET att det inte fungerar överallt för allt (ännu).

 4. Torbjörn Trångteg

  På din berättelse tycker jag det verkar som om du har windows installerat på den beskrivna datorn. Är det inte dgas att öppna fönstret och komma ut snart? Du är ju trots allt välbekant med bättre lösningar.
  Däremot håller jag med dig om alla råd du ger inför köpet av ny laptop.Själv rattar jag just nu en Fujje, byggd i Tyskland med gedigen kvalitet.
  Har själv googlat fram diverse fel på lenovodatorer som gör att jag är betänksam till at köpa en sådan.
  Var sugen på en Toshiba Ultra Book a 1 kg men intresset svalnade sedan jag känt och klämt på den och sett den i mitt tycke svajiga och dåligt fastsatta skärmen.
  Dåliga vibs från den datorn.

  Lev väl!

  1. Lennart

   Torbjörn: Jag tror inte att det är operativsystemet som det är fel på. Och jag kör hur som helst både Ubuntu och Centos i Oracles Virtual Box.

   Men du har helt rätt i att Lenovo verkar ha kvalitetsproblem. Vilket jag måste säga kom som en kalldusch för mig. hade inte väntat mig det så snart måste jag säga.

 5. Barbro

  Om jag hade köpt en dator som gick sönder på 2 månader hade jag begärt att få en helt ny dator. Man ska inte behöva börja laga den, tycker jag.
  Visserligen får man ju en hel del jobb med att installera alla program man hade i den, men jag tror det skulle vara värt besväret.
  Tänk om du har fått ett måndagsexemplar, det vore inte roligt.

  1. Lennart

   Babro: Jo absolut. Nu får vi se om dom kommer att reparera datorn. Om inte så kommer jag att kräva pengarna tillbaks. Men har man en gång köpt datorn så sitter man där, tyvärr.

Comments are closed.