Politik

Kommer president Obamas många belackare att få rätt? Är USA på väg in i en republikansk era?

Etta på New York Times best-säljar-lista är en helt undermålig attack-bok mot president Obama, ett tecken i tiden om hur impopulär presidenten har blivit, inom båda partierna.

Republikanernas presidentkandidat Mitt Romney har nu gått om Obama i de helt avgörande kampanjdonationerna, och ilskan mot vad många ser som Obamas misskötsel i Vita Huset växer, som nu senast i frågan om läckorna från Vita Huset om Obamas drönar och cyberkrig, som har tvingar Obama på defensiven.

New York Times Janet Maslin recenserar Edward Kleins vedervärdiga bok: Edward Klein?s Invective-Laden Obama Book – NYTimes.com

Beyond resurrecting the influence of Mr. Wright, “The Amateur” adds little to the record about Mr. Obama’s past.

And although the book repeatedly calls him a failure and a disappointment with regard to domestic affairs, Mr. Klein has no capacity for explaining specifics. He has little to say about Obamacare beyond disapproving of it and labeling it “an enormously complex Rube Goldberg machine” that was poorly presented to the public.

The book’s foreign policy complaints are noisier, especially on what it calls Mr. Obama’s “Jewish problem.” Mr. Klein had no trouble finding angry on-the-record complaints about this administration’s treatment of Israel. He raises questions about whether Mr. Obama’s attempts at an evenhanded approach to the Arab world has reduced American influence there. And while carefully steering clear of the Bush administration’s foreign policy record, he accuses the president of botched, inconsistent handling of the tumultuous Arab Spring.

The personal accusations — that Mr. Obama is aloof, that he has not learned from experience, that he has snubbed former supporters — are nasty but vague.

Om några dagar väntas högsta domstolen förklara att Obamas sjukförsäkringsreform strider mot författningen, och ovanpå det förvärras den amerikanska ekonomin nu månad för månad.

Obama kommer att bli ihågkommen som mannen som trodde att han kunde strunta i sina gräsrötter och på något sätt flyta ovanför partipolitiken. Han ville aldrig ta en klar ställning i någon fråga, vände kappan efter vinden så ofta att det var svårt att vet var han stod.

Hans position i frågan om samkönade äktenskap var så komplicerad att ingen allra minst han själv kunde förklara den. Han höll ett rungande tal i Kairo om frihet i Mellanöstern men när den arabiska våren sen kom så var hans första reaktion att stödja de USA-vänliga diktaturerna. Han drog tillbaks de amerikanska trupperna från Irak, men inte utan att med alla tillhands stående medel försöka få den irakiska regeringen att ge USA baser i landet.

Hans offensiv i Afghanistan var lika misslyckad som onödig.

En man som lovade så mycket men som istället för att vara en ung nydanare visade sig vara en värdekonservativ politiker som inte förmådde nå ut till USA:s unga.

Att han nu är på väg mot en historisk förlust som verkar kunna komma att ge republikanerna en storseger både i Vita Huset och kongressen är till stor del hans eget fel.

Obamas försök att svärta ner Romney med brutala personattacker har misslyckats, Romney är Teflon, desperata människor vill höra praktiska planer om hur de kan få jobben tillbaks.

När republikanerna säger att Obama inte passar in, inte älskar USA, missköter landet, så har de på ett sätt rätt. Han kommer att bli ihågkommen som en mindre politiker som på det stora hela fortsatta George Bush utrikespolitik och som inte kunde bemästra USA:s värsta ekonomiska kris sen den stora depressionen.

Det är knappast troligt att Romney kommer att lyckas bättre, med klart begränsat intellekt, chauvinistisk och hypernationalistisk. Men i alla fall ser han ut som en äkta vit amerikansk president ska göra, men en vit hemmafru och representativa vita barn. En affärsman som kommer att få USA på fötter genom att sänka skatterna, krossa infrastrukturen och skicka miljoner amerikaner in i fattigdomen. Inte undra på att republikanerna nu känner segervittring.

Och att Edwards Kleins skräpbok nu ligger etta på New York Times best-säljar-lista visar vart USA är på väg.

Demokraterna är demoraliserade, splittrade, utan ledare. Republikanerna är enade, målmedvetna och allt mer extrema. Republikanernas storseger i Wisconsin Wisconsin recall election opens an uphill battle for Democrats visar att USA nu håller på att gå alltmer mot höger. Demokraterna har steg för steg övergivit sina positioner, som försöken att begränsa vapenvåldet i USA och nu kriget mot kvinnan och hennes rätt till sin egen kropp. Jag har väldigt svårt att tänka på någonting som demokraterna står för måste jag säga.

Ett parti i upplösning. Vilket kanske är lika bra.

Samtidigt håller de “vita” nu på att hamna i minoritet och nya samhällsgrupper på att spira. Framtidens USA kommer att se helt annorlunda ut än dagens amerikanska samhälle. Precis som USA förändrades under den stora depressionen på 1930-talet. Och om det får jag återkomma om 50 år.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Världen,svt.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Politiken.dk Seneste nyt

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik,2012 Election , Barack Obama , Obama Fundraising , Elections 2012 , Barack Obama Fundraising , Barack Obama 2012 , Barack Obama 2012 Fundraising , Barack Obama Fundraising 2012 , Obama 2012 , Obama 2012 Fundraising , Obama Fundraising 2012 , Politics News,, [/tags]